Julkkikset

Raskaus uran huipulla yllätti huippukokki Helena Puolakan – panttasi tietoa jopa mieheltään

Lapset eivät olleet kuuluneet huippukokki Helena Puolakan ja hänen puolisonsa suunnitelmiin. Kaksi yllätysraskautta kuitenkin muuttivat kaiken. – Maailman ihanin asia.

Teksti:
Minna Juti 
Kuvat:
Sampo Korhonen, Helena Puolakan Kotialbumi

Savoy oli taikasana, jolla Helena Puolakka houkuteltiin Lontoosta Helsinkiin. 

Lapset eivät olleet kuuluneet huippukokki Helena Puolakan ja hänen puolisonsa suunnitelmiin. Kaksi yllätysraskautta kuitenkin muuttivat kaiken. – Maailman ihanin asia.

Pari vuosikymmentä sitten nuori ja kunnianhimoinen kokki Helena Puolakka kutsui vanhempansa Lontoossa kolmen Michelin-tähden ravintolaan, jonka keittiössä hän oli vastuullisessa asemassa. Ennen illallista Helena pyysi äitinsä tutustumaan keittiöön, jossa sinäkin iltana oli kova kiire.

– Äiti tuli perässäni. Oletin hänen olevan yhä takanani ja käännyin sanomaan hänelle jotakin, mutta hän oli kadonnut. Myöhemmin pöydässä äiti kysyi minulta, kuka oli se nainen tuolla keittiössä. Ainakaan se ei ollut hänen tyttärensä.

Äidin sanat havahduttivat Helenan. Huippukokit tunnetaan maailmalla usein huutavina hirmuina, mutta missä välissä hänestäkin oli tullut sellainen? Kyllä hänellekin oli keit­tiöissä huudettu, mutta oliko sitä pakko jatkaa?

– Siitä alkoi iso muutokseni. Halusin päästä irti kovuudesta, jonka olin Lontoon ravintolamaailmassa muutamassa vuodessa omaksunut. Pohjimmiltani olen kiltti ja lempeä ihminen, joka todella välittää siitä, miltä muista tuntuu. Viimeistään lasteni syntymä sai minut sulamaan ja ymmärtämään, että työtä on voitava tehdä inhimillisesti.

Helena vietti varhais­lapsuutensa Turussa. Perhe muutti Kauniaisiin, kun hän oli kahdeksan.

Rakkaus ruokaan syttyi jo lapsena

Helena tiesi haluavansa kokiksi 15-vuotiaana.

Maailman kuuluisimmista keittiömestareista kerrotaan, että hyvin usein heillä on äitinsä tai isoäitinsä puolelta perintönä rakkaus ruokaan. Istuessaan uusimman ravintolansa Café Savoyn kabinetissa haastateltavana Helena mainitsee heti molemmat, äidin ja mummin.

Mummi vietti lastenlastensa kanssa kesiä Houtskarissa Saaristomerellä. Vaikeakulkuisella kalliosaarella hänellä oli kasvimaita ja marjapensaita. Kottikärryillä mummi kuljetti rannasta rakkolevää viljelyksilleen. Mummin kasvimaat kukoistivat, ja niiden antimia syötiin kesät talvet. Ukki kävi lasten kanssa kalassa.

Mummin miniä, Helenan äiti keräili reseptejä lehdistä ja kokeili uteliaana kuuluisien kokkien ohjeita. Perhe – Helenalla on kaksi vanhempaa veljeä – söi joka päivä yhdessä. Arkena nautittiin hyvin tehtyä kotiruokaa, viikonloppuisin ja erityisesti sunnuntaisin syötiin vähän paremmin.

Helena muistaa yhä tarkasti, miltä tietyt äidin tekemät ruoat maistuivat.

– Äidin maksalaatikko oli aivan huikeaa. Se oli aina päältä crispy ja maistui mahdottoman hyvältä.

Äiti osasi sen, minkä Helena myöhemmin oppi ammattikeittiöissä ja mitä hän on teroittanut kokkitiimeilleen: ruokaa tehdään kaikilla aisteilla. Silmät ja korvat kertovat, miten kastike karamellisoituu tai kattila porisee oikealla tavalla. Hyvällä kokilla on kuulo- ja valokuvamuisti.

– Rakastin ruokaa jo lapsena. Olin siitä kauhean kiinnostunut. Jo lounaalla mietin uteliaana, että mitähän me syömme illalla.

Äiti myös opetti nuorta Helenaa kokkaamaan. Aina kaikki ei mennyt ihan nappiin.

– Kerran äiti soitti töistä, että laita lihakeitto tulemaan. Laitoin veden kiehumaan ja kuorin kasvikset. Sitten panin lihan kiehuvaan veteen. Siinä vaiheessa minulla oli jo kiire luistelemaan kavereiden kanssa. Unohdin lihan liedelle ja lähdin ulos. Kun parin tunnin kuluttua tulin takaisin, paksu savu peitti koko huushollin ja keittolihasta oli jäljellä musta nokare palaneen kattilan pohjalla.

Helena nauraa hersyvästi muistolleen. Hän on eläytyvä juttujen kertoja, pikkuisen kähisevä altto, jonka s-kirjaimet suhahtavat pehmeästi ja puheenparteen eksyy helposti englannin kielen sanoja korostamaan toivottua vivahdetta.

– Oh, my God, hän sanoo ja nauraa päälle.

Helena Puolakka oli tähtikokkien tiukassa opissa

Teini-iän haaveistaan huolimatta Helena aloitti kokin opinnot ravintolakoulu Perhossa vasta 22-vuotiaana. Omalla urallaan liike-elämässä hyvin menestynyt isä vaati, että Helena käy lukion.

– Ihan hyvä. Ehdin hyvin vielä myöhemminkin ja koin hyviä juttuja ennen opintoja.

Helena kävi esimerkiksi Lyonissa opiskelemassa ranskaa. Perhossa Helena tajusi heti ensimmäisenä päivänä olevansa oikeassa paikassa. Hän lumoutui, kun opettaja näytti ammattilaisen ottein, miten leikataan mätisipulia.

– Katsoin opettajan veitsityötä ja ajattelin, että tästä minä pidän. Tunsin olevani kotona.

Luokkatoveritkin olivat taitavia. Isommasta ryhmästä erottui muutaman opiskelijan samanhenkinen joukko, josta löytyi aina aisapari harjoitustöihin. Helenalla oli nimittäin tavoitteita.

– Vanhempani muuttivat noihin aikoihin isän työn takia Hollantiin. Vierailin heidän luonaan usein, ja opintojeni takia kävimme syömässä hollantilaisissa ja belgialaisissa Michelin-ravintoloissa.

Helena rakasti huippuravintoloissa jokaista sekuntia. Niissä kaikki oli kaunista ja sujuvaa, sisustus, elekieli, toimintatavat ja tietysti ruoka. Henkilökunta tiesi tehtävänsä, yksi asetti haarukan paikoilleen, toinen tarjosi leipää, kolmas piti huolen siitä, että asiakkaalle tarjottiin juuri oikeanlaista vettä.

– Nuo kokemukset synnyttivät minussa palon päästä siihen ammattilaiskokkien liigaan, jossa elämä ei ole ihan tavallista. Halusin olla etuoikeutettu ja tehdä työtä ympäristössä, jossa kaikki on ihanaa. Haaveilin siitä isosti.

Kokemukset eivät voineet olla vaikuttamatta opiskeluun. Helena pyrki tekemään niin kuin oli maailmalla nähnyt. Viimeisessä ruoanvalmistuskokeessa Perhossa vanhan polven keittiömestari hylkäsi hänen suorituksensa, koska annoksessa ei ollut puolta desiä kastiketta.

– Menin rehtorin puheille ja sanoin, että olen nähnyt modernia Michelin-keittämistä ja tiedän, miten maailmalla tehdään. Minua ei voi hylätä. Pääsin kokeesta läpi.

Koulun jälkeen Helena halusi töihin Michelin-ravintolaan. Hän sai selkeän neuvon, että ensimmäisen sen tason harjoittelupaikan voi saada vain tarjoutumalla ilmaiseksi töihin. Helenalle järjestyi paikka oslolaisesta Feinschmecker-ravintolasta. Muutaman kuukauden jälkeen hän kirjoitti tukun hakemuksia lontoolaisiin ravintoloihin. Niistä yhdestä hänelle vastattiin, ja Helena lähti töihin silloin vielä aika tuntemattoman Gordon Ramsayn Aubergine-ravintolaan. Nyt luvassa oli jo palkkaa.

Helena Puolakka ja Tuukka Puolakka: hääkuva. 
Elokuussa 1998 Helena Puolakka ja Tuukka Puolakka viettivät häitä Katajanokan tulli- ja pakkahuoneella.

Häissä herkuteltiin kaalikääryleillä

Lontooseen lähti mukaan myös poikaystävä.

Helena ja Tuukka Puolakka tapasivat toisensa ensi kerran Helenan ylioppilaskeväänä 1990 Helsingin linja-autoasemalla yöbussia odottaessaan. Kun he seuraavien parin viikon aikana kohtasivat Helsingin yössä toisen ja kolmannenkin kerran, Helena totesi, että tuossa on hyvä mies. On syytä ottaa kontakti.

Helenalle Tuukka on ollut ”solid rock”, peruskallio, joka on pitänyt huolta ja palauttanut tarvittaessa maan pinnalle. Niin kävi Helenan 30-vuotissyntymäpäivän aamuna, jolloin hän sai kevyen hermoromahduksen.

– Itkin, että olen epäonnistunut elämässäni, koska minulla ei vielä ollut omaa Michelin-ravintolaa.

Tuukka sai vaimonsa rauhoittumaan selittämällä tälle, että kuka muu 30-vuotias – ja vielä nainen – on pystynyt samaan kuin Helena, joka työskenteli tuolloin kolmen Michelin-tähden La Tante Claire -ravintolassa. Helenan romahdus päättyi lopulta nauruun.

– Tuukka on aina ollut läsnä minua varten.

Kauppatieteen maisteri Tuukka oli Lontoossa mennyt töihin viinikauppaan. Hän pysyi viinialalla vuosia, kunnes vaihtoi YK:n alaisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n palvelukseen.

Pari vietti häitään Helsingissä elokuussa 1998.

Jyrki Sukula teki ruoat. Alkuruokana oli ravut, sitten tarjoiltiin sieni-consommé, pääruokana kaalikääryleet ja jälkiruoak­si suklaakakkua. Yöruokana oli sushia. Kuumat huulet soitti musiikkia, ja lähdimme Tuukan kanssa viimeisinä aamuviideltä kotiin.

Sinua voisi kiinnostaa myös: Ruskistettu voi on helppo trendiherkku – Henri Alénilta yllättävä vinkki sen käyttöön: ”Hemmetin hyvää”

Helena Puolakka ja Sofia-tytär kesällä 2019. 
Helenasta tuli äiti ensimmäisen kerran 36-vuotiaana. Kuvassa Helena Puolakka yhdessä Sofian kanssa kesällä 2019.

Lasten syntymien jälkeen luovuus tyrehtyi

Parin elämä oli täyttä. Molemmat keskittyivät Helenan kunnianhimoisen uran mahdollistamiseen. Lapsia he eivät edes ajatelleet hankkivansa.

Helena oli 36-vuotias ja johti Lontoossa Harvey Nichols -tavaratalon ravintoloita, kun hän huomasi olevansa raskaana. Se oli niin suuri yllätys, että meni pari viikkoa ennen kuin hän sai kerrottua raskaudesta Tuukalle.

Kolme vuotta myöhemmin tuli toinen yllätys. Sen kertominen oli jo helpompaa, eikä Tuukka järkyttynyt enää niin kuin ensimmäisellä kerralla.

– Maailman onnellisin asia, Helena sanoo tyttäristään ja hyrisee.

Sofia on nyt 16, ja Ella täyttää pian 13.

Ensimmäinen vauva syntyi hätäsektiolla. Toista lastaan odottaessaan Helena oli keittiössä niin pitkään, ettei enää ylettynyt panemaan kastiketta lautaselle.

Molempien tyttöjen syntymän jälkeen hän piti noin puolen vuoden vapaan. Sen jälkeen vauvat jäivät lastenhoitajan hoiviin. Sekä Tuukalle että Helenalle oli selvää, että Helena jatkaa uraansa yhtä intensiivisesti kuin aiemminkin. Silti jokin muuttui.

– Lapsen herättämä rakkaus yllätti minut täysin. Yhtäkkiä maailmassa oli jotain, joka merkitsi minulle enemmän kuin mikään muu. Tunne oli ylitsevuotava, overwhelming. Tuntui, että sen rinnalla minulla ei ollut enää mitään annettavaa muille. Istuin kotona lapsi sylissäni ja katselin sitä lumoutuneena.

Helena tunsi luovuutensa tyrehtyvän. Tunne ei kadonnut hetkessä, vaan hän joutui työstämään sitä pitkään. Lopulta hän lähti etsimään luovuuttaan perus­asioista, hyvistä ruoka-aineista.

– Mietin, mistä juhlien järjestäjä saa inspiraation. Hän menee kauppaan tai torille, tutkii kalatiskiä ja pohtii, mitä tarjoaisi vierailleen. Toimin samalla tavalla ja muistin entiseltä pomoltani saamani ohjeen kirjoittaa muistiin jokainen työvaihe, jonka uutta reseptiä kehittäessäni tein. Niin se taas lähti.

Helena pöydän ääressä. 
Syksyllä Savoyn alakertaan avattiin Helenan johdolla Café Savoy, jonne nyt jonotetaan.

Helena Puolakka palasi Suomeen Savoyn houkuttelemana

Syksyllä 2018, kun Puolakat olivat asuneet Lontoossa 23 vuotta, Helena sai Suomesta puhelun. Soittaja oli ravintola-alan ison pörssiyhtiön toimitusjohtaja Aku Vikström. Hän kysyi, kiinnostaisiko Helenaa ottaa johtaakseen perinteikäs helsinkiläisravintola Savoy.

– Puhelu kesti ehkä viisi minuuttia. En ollut siihen mennessä koskaan kuvitellut, että voisin saada Savoyn. Olin heti kiinnostunut, Helena sanoo ja antaa innostumisen yhä kuulua äänessään.

Syksyn mittaan tilanne eteni tapaamiseen. Pian Helena ilmoitti miehelleen, että hän muuttaa Suomeen.

– Se oli todella enemmän ilmoitusluontoinen asia kuin ehdotus, että mitä jos muuttaisimme Helsinkiin, Helena naurahtaa.

Monen käytännön asian takia he päättivät, että Tuukka jää tyttöjen kanssa Lontooseen vielä ainakin vuodeksi. Keväällä 2019 Helena ehti olla Suomessa kuitenkin vain kolmisen viikkoa, kun Tuukka sairastui. Edessä oli iso sydänleikkaus.

– Totta kai lähdin takaisin Lontooseen ja jäin sinne seuraamaan Tuukan kuntoutumista.

Leikkaus meni hyvin ja tilanne rauhoittui, mutta kokemus sai perheen yhdessäolon tuntumaan entistä tärkeämmältä. Tuukka ja tytöt muuttivat Suomeen. Tuukka siirtyi työskentelemään IOM:n Suomen-toimistoon, ja tytöt menivät englanninkieliseen kouluun. Bayswater vaihtui Töölöksi.

Nykyisin perhe-elämä on siltä osin ennallaan, että Helena tekee töissä pitkiä päiviä. Tuukka ja tytöt laittavat kotona ruokaa paljon useammin kuin hän.

– Molemmat tytöt pärjäävät keittiössä hyvin. Ellassa on ehkä enemmän samoja piirteitä kuin minussa. Hän on hyvin kiinnostunut ruoasta ja syö kastikkeet vaikka lusikalla.

Mutta uskaltaako kukaan koskaan kutsua chefiä luokseen illalliselle? Mitä hänelle voi tarjota?

– Sanon aina, että tee vaikka makkarakeittoa, jos se on bravuurisi. Minusta on aina ihana syödä toisten tekemää, hyvää ruokaa.

X