Julkkikset

Renny Harlinilla on uusi tyttöystävä ja ura Kiinassa – mutta tämä on hänelle tärkeintä elämässä

Kiinassa elokuvauraa tekevä Renny Harlin käväisi Suomessa naisystävänsä Kay Huangin kanssa. Maailmalla vietettyjen vuosien jälkeen Renny haaveilee parista yllättävästäkin asiasta.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Elina Simonen

Suomessa asuvan Tuire-siskon perhe on Rennylle tärkeä. – Olen ollut sisareni lapsille kuin sijaisisä

Kiinassa elokuvauraa tekevä Renny Harlin käväisi Suomessa naisystävänsä Kay Huangin kanssa. Maailmalla vietettyjen vuosien jälkeen Renny haaveilee parista yllättävästäkin asiasta.

Tervetuloa takaisin. Näin portieeri tervehtii ohjaaja Renny Harlinia, 60, kun tämä saapuu kesäisenä sunnuntaiaamuna helsinkiläiseen luksushotelliin naisystävänsä Kay Huangin, 25, kanssa. Kiinalainen Kay tervehtii toimittajaa kohteliaasti suomeksi – ”Hauska tutustua!” – ja astuu Rennyn kanssa hissiin. Takana on pitkä lento Hongkongista Helsinkiin.

Kymmenen minuutin kuluttua Renny jo istuskelee hotellin baarissa suihkunraikkaana, Kay on jäänyt huoneeseen.

Kansainvälisesti menestynyt ohjaaja on asunut Kiinassa viisi vuotta ja tehnyt siellä jo neljä elokuvaa. Heinäkuun puolivälissä Renny vietti viikon Suomessa, tapasi sukulaisia ja ystäviään sekä esiintyi Porin Suomi-Areenalla.

”Olen oppinut hymyilemään ja kommunikoimaan”

Kiina-suhde alkoi sattumalta. Renny Harlin siemailee aamuvissyä ja kertoo, että vuonna 2014 näyttelijä Jackie Chan pyysi häntä ohjaamaan Skiptrace-elokuvan Kiinaan.

– Elokuvassa matkataan maan halki Mongoliasta alas Hongkongiin ja Macaoon. Ihastuin maisemaan, kulttuuriin ja ruokaan. Sitä paitsi elämäni oli sellaisessa vaiheessa, että tuntui hyvältä jättää Los Angeles ja jatkaa uraa Kiinassa.

Kulttuurisokki ei ollut Rennyn mielestä kovin suuri. Hän arvelee, että suomalaisuus auttoi, sisu ja kärsivällisyys. Muutto Amerikkaan 35 vuotta sitten oli suurempi järkytys. Rennyn oli aluksi vaikea tottua halailuun ja pehmeään puheeseen.

– Olen oppinut hymyilemään ja kommunikoimaan. Ymmärsin, että ihmissuhteet ja verkostot ovat maailman merkittävin valuutta. Tärkeintä on erottaa rehellinen puhe pintapuheesta, jyvät akanoista, hän sanoo.

Renny kertoo oppineensa Amerikasta itsevarmuutta ja Kiinasta kärsivällisyyttä.

– Jos kouluarvosanoilla mitataan, niin itsetuntoni on kymppi. Sen kanssa ei ole ongelmia.

Elämän käännekohta

Rennyn Suomi-viikolla on Painajainen Elm Streetillä 4 -erikoisnäytös Helsingissä. Tuo kauhuelokuva oli ohjaajan elämän käännekohta. Kaikki muuttui yhden viikonlopun aikana. Köyhästä tuli menestyjä.

Oli vuosi 1988, kun Renny heräsi eräänä perjantaina halvassa motellissa ja luki Hollywood-debyyttinsä ylistäviä arvosteluja. Ulos mennessään hän näki, että elokuvateatteriin oli korttelin mittainen jono. Yllätys oli suuri, kun hän tajusi, mihin elokuvaan ihmiset jonottivat.

– Se oli niin suosittu! Edelleenkin sillä on independent-elokuvan avajaisviikonlopun ennätys hallussaan. Olin täysin mykistynyt. Menin saman tien puhelinkoppiin kolikkopussin kanssa ja soitin äidille Suomeen: et voi uskoa, mitä täällä tapahtuu, Renny muistelee.

Seuraavana maanantaina hän sai puhelun Universal Studiosilta. Ohjaaja Steven Spielberg tavoitteli häntä. Renny luuli aluksi, että se oli vitsi.

– Hän oli pitänyt elokuvastani ja tahtoi tavata minut. Kun menin studiolle ensi kertaa, olin kuin unimaassa. Voiko tämä olla mahdollista! Lapsuuden unelmat olivat yhtäkkiä totta.

Renny kertoo tapahtuneesta liikuttuneena. Ei ollut sattuma, että hän soitti ensimmäiseksi äidilleen.

– Äiti kuoli seitsemän vuotta sitten, mutta hänellä on aina sija sydämessäni. Kaiken, mitä olen elämässäni tehnyt, olen tehnyt siksi, että äiti voisi olla minusta ylpeä, hän sanoo kyyneleitään pyyhkien.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

A Mayday break in Paradise and then back to what I love; making movies!

Henkilön Renny Harlin (@rennyharlin) jakama julkaisu

 Rennyn naisystävä Kay Huang on opiskellut kiinalaista kirjallisuutta. Pari tapasi työjutuissa ja on seurustellut pari vuotta. – Kay auttaa minua paljon, koska en juurikaan osaa kiinaa. 

Haaveissa rakkaustarina

Äidinmaa on Rennylle rakas, ja hän käy täällä vuosittain, muttei suunnittele paluumuuttoa. Rennyn kotikaupunki on Peking eikä hän kaipaa Hollywoodiin, mutta New Yorkissa hän voisi asua tai esimerkiksi Barcelonassa…

– Haaveissa on, että voisin viettää kokonaisen vuoden sukumme saarimökillä Haminan lähellä. Haluaisin kirjoittaa kirjan elämästäni, ja mökki olisi paras paikka siihen. Pidän päiväkirjaa ja kirjoittelen kaikenlaista, suomeksi. Se on minulle henkireikä.

Toinenkin haave Rennyllä on. Se kaikkein paras ja tärkein elokuva on nimittäin vielä tekemättä.

– Se ei olisi kauhu- eikä toimintaelokuva, vaan tarina rakkaudesta, ihmissuhteista, elämän ihanuudesta ja omista arvoistani, hän pohtii.

Entä mitkä ne omat arvot ovat? Mikä Rennyn mielestä on arvokkainta ja tärkeintä?

– Ihmisen ykkösominaisuus on rehellisyys. Sitten avoimuus, myönteisyys ja toisten huomioiminen, rakkaus elämään.

X