Julkkikset

Raskaana oleva opetusministeri Li Andersson viettää miehensä kanssa lähes kaiken vapaa-ajan: ”Olemme tottuneet elämään kahden hengen kuplassamme”

Opetusministeri Li Andersson, 33, on ollut kolme vuotta yhdessä miehensä Juha Pursiaisen kanssa. – Vuodenvaihteessa meitä onkin kolme. Totta kai tuleva elämänmuutos jännittää, mutta hyvällä tavalla.

Teksti:
Anneli Juutilainen
Kuvat:
Sampo Korhonen

– Olemme olleet yhdessä kolme vuotta ja vietämme lähes kaiken liikenevän vapaa-ajan yhdessä.

Opetusministeri Li Andersson, 33, on ollut kolme vuotta yhdessä miehensä Juha Pursiaisen kanssa. – Vuodenvaihteessa meitä onkin kolme. Totta kai tuleva elämänmuutos jännittää, mutta hyvällä tavalla.

Miten monta unelmaa voikaan kerralla käydä toteen? Sen ajatuksen äärellä Li Andersson on ollut viime aikoina usein. Kesällä 2019 alkanut opetusministerin pesti on ollut hänen haaveidensa täyttymys.

Viime keväänä toinen, lapsuudesta asti elänyt toive toteutui: hän huomasi odottavansa vauvaa. Lin ja hänen avopuolisonsa Juha Pursiaisen esikoinen syntyy vuodenvaihteen tienoilla.

Lillä on edessään suuri elämänmuutos, kun hän jää hieman ennen joulua äitiysvapaalle.

– Olin henkisesti varautunut voimakkaaseen identiteettikriisiin äitiysvapaan kynnyksellä, koska olen juuri nyt unelma-ammatissani ja suhtaudun työhöni hyvin kunnianhimoisesti. Pohdin etukäteen, onko minun vaikea jättäytyä pois töistä, hän myöntää.

– Kun on tehnyt poliittista työtä hyvin intensiivisesti kymmenen viime vuotta, joista yli neljä vuotta puolueen puheenjohtajana, on iso muutos elämässä siirtyä sivuun keskittymään omaan perhe-elämään.

Mutta mitä pidemmälle odotus on edennyt, sitä varmemmalta olo tuntuu. Hetkellinen irtautuminen ministerin työstä ei kirpaise sittenkään.

– Kaikki tuntuu oikealta ja niin luonnolliselta. Odotan uutta elämänvaihetta hyvin paljon. Pelkäsin identiteettikriisiä turhaan.

Li palaa töihin opetusministeriöön kevään jälkeen, mutta tarkkaa ajankohtaa hän ei ole vielä ilmoittanut. Vasemmistoliiton puheenjohtajan tehtävästä ei äitiysvapaalle jäädä, mutta joitakin tehtäviä hän aikoo delegoida varapuheenjohtajille muun muassa ensi kevään kunnallisvaalien aikoihin. Päävastuun hän haluaa kantaa itse puolueen johtajana.Käytännön järjestelyt riippuvat siitä, miten uusi elämä pienokaisen kanssa alkaa sujua.

– Tiedostan hyvin, että tarkkoja suunnitelmia ei kannata etukäteen laatia vauva-arkeen. Etenemme pikkuhiljaa sen mukaan, minkälainen ihminen perheeseemme saapuu.

Li Andersson on opetellut rentoutumista: ”Lepoa ei voi tankata varastoon”

”Politiikka on luonteeltaan tietynlaista maratonkisaa, joka vaatii myös palautumista. Lepoa ei voi tankata varastoon pelkästään loma-aikoina. Sille pitää raivata aikaa arjen keskellä.

Ymmärsin kunnolla levon merkityksen, kun aloitin työskentelyn puolueen puheenjohtajana. Tein aiemmin paljon töitä kampanja- ja projektiluonteisesti. Rytmi oli välillä kova ja intensiivinen, mutta sitä seurasi aina rennompi ajanjakso.

Li Andersson äitiysvapaa
– Minulle ei tuota ongelmia mennä julkiseen saunaan, vaikka monet tunnistavat kasvoni.

Mutta ministerin ja puolueen puheenjohtajan työssä vaativa intensiteetti on päällä koko ajan – osittain myös siksi, että teen työtäni valtavan intohimoisesti. Siksi se imee myös ajoittain paljon voimia.

Niinpä olen opetellut rakentamaan arkeni niin, että levollekin on aikaa iltaisin ja viikonloppuisin.

En suunnittele juurikaan menoja vapaa-ajalleni vaan pidän omat aikatauluni rentoina. Näen läheisiäni ja ystäviäni ja makoilen sohvalla potematta siitä huonoa omaatuntoa.

Olen hyvä kytkemään työasiat pois mielestäni, kun olen vapaalla. Haluan olla läsnä läheisilleni ja puolisolleni, kun menen työpäivän päätteeksi kotiin. Annan siis itselleni luvan nauttia vapaa-ajasta. Se on oman jaksamiseni kannalta ehdottoman tärkeää.

Lue lisää: Miksi outo kylkikipu iskee kesken juoksulenkin? Lääkäri kertoo, mistä pistävä kipu kyljessä voi johtua

Olen kasvissyöjä, mutta maailmankaik­keuden huonoin ruoanlaittaja. Onneksi puolisoni tekee mielellään ruokaa. Lempiruokiani ovat erilaiset kasvispastat ja -keitot. Myös 16-vuotias pikkuveljeni kokkailee mieluusti, kun tapaamme isäni luona. Olen valtavan onnekas, kun minulla on kaksi näin taitavaa kokkaavaa miestä elämässäni.

”Ystäväni äiti antoi tiukat ohjeet ja sanoi, etten saisi nolata häntä huutamalla, kun menen avantoon.”

En ole koskaan osannut nukkua päiväunia. Sen sijaan nukahdan iltaisin helposti. Olen parhaimmillani, jos saan nukuttua 8–9 tuntia, mutta pärjään seitsemälläkin tunnilla. Nyt valmistaudun henkisesti siihen, että vauvan syntymän jälkeen yöunet voivat jäädä hyvinkin vähäisiksi.”

”Avantouinti rentouttaa joka soluni”

”Ystäväni äiti houkutteli minut kokeilemaan ensi kertaa avantouintia, kun minut valittiin vasemmistoliiton puheenjohtajaksi vuonna 2016. Hän arveli minun tarvitsevan uuden rentoutuskeinon stressaavan työn vastapainoksi.

Ensimmäisellä kerralla menimme Kulttuurisaunaan Helsingissä. Hän antoi tiukat ohjeet ja sanoi, etten saisi nolata häntä huutamalla, kun menen veteen. Uimaan mennään hiljaa ja tullaan samaan tapaan ylös ilman turhaa räpiköintiä. Noudatin neuvoja kuuliaisesti.

Lue lisää: Annika Saarikko tavoitteli ensimmäistä kertaa tietoisesti valtaa pyrkiessään puolueensa johtoon: ”Olin ennen pikemminkin ajautuja”

Jäin koukkuun heti. Avantouinti rentouttaa jokaisen soluni. Parasta on istahtaa saunaan ensimmäisen uintikerran jälkeen. Koko keho rentoutuu ja herää samalla eloon.

Käyn yleensä neljästi avannossa uintireissun aikana. Jokaisen pulahduksen jälkeen rentoudun aina enemmän. Viimeisimmän kerran jälkeen oloni on jo niin rento, että olen hädin tuskin puhekykyinen.

Minulle ei tuota ongelmia mennä julkiseen saunaan, vaikka monet tunnistavat kasvoni. Suomalaisessa saunakulttuurissa ei onneksi tuijoteta toisia saunassa tai pukuhuoneessa vaan jokaiselle suodaan omaa rauhaa. Sen sijaan saunan lauteilla viriää toisinaan mielenkiintoista jutustelua, ja aika usein keskustelut koskevat työtäni.

Raskausaikanani en ole päässyt kylmään mereen, mutta odotan valtavasti, että pääsen taas pulahtamaan avantoon ensi talvena.”

”Kirjojen lukeminen auttaa irtautumaan arjesta”

”Työssäni minun pitää käsitellä valtavasti erilaista informaatiota päivän aikana. Sen vastapainoksi olen ryhtynyt lukemaan entistä enemmän kaunokirjallisuutta. On hyvin rentouttavaa uppoutua tekstiin, joka ei täytä aivoja informaatioähkyllä.

– Vauvamme syntyy toivottavasti Turussa, Li Andersson sanoo.
– Vauvamme syntyy toivottavasti Turussa, Li Andersson sanoo.

Luen usein iltaisin ennen nukkumaanmenoa, junassa ja viikonloppuisin päiväsaikaankin. Pystyn uppoutumaan teoksiin missä tahansa, vaikka autossa matkustaessani. Puolisoni tosin moittii usein minun lukevan liian huonossa valossa.

Olen ehkä hieman vanhanaikainen, mutta haluan lukea kirjani fyysisinä kappaleina enkä ole löytänyt äänikirjojen maailmaa. Kirjan lukeminen toimii minulle hyvänä rentoutumiskeinona, koska silloin en voi tehdä mitään muuta. Äänikirjaa kuunnellessani saattaisin ajautua helpommin siivoamaan, mutta fyysinen kirja edellyttää täydellistä keskittymistä. Hiljainen hetki kirjan äärellä auttaa irtautumaan omasta arjesta ja tästä maailmasta.

Tämänhetkisiä suosikkikirjailijoitani ovat ruotsalaiset Lena Andersson ja Karin Smirnoff sekä ikuinen suosikkini, suomenruotsalainen Märta Tikkanen.

Luin hiljattain myös pienen lapsen unta käsittelevän kirjan ja toivon, että siitä on minulle hyötyä. Toki tiedostan, että kaikki vauvat ovat yksilöllisiä, eivätkä opaskirjojen metodit toimi jokaiseen. Konkreettisten vinkkien lisäksi minusta on tärkeää pohtia pienen lapsen äidin unen tärkeyttä.

En ole perehtynyt kasvatusoppaisiin tai tehnyt suuria ja kunnianhimoisia suunnitelmia lastenhoidollisista tai kasvatuksellisista periaatteista. Enhän vielä tiedä lainkaan, minkälainen lapsemme tulee olemaan luonteeltaan.”

Li Andersson löysi liikunnan ilon aikuisena: ”Liikuttuani olen virkeämpi”

”En ollut kovin liikunnallinen nuori vaan löysin urheilun ilon vasta aikuisiällä. Kun työmäärä alkoi urani edetessä lisääntyä, huomasin tarvitsevani liikuntaa voidakseni hyvin. Pian oivalsin, että liikuttuani olen virkeämpi ja liikunta parantaa uneni laatua.

Käymme usein puolisoni kanssa kuntosalilla ja juoksulenkeillä. Viime aikoina molemmat ovat jääneet odotuksen vuoksi tauolle, mutta olen hoitanut kuntoani tekemällä kävelylenkkejä.

Minulla ei ole saliohjelmaa, mutta olen yrittänyt tehdä tasaisesti erilaisia liikkeitä kehon eri lihasryhmät huomioiden. Myönnettäköön, että salihommat ovat enemmän puolisoni mieleen, mutta lähden aina innokkaasti hänen mukaansa.

Lue lisää: Milloin on uran kannalta oikea hetki hankkia lapsia? Raskaussyrjintä vaikuttaa monen perhesuunnitelmiin

Ennen odotusaikaani juoksimme rauhallisia 45 minuutin lenkkejä. Mieheni juoksisi ehkä pidempään ja kovempaa ilman seuraani, mutta onneksi hän on sopeutunut kiltisti tahtiini.

Liikkuminen yhdessä on mukavaa. Se on samalla tapa viettää aikaa kahdestaan kiireisen arjen keskellä.”

Li Andersson ja hänen miehensä asuvat sekä Turussa että Helsingissä: ”Korona-arki ei ole mullistanut elämäämme”

”Asun puolisoni kanssa kahta kotia. Meillä on omistusasunto Turussa ja vuokrakoti Helsingissä. Suhailemme edestakaisin näiden kahden kodin väliä. Vauvamme syntyy toivottavasti Turussa, joka on myös oma synnyinkaupunkini.

Olemme olleet yhdessä kolme vuotta ja vietämme lähes kaiken liikenevän vapaa-ajan yhdessä. Se on minulle supertärkeää. Korona-arki ei ole mullistanut elämäämme, koska olemme tottuneet elämään kahden hengen kuplassamme.

Vuodenvaihteessa meitä onkin kolme. Totta kai tuleva elämänmuutos jännittää, mutta hyvällä tavalla. Se tulee olemaan hyvin kokonaisvaltainen ja kaikkeen vaikuttava mullistus – ihana sellainen.

Vauvauutisemme levitti heti alusta alkaen valtavasti positiivisuutta ja suurta iloa. Läheisemme odottavat häntä saapuvaksi yhtä innokkaasti kuin mekin. Tuntuu, että se on lähentänyt minua ja vanhempiani sekä minua ja puolisoni vanhempia entisestään.

Olen tehnyt jo kaikenlaisia hankintoja ja suosin kierrätettyä tavaraa. Hoitopöydän, sängyn, makuupussit ja vaatteet olen saanut lahjaksi tai ostanut käytettynä. Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena.

Vanhempani erosivat, kun olin lapsi. Minulla on heihin molempiin ja 16-vuotiaaseen pikkuveljeeni hyvin läheiset välit.

Toivon, että osaan olla lapselleni yhtä läsnä oleva vanhempi kuin oma äitini ja isäni ovat olleet minulle. He suhtautuivat minuun ja mielipiteisiini vakavasti ja kuuntelivat mielipiteitäni, vaikka olin lapsi.

Lue lisää: Sanna Marin: ”Lasikatot eivät murru, jos naiset antavat periksi”

Vanhemmillani oli minulle aina aikaa, ja matkustelimme paljon. Meillä oli tapana tehdä isäni kanssa kahdestaan matkoja hänen pakettiautollaan muun muassa Ruotsiin. Nukuimme pakun takaosassa, ja meillä oli aina todella hauskaa.

En malta odottaa, että pääsen luomaan uusia muistoja oman perheeni kanssa.”

X