Julkkikset

Ruokavaliotaan rankasti karsimaan joutunut Johanna Koivu: ”Jos ravinto sopii keholle, ei kerry ylimääräistä”

Muusikkona tunnettu Johanna Koivu on joutunut karsimaan ruokavaliotaan rankasti. Palkinnoksi siitä hän on saanut paremman olon kuin vuosiin. Mutta aamuisin hän tarvitsee jotain suolaista ja rasvaista.

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Johanna Koivu teki hyvinvoinnista itselleen työn.

Muusikkona tunnettu Johanna Koivu on joutunut karsimaan ruokavaliotaan rankasti. Palkinnoksi siitä hän on saanut paremman olon kuin vuosiin. Mutta aamuisin hän tarvitsee jotain suolaista ja rasvaista.

Ensin lähti vehnä. Kymmenen vuotta sitten Johanna Koivu huomasi, että korvapuusti tai pasta aiheutti hänelle aina kovia vatsakipuja.

– Olin silloin Espanjassa, ja hain usein ihanan uunituoreen patongin tai ciabattan leipomosta. Ja joka kerta tulin kipeäksi. Tajusin, että vehnä ei vain enää sovi minulle.

Myöhemmin Johanna on joutunut rajoittamaan ruokavaliotaan lisää, sillä hän on allergisoitunut monelle ruoka-aineelle.

– Olen joutunut jättämään maidon, kananmunan ja soijan pois ruokavaliostani. Luovuin myös riisistä, perunasta ja kaikista muista viljoista vehnän lisäksi. Kun karsitaan, karsitaan sitten kunnolla, Johanna naurahtaa.

Aamuisin suolaista ja rasvaista

Nyt Johanna yhdistelee ketogeenistä dieettiä ja paleoruokavaliota. Hän ei syö nopeita hiilihydraatteja ja suosii hyvälaatuisia rasvoja ja proteiinia.

– Syön marjoja, mutta harvoin makeita hedelmiä. Vältän soijaa sen kaikissa muodoissa.

Perusateriaansa Johanna valmistaa jotain eläinproteiinia kuten kalaa, luomulihaa tai -broileria. Lisukkeeksi hän höyryttää useimmiten parsa- tai kukkakaalia. Lisukkeena toimivat myös avokado tai itse tehty hummus.

– Tarvitsen hyvin täyttävää ruokaa. En koskaan pystyisi heittäytymään kokonaan kasvissyöjäksi tai vegaaniksi. Käytän runsaasti myös hyviä öljyjä.

Johannan aamu- ja välipalat ovat tuhteja. Hän syö usean lämpimän ruoan päivässä, ja aamupalakin saa mielellään olla sellainen.

– Kun herään aamulla, minulla on kova nälkä. Silloin on saatava äkkiä jotain suolaista ja rasvaista. Tykkään syödä rasvaisia juustoja kuten lampaanmaitohalloumia tai manchegoa. Syön silloin tällöin aamiaisella myös munakokkelia.

Aamulla Johanna saattaa surauttaa tehosekoittimessa vihermehun, jossa on tummalehtisiä salaatteja, lehtikaalia, pinaattia, minttua ja persiljaa.

– Salaatit menevät helpommin alas nestemäisessä muodossa. Ravintolassa saatan tilata salaatin, sillä siellä niiden tekemiseen on panostettu ja niiden kanssa on usein hyvä kastike.

Uusi työ hyvinvoinnista

Johanna tuntee olonsa nykyään paljon paremmaksi kuin joitain vuosia sitten. Hän uskoo, että suurin vaikuttaja siihen on nimenomaan ruoka.

– Tällä hetkellä ruoka on minulle lääke. Yritän maksimoida sen hyödyn, vaikka joutuisin tinkimään välillä ruoan mausta. Joskus ruoasta on vaikeaa saada nautintoa rajoitteiden takia.

Vointi on aivan erilainen kuin silloin, kun Johanna kiersi Suomea Elonkerjuu-yhtyeen kanssa.

– Vaikka en koskaan syönytkään mitään makkaraperunoita, ei huoltsikkaruoalla vain pärjää. Nyt haluan testata, miten erilaiset ruoat vaikuttavat minuun.

Ruoan vaikutusta terveyteen Johanna tutkii myös perustamansa Koivu.tv-hyvinvointikonseptin ohjelmissa.

– Olen niin kiinnostunut hyvinvoinnista, terveydestä ja ravinnosta, että tein niistä itselleni työn. Oli kiva huomata, että voin tehdä intohimoisesti muutakin kuin musiikkia.

Myös suhde alkoholiin on muuttunut. Alkoholi ja oma terveysprojekti eivät oikein sovi yhteen.

– Teen intensiivisiä kehonpuhdistuksia: Olen detoxaavilla paastoilla, käytän myös piimaajauhetta, psylliumia ja vihreää savea. Lisäksi käyn infrapunasaunassa ja tavallisessa saunassa sekä huippukylmähoidossa. Maksan tueksi käytän yrttejä kuten maarianohdaketta ja voikukkaa sekä artisokkatippoja, Johanna luettelee.

Kehon puhdistukset eivät ole nopeita ja helppoja, joten Johanna ei halua pilata tuloksia alkoholilla.

–En tee itselleni tiukkoja rajoituksia, mutta parin viime vuoden alkoholiannokseni voi laskea yhden käden sormilla.

Kalorinlaskenta pannassa

Oikea ruoka suojelee myös paino-ongelmilta, uskoo Johanna.

– Jos ravinto sopii keholle, ei kerry ylimääräistä. Keho pystyy käyttämään kaiken hyödykseen. Silloin ei tarvitse laskea kaloreita, enkä kyllä jaksaisikaan sitä tehdä. Joudun muutenkin tutkimaan tuoteselosteet niin tarkkaan.

Kaupassa Johanna menee mieluiten tuttuja reittejä.

– Käyn kaupoissa, joihin en eksy. Kaupassa ei saa mennä koko päivää – paitsi tietysti ulkomailla: siellähän isossa tavaratalossa käynti on ihan elämys.

Mieluiten Johanna ostaisi kaiken luomuna. Käytännössä se ei aina onnistu.

– Luomu on Suomessa järjettömän kallista. Jos se olisi halvempaa, tarjontakin olisi parempaa ja tuotteet freesimpiä. Siihen toivoisin parannusta.

Kolme kuukautta ilman sokeria

Hyllyjen kiertämistä. Niin Johanna kuvaa ruokaostoksiaan. Kaukaa kierrettävien hyllyjen listalla on nykyään myös sokeri.

– Olen aina ollut sokerihiiri. Nyt olen tyytyväinen itseeni, sillä olen onnistunut olemaan ilman sitä kolme kuukautta. Verensokerini ei enää heittele niin paljon kuin ennen. Olen myös opetellut kysymään itseltäni, mitä oikeasti tarvitsen, kun tekee mieli makeaa.

– En kuitenkaan halua julistaa ylimielisesti, että olisin parempi ihminen, kun en syö sokeria tai käytä alkoholia. Jokainen tekee oman kehonsa ja halunsa mukaiset päätökset, Johanna sanoo.

Suklaalevyn sijaan Johanna selättää stressitilanteita muilla tavoin. Hän laittaa hyvää musiikkia soimaan ja tekee lyhyen, rentouttavan hengitysharjoituksen.

– Mieliteko on poissa, kun antaa itselleen sen, mitä keho oikeasti kaipaa.

Isän tekemälle raakasuklaalle Johanna ei silti koskaan sano ei.

– Kun isäni tekee sitä minulle, se on aivan eri asia kuin ostaa suklaa valmiina. Hän on tehnyt sen itse rakkaudella.

X