Julkkikset

Regina Rask on humoristinen pessimisti: ”Minkäs teet, jos lasi on puoliksi tyhjä”

Regina Rask kirjoittaa ikääntymisen hyvistä puolista. Alakuloon taipuvaisena hän on huomannut, että 59-vuotiaana on helpompaa olla onnellinen kuin nuorempana. – Tosin pieni määrä pessimismiä voi olla myös voimavara.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Sara Pihlaja

Yleisradiossa pitkään työskennellyt Regina Rask on toimittajan työn lisäksi ehtinyt kirjoittaa jo kahdeksan kirjaa.

Regina Rask kirjoittaa ikääntymisen hyvistä puolista. Alakuloon taipuvaisena hän on huomannut, että 59-vuotiaana on helpompaa olla onnellinen kuin nuorempana. – Tosin pieni määrä pessimismiä voi olla myös voimavara.

Regina Rask istuu Laurellin konditorian pöytään Hämeenlinnan torin laidalla. Paikka on hänelle tuttu, ja oikea pöytä löytyy nopeasti. Selvää on myös, että tilataan kahvia ja leivoksia. Päivän agendaan on vähän mutkikkaampi päästä sisään. Regina ei nimittäin perusta elämäntapaoppaista mutta on kirjoittanut sellaisen. Lisäksi hän on pessimisti ja kirjoittaa onnellisuuden ylistyksestä. Annetaan kirjailijan selittää.

– Ärsyttää, että jokaisen ihmisen pitäisi olla samaan aikaan reipas mutta rauhallinen, seesteinen mutta yllättävä ja aina tilanteen tasalla. Elämässä ei tarvita taitoa, sillä me kaikki olemme selviytyjiä ihan luonnostaan. Sitä selviytymistä yritän kirjassani pohtia.

Uudessa kirjassa Onnellisten salaseura eli miksi elämä on mehevintä keski-ikäisenä vakuutetaan, että iän karttuessa on odotettavissa viisastumista ja entistä onnellisempaa elämää. Regina on 59-vuotias, ja se on hänestä oikein hyvä ikä. Hän ei haluaisi esittää yhtään nuorempaa kuin on, vaan pikemminkin kertoo kaipaavansa rauhassa vanhenemisen eetosta.

– Ikääntymisessä on parasta se, että rohkenee olla esittämättä yhtään mitään. Haluan vanheta ja viisastua ylevästi kaikessa rauhassa.

Regina Rask varttui iäkkäiden vanhempien nuorimpana lapsena.

– Olen aina pitänyt vanhemmista ihmisistä, olen tällainen vanhasta pienennetty, valmiiksi itseni vanhemmaksi hyväksynyt.

Lue myös: Kirsi Pihan kirjallisuuskolumni: Miksi ”väärät tunteet” ovat sallittuja autofiktiossa, mutta pöyristyttäviä tosielämässä?

Regina Rask kokee iän tehneen elämän helpommaksi

Regina Rask kertoo äskettäin ilahtuneena huomanneensa, että hän ei ole pitkään aikaan etsinyt itseään. Ehkä sekin johtuu iästä, hän on tainnut jo löytää itsensä.

– Tunnen itseni jo aika hyvin. Itsetuntoni on kohentunut, ja se tekee elämän paljon helpommaksi.

Nuorena ihminen luulee olevansa jollain tapaa erityistapaus.

– Nyttemmin tajuaa, että olemme kaikki aika samanlaisia. Se tekee hyvällä tavalla nöyräksi.

Regina naurahtaa käyttämälleen sanalle. Nöyrä on hyvä adjektiivi, mutta vähän ryvettynyt. Nöyräilystä on tullut miltei synonyymi ylpeilylle.

– Miljoonia tienaava urheilijatähti mahtailee olevansa nöyrää poikaa, vähän samalla tavoin kuin kalleimmissa muotifarkuissa kuuluu olla reikiä. Usein ei kuule pienipalkkaisen siivoojan julistavan nöyryyttään.

Regina Rask on tutkinut sukuaan ja huomannut, että hänen esi-isillään ei todellakaan ollut helppoa. Mutta yksi asia oli ennen muinoin paremmin kuin nykyään. Kaikki saivat olla ikäisiään.

– Sitä vähän kadehdin. On ärsyttävää, että nykyään kuusikymppisenäkin pitää kurottaa reippaasti korkkarit kattoon.

– Kun olen tutustunut edesmenneisiin sukulaisiini, oma kuolemanpelkoni on vähentynyt. Niin tapahtuu meille kaikille. On lohdullista tajuta olevansa osa pitkää ketjua.

Lue myös Kotiliedestä: Regina Rask: Ei millään pahalla

”Kipeitä asioita on lohduttavaa tarkastella vähän vinosti, huvittavuuden kautta”

Reginaa lohduttaa lause ”tämäkin menee ohi”.

– Se rauhoittaa huonoina aikoina ja onnellisina hetkinä se muistuttaa siitä, että kannattaa nauttia elämästä. Olen alakuloon taipuvainen, mutta se ei kaiketi ole kovin tavaton piirre kirjailijoille. Mahtavaa on se, että tässä iässä minun on paljon helpompi olla onnellinen kuin nuorempana.

Humoristina tunnettu, sanavalmis sekä sosiaaliselta vaikuttava Regina sanoo nimittäin olevansa pohjimmiltaan pessimisti ja ajoittain jopa erakoitumaan taipuvainen. Hän ajattelee, että pieni määrä pessimismiä voi olla jopa voimavara.

– Eipähän elämässä pääse mikään asia suuremmin hätkäyttämään. Minkäs teet, jos lasi nyt vain on ja pysyy puoliksi tyhjänä. Onneksi se ei ole vielä koskaan ollut täysin tyhjä.

Mieheltään Regina Rask on oppinut, että jos asioita ei voi muuttaa, tyytyminenkin on hyvä vaihtoehto.

– Mustanpuhuva huumori auttaa moneen vaivaan. Kipeitä asioita on lohduttavaa tarkastella vähän vinosti, huvittavuuden kautta.

Regina pyyhkii aleksanterinleivoksen murut suupielistään ja hymyilee. Hän sanoo, että vaikka hän kirjoittaa onnellisesta ikääntymisestä, ei vanheneminen pelkästään herkkua ole.

– Mutta eipä ollut nuoruuskaan. Jos voisin neuvoa nuorta itseäni, sanoisin: Älä hosu, kyllä sä sieltä selviät.

X