Julkkikset

Ronja Salmi jätti koulut lukion jälkeen: ”Arvostan koulutusta, mutta minulla ei ole ollut aikaa opiskella”

Kirjamessujen uusi ohjelmajohtaja Ronja Salmi, 25, on kulkenut omaa polkuaan. Hän ei ole opiskellut lukion jälkeen mitään, mutta on sen sijaan kirjoittanut jo viisi kirjaa, valittu vuoden juontajaksi ja vetänyt televisiossa omaa keskusteluohjelmaa.

Teksti:
Maria Tojkander
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia, Lk

Toimittaja, kirjailija ja yrittäjä Ronja Salmi on ehtinyt paljon 25-vuotiaaksi. – Olen saanut kotoa rautaisen itseluottamuksen. Minun ei ole tarvinnut käyttää aikaani sen pohtimiseen, kelpaanko, vaan olen voinut tehdä asioita, joita olen halunnut, hän sanoo.

Kirjamessujen uusi ohjelmajohtaja Ronja Salmi, 25, on kulkenut omaa polkuaan. Hän ei ole opiskellut lukion jälkeen mitään, mutta on sen sijaan kirjoittanut jo viisi kirjaa, valittu vuoden juontajaksi ja vetänyt televisiossa omaa keskusteluohjelmaa.

Astrid Lindgrenin kirjan päähenkilö Ronja Ryövärintytär karkaa kotoa, koska ei hyväksy sitä, miten hänen isänsä elää.

Myös Ronja Salmi on kulkenut omaa polkuaan. Hän ei ole opiskellut lukion jälkeen mitään. Sen sijaan hän on toteuttanut suurimman unelmansa: hänellä on televisiossa oma keskusteluohjelma Mitä mietit, Ronja Salmi? ja podcast-sarja Mitä vielä, Ronja Salmi? Hänet valittiin Vuoden juontajaksi 2017. Hän on kirjoittanut viisi kirjaa. Hän on Helsingin kirjamessujen uusi ohjelmajohtaja. Hän on 25-vuotias.

– Arvostan koulutusta, mutta minulla ei ole ollut aikaa opiskella. Olen tehnyt niin paljon töitä, hän sanoo lempikahvilassaan Ipi kulmakuppilassa Helsingin Kalliossa. Hän on juuri syönyt täällä lounassalaatin – ja tehnyt samalla töitä.

Hän aloitti juontajan työt 17-vuotiaana lukiolaisena Ylellä koululaisille suunnatuissa ohjelmissa.

– Olen saanut kotoa rautaisen itseluottamuksen. Minun ei ole tarvinnut käyttää aikaani sen pohtimiseen, kelpaanko, vaan olen voinut tehdä asioita, joita olen halunnut.

Ronja on saanut nimensä klassikkokirjan mukaan

Äiti luki Ronja Ryövärintytärtä tyttärelleen, kun tämä ei vielä itse osannut. Ronja on saanut nimensä kirjan mukaan, samoin hänen 22-vuotiaana perustamansa sosiaalisen median tarinankerrontaan erikoistunut yritys Ryöväri Oy. Ronja on palkannut sinne kaksi työntekijää.

– Kirjoista voi saada vahvojen ihmisten malleja. Ronja on rohkea ja omapäinen tyttö, jolle periaatteet ovat tärkeitä. Minussa on samaa.

Kirjat ovat vaikuttaneet siihen, millainen ihminen Ronjasta on tullut.

Anna-Leena Härkösen 17-vuotiaana kirjoittama Häräntappoase sai yläasteikäisen Ronjan oivaltamaan, että tehdäkseen painokkaita asioita ei tarvitse odottaa, kunnes on keski-ikäinen. Ronja oli 21, kun hänen esikoiskirjansa 3, 2, 1, ratsasta! Intohimona kenttäratsastus julkaistiin. Ronjalla on hevonen, ja hän on ratsastanut lapsesta asti.

Ronja Salmi (vas.), muusikko Alma ja tubettaja Maiju ’Mansikkka’ Voutilainen Suomen itsenäisyyspäivän vastaanotolla Helsingissä 
6. joulukuuta 2017.

”Olen kokenut ulkopuolisuuden tunnetta”

Anja Kaurasen romaanin Sonja O. kävi täällä Ronja luki parikymppisenä. Hän riemastui sen naiskuvauksesta.

– Samalla suretti, kun tajusin, kuinka harvassa yhä ovat nämä kertomukset, joissa naiset ovat seksuaalisia olentoja.

Ronja lukee laajentaakseen maailmankuvaansa ja kasvaakseen. Kaikkien aikojen suosikki on J. D. Salingerin Sieppari Ruispellossa Pentti Saarikosken suomentamana, koska siinä on stadin slangia. Ronjalla on sukulaisia, jotka puhuvat sitä. Paljasjalkainen helsinkiläinen hänkin on.

Ronjaan vetoaa myös ulkopuolisuuden tunnelma, jonka kirjailija on tavoittanut.

– Olen itsekin kokenut ulkopuolisuuden tunnetta.

Kaikille elämä ei ole kevyttä. Sen puki sanoiksi Milan Kunderan Olemisen sietämätön keveys (suom. Kirsti Siraste).

– Se toi lohtua, sillä en ota mitään kovin kevyesti. Olen ollut sellainen aina, mutta elämässäni on myös ollut raskaita kokemuksia. Tiedän, etteivät asiat aina mene oikeudenmukaisesti eivätkä kaikki tärkeät ihmiset pysy maan päällä.

Yksi ihminen, josta Ronja on joutunut luopumaan, on hänen rakas isoisänsä. Isoisä oli lukumiehiä ja suositteli Ronjalle Timo K. Mukan romaania Maa on syntinen laulu.

– Maisema on siinä niin vahvasti läsnä, että se on kuin henkilöhahmo, Ronja sanoo.

Koski, pystyyn kuivuneet kelot, hiekkainen maa. Sellaista oli myös Lapin Kairiverellä, jossa isoisä piti retkeilykeskusta, kun Ronja oli pieni.

Erilaisuus tulee näkymään kirjamessuilla

Nyt Ronja lukee Jani Toivolan omakohtaista teosta Kirja tytölleni, orgasmiaiheista Marja Kihlströmin tietokirjaa Iso O ja Don DeLillon romaania Nolla Kelviniä (suom. Helene Bützow). Muun muassa. Hän kuuntelee äänikirjoja ja lukee läheisilleen kirjoja ääneen. Ja he lukevat hänelle.

Nyt lukeminen jäänee hetkeksi vähemmälle. Kirjamessuohjelman laatiminen messutuottajan kanssa on alkanut.

– En rakenna ohjelmaa sen mukaan, millaisista kirjoista itse pidän, Ronja sanoo.

Ohjelmaan vaikuttavat hänen tietämyksensä populaarikulttuurista – ja hänen arvonsa.

– Aion pitää huolen, että messuilla näkyy erilaisia ihmisiä: naisia ja miehiä. Nuoria, keski-ikäisiä ja vanhoja. Erivärisiä ihmisiä.

X