Julkkikset

Ravintoloitsija Antto Melasniemi haluaa syödä epäsäännöllisesti: ”Olen kokeillut monenlaisia dieettejä huonolla menestyksellä”

Ravintoloitsija Antto Melasniemi rakastaa hyvää ruokaa. Hänellä on taipumus syödä liikaa, ja siksi hän joskus yrittää laskea kaloreita. Terveysruokaan hän suhtautuu epäillen.

Teksti:
Sanna Wirtavuori

– Spagetista ja tomaattimurskasta voi valmistaa hätätilanteessa helposti hyvää ja täyttävää ruokaa. Ja jopa spagetti ja voi riittävät, Antto sanoo.

Ravintoloitsija Antto Melasniemi rakastaa hyvää ruokaa. Hänellä on taipumus syödä liikaa, ja siksi hän joskus yrittää laskea kaloreita. Terveysruokaan hän suhtautuu epäillen.

Olen toisinaan vähän laiska. Näin Antto Melasniemi perustelee ruokafilosofiaansa. Hänen mukaansa ruoka-aineiden on oltava hyviä, jotta kokki pääsee helpolla. Silloin voi valmistaa maukasta ruokaa yksinkertaisista resepteistä.

Lisäksi hän valitsee aina luomua tai biodynaamista ja useimmiten myös kotimaista. Valinnat hän tekee vuodenaikojen mukaan. Tosin talvella ulkomaiset tai jopa laadukkaat purkitetut tomaatit voivat olla tuoretta kotimaista tomaattia parempi valinta.

”Haluan syödä epäsäännöllisesti”

Kello on kymmenen aamulla, ja tapaamme helsinkiläisessä Ateljé Finnessä, joka on yksi Anton neljästä ravintolasta. Paikka aukeaa vasta illansuussa, joten edes keittiössä ei tapahdu vielä mitään.

Antto käynnistää kahviautomaatin ja juo päivän ensimmäisen kupillisen kahvia. Nyt se maistuu mustana, mutta joskus hän lisää kahviin kauramaitoa, joka sopii hänen vatsalleen paremmin kuin lehmänmaito. Varsinainen aamiainen jää väliin, sillä edellisiltana tuli nautituksi tukeva illallismenu.

Antto haluaa syödä epäsäännöllisesti. Ruoka-ajat vaihtelevat, välillä hän syö tosi harvoin ja isoja annoksia, välillä pieniä annoksia pitkin päivää.

– Ehkä vierain ajatus minulle olisi, että pitäisi ruokailla aina samalla tavalla ja samaan aikaan, Antto sanoo.

”Olen parempi kokkina kuin muusikkona”

Anton mielestä uutta ruokaa pitää maistella rohkeasti.

Viimeksi hän kokeili Japanin- matkalla outoja mereneläviä ja suolista tehtyä ruokaa. Oikein herkullisia olivat, vaikka japanilaiset nimet ja ruoan alkuperä jäivätkin kokille hiukan epäselviksi.

– Ruoka on intohimoni ja tunnen olevani täysin omalla alallani. Minusta piti tulla muusikko, mutta kun en päässyt Sibelius-lukioon ja äiti patisti opiskelemaan, menin kokkikouluun.

Musiikkiharrastus jatkui koulun jälkeen, ja Antto kiersi aikoinaan keikoilla muun muassa HIM-yhtyeen kosketinsoittajana, mutta ammatinvalintaansa hän ei ole katunut.

– Olen parempi kokkina kuin muusikkona. Ehkä en ollut tarpeeksi innostunut musiikista tai sitten en vain ollut kyllin hyvä, hän pohtii.

Työ on koulinut häntä kulinaristina. Hän on esimerkiksi tutustunut thaiherkkujen tulisuuteen ja oppinut arvostamaan raaka-aineita kotimaisissa herkuissa. Toisaalta, kun tieto lisääntyy, hän osaa suhtautua ruokaan rennosti.

– Hyvästä ateriasta voi nauttia monella tapaa ja monessa paikassa, yksin tai yhdessä. Ja samalla voi vaikka katsoa televisiota tai lukea lehteä.

Hotkiminen ei tuo tyydytystä

Kroppa kertoo Anton mielestä herkästi, onko tullut nautituksi liikaa, liian vähän tai vääränlaista ruokaa. Kiireessä ja väsyneenä hän syö yleensä liikaa. Jos tekeillä on jotain keskittymistä vaativaa ja kiinnostavaa, saattaa – joskus harvoin – käydä niin, että syöminen unohtuu.

– Vireystasooni vaikuttaa erittäin paljon se, olenko nälkäinen vai kylläinen. Ikävin olo tulee siitä, jos olen hotkaissut jotain vain nälkääni, enkä ole oikein tykännyt siitä. On outoa, jos olo on kylläinen, mutta en ole tyytyväinen.

Antto kokeilee mielellään uusia ruokalajeja ja makuja. Hän luottaa kokkeihinsa, mutta maistelee aina ravintoloittensa uudet menut.

Anton lempiruokajuomien listalla ovat vesi, viini ja kokis. Viinejä hän on opiskellut melko paljon mutta suhtautuu niihin hiukan samalla tavalla kuin ruokaankin: parasta on kokeileminen. Ja kokiksen on oltava sokerista, ei kevytversiota.

Terveysruoat ovat epäilyttäviä

Antto asuu yksin, ja koska hän syö paljon ulkona ja työpaikoillaan, niin hyvin varustettu kotikeittiö ei ole järin ahkerassa käytössä. Kaapissa on aina kahvia, mutta jääkaapissa ei ole välttämättä vierasvaraa.

– Kun on spagettia ja tomaattimurskaa, niin niistä voi valmistaa hätätilanteessa helposti hyvää ja täyttävää ruokaa. Ja jopa spagetti ja voi riittävät, hän sanoo.

Kyllä hän joskus kokkaa kotonakin. Silloin kylään saattaa tulla esimerkiksi Curryklubi, muutamien hyvien kaverien poppoo, jolle hän tarjoaa tulista ja tarkasti alusta asti tehtyä thairuokaa.

Kalliossa asuva Antto ostaa ruokaa useimmiten Hakaniemen hallista tai tukkutoreilta ja tutuilta kalastajilta, mutta myös lähimarketissa on nykyään hyvä tarjonta. Hän tutkii tarkkaan ruokavalmisteiden tuoteselosteet, silloin harvoin kun ostaa eineksiä.

– Vaikka maksalaatikko on ihan ookoo, hän sanoo.

Terveysruokiin hän suhtautuu aika epäillen ja mustikka voittaa gojimarjan.

Kerran viikossa karkki- ja viinipäivä

Varsinaista ruokapahetta Antolla ei ole, ellei sellaiseksi lasketa syömistä sinänsä.

– Taipumukseni on syödä liikaa, ja yritän toisinaan laskea kaloreita. Olen kokeillut monenlaisia dieettejä, mutta hiukan huonolla menestyksellä, hän sanoo.

Tällä hetkellä hänellä on kerran viikossa sekä karkkipäivä että viinipäivä.

– Ensin mainittu päätös on toistaiseksi pitänyt melko hyvin, hän sanoo naurahtaen.

Terveelliseen syömiseen ja painontarkkailuun liittyy läheisesti liikunta, joka sekin jää Antolla välillä enempi yrittämisen asteelle.

– Olen innokas hiihtäjä, mutta sesonki on melko lyhyt Helsingin seudulla. Kesällä harrastan mielelläni sukelluskalastusta, koska siinä yhdistyvät kivasti liikunta ja ruoka. Urheiluuni ei kuitenkaan liity mitään erityistä tankkausta tai urheilujuomia. Olen kuntourheilijana samanlainen syöjä kuin muutenkin – rento ja sopeutuva.

Entä mitä Antto kokkaisi treffeillä potentiaaliselle vaimolle?

– Jotain hyvää ja yksinkertaista. Sellaista, mikä häiritsisi mahdollisimman vähän silmiin katsomista ja viininjuontia.

Juttu on ilmestynyt Annassa 11/2017.

Lue lisää:

Manuela Bosco syö paljon hiilihydraatteja: ”Oloni on parempi kuin koskaan aiemmin”

Näyttelijä Ria Katajan yllättävä uusi ammatti: kuppaa ihmisiä saunassa

X