Riitta Uosukainen ja Topi Uosukainen kertovat Viva-lehdessä elävänsä yhä aktiivista elämää, käyvänsä teatterissa ja tapaavansa ystäviä Topin muistisairaudesta huolimatta.
Riitta Uosukainen ja Topi Uosukainen kertovat Viva-lehdessä elävänsä yhä aktiivista elämää, käyvänsä teatterissa ja tapaavansa ystäviä Topin muistisairaudesta huolimatta.
Julkkikset

Riitta Uosukainen kertoo Viva-lehdessä Toivo-miehensä muistisairaudesta: ”Meillä on jäljellä yhteisyys, huumori ja hellyys”

Riitta Uosukainen kertoo Viva-lehdessä, millaista elämä on nyt, kun oma mies on muistisairas.
Teksti: Aino Haaparanta Kuvat: OM-arkisto

Riitta Uosukaisen, 77, elämä muuttui muutama vuosi sitten monellakin tapaa. Hän itse kaatui maaliskuussa 2018 Eduskuntatalon portaissa hengenvaarallisesti ja kärsii sen jäljiltä yhä kivuista. Aviomies Toivo eli Topi, 78, sai puolestaan muistisairausdiagnoosin kolme vuotta sitten.

”Otimme diagnoosin asiallisesti ja huumorintajuisesti, vaikka silloin ei kyllä naurattanut. Mutta tyypilliseen karjalaisen optimistiseen tapaan ajattelimme, että kun menee oikein huonosti, ei voi kuin nauraa.”

Lääkitys Topin sairauteen aloitettiin heti.

Entistä läheisempiä

Riitta kertoo lehdessä tietävänsä, että he ovat onnekkaita: pariskunta pystyy yhä juttelemaan, eikä Topi tarvitse apua päivittäisissä toiminnoissaan.

”Vanheneminen tekee sen, että Topi on tullut entistä läheisemmäksi. Olen iloinen, että kirjoitin aikoinani Liekinvarren ja ylistin avioliiton erotiikkaa. Meillä on jäljellä yhteisyys, huumori ja hellyys. Hellyys on koskettamista. Suukkojen lisäksi sitä, että pitää toisesta kiinni ihan konkreettisesti kädestä, olkapäästä, joka paikasta.”

”Me olemme Topin kanssa eläneet niin vahvan elämän, että kyllä jostakin on jo aikakin luopua.”

Lue lisää uusimmasta Viva-lehdestä!

X