Julkkikset

Riippuvuuksista kärsinyt Jippu: ”Jään alkoholin lisäksi helposti koukkuun ruokaan, ihmissuhteisiin ja liikuntaan”

Jippu sairastui 17-vuotiaana alkoholismiin. Hän pääsi eroon alkoholista päälle parikymppisenä, kun oppi rakastamaan itseään.
17.6.2016 Teksti: Evaliina Lauhio

”Päihdeongelma on kokonaisvaltainen riippuvuussairaus. Minulla merkit ovat näkyneet lapsesta lähtien. Jään alkoholin lisäksi helposti koukkuun ruokaan, ihmissuhteisiin ja liikuntaan. Kun jokin tuottaa hyvää oloa, minun on vaikeaa pysyä kohtuudessa.

Ensimmäisen kerran yritin lopettaa juomista 18-vuotiaana. Alkoholilla oli tuhoisia vaikutuksia elämääni jo silloin. Yhden siiderin korkkaamisesta saattoi seurata se, että tuhosin ihmissuhteeni viikonlopun aikana. Taistelin asian kanssa vuosia yksin, mutta jokaista raitistumisyritystä seurasi retkahdus.

Parantumiseni alkoi 21-vuotiaana, kun sain ensimmäisen levytyssopimukseni. Tajusin, että jos jatkan päihteiden käyttöä, en voi saavuttaa unelmaani, muusikon uraa.

Raitistuminen vaati vuosien työn. Olen saanut kaiken mahdollisen avun. Olen käynyt psykoterapiassa, vertaistukiryhmissä ja saanut apua hengellisyydestä.

Opin alkoholismista sen, kuinka tärkeää on oppia rakastamaan itseään. Parantuminen alkaa omasta halusta kohdella itseä hyvin. Läheisten ihmisten merkitys on suuri. Olisin vaarantanut raittiuteni moneen kertaan, ellei perheeni olisi ollut tukenani.

Neuvoisin alkoholin kanssa taistelevia hakemaan apua mahdollisimman varhain. Apua voi ja kannattaa hakea jo silloin, kun vielä ei ole kyse varsinaisesta alkoholismista. Tartu asiaan viimeistään silloin, kun alkoholi hallitsee sinua niin, ettet pysty rajoittamaan juomistasi. Suomessa on huipputason päihdeklinikoita, jotka ovat auttaneet lukuisia ihmisiä raitistumaan.

Alkoholismia ei pidä hävetä. Liikaa alkoholia käyttävän on nöyrryttävä hakemaan apua. Minäkään en olisi selviytynyt yksin.”

Lue myös:

Juotko tietämättäsi liikaa? Nämä merkit paljastavat vaarallisen tissuttelun

Äitien juominen on vaiettu tabu

Äidin alkoholismin vuoksi huostaan otettu Kreetta Onkeli: ”Olen itse kokenut äitinä valtavaa epävarmuutta”

Pitääkö vanhemmilleen antaa kaikki anteeksi?

Lue myös

Suosittelemme