Sami Minkkinen Havaintoja parisuhteesta Katri
Sami Minkkinen avioituu ensi kesänä Katri-rakkaansa kanssa.
Julkkikset

Salamarakkaudestaan rajusti kritisoidut Sami Minkkinen ja Katri Kivinen: ”Parisuhteesta lähdön syyksi ei helposti hyväksytä sitä, että on onneton”

Kun Sami Minkkinen ja Katri Kivinen tapasivat ja rakastuivat, tilanne tuntui mahdottomalta: suosittu parisuhdebloggari Sami oli naimisissa ja tulossa pian isäksi. Alkoi parisuhde, jota moni ei hyväksynyt. Suhde on kestänyt kohut, ja ensi kesänä Sami ja Katri ovat menossa naimisiin.
Teksti: Iina Alanko Kuvat: Paula Kukkonen/Otavamedia

Oli isänpäivän alkuyö vuonna 2016. Suosittua parisuhdeblogia jo muutaman vuoden kirjoittanut Sami Minkkinen istui helsinkiläisen hotellihuoneen sängyllä läppäri sylissään. Isänpäiväreissulla oli käyty museossa, shoppailemassa ja syömässä. Samin raskaana ollut vaimo oli jäänyt kotiin Tampereelle, ja matkaan olivat lähteneet vain Sami ja hänen edellisestä liitosta syntynyt tyttärensä.

Sami katseli vieressä nukkuvaa tytärtään ja kirjoitti postauksen lapsista ja avioerosta. Sen pointtina oli, että eron ei pitäisi muuttaa suhdetta lapsiin. Vaikka ihminen eroaa kumppanistaan, hän ei eroa lapsistaan.

Muutamaa viikkoa myöhemmin turkulainen Katri Kivinen huomasi Facebookissa kaverinsa jakaman blogitekstin. Katri oli keskellä avioeroprosessia. Ero oli Katrin toinen, ja hän oli päättänyt, että liitot oli nyt nähty. Tästä eteenpäin hän jakaisi elämänsä vain kolmen tyttärensä kanssa.

Postausta lukiessaan Katri huomasi ajattelevansa monista eroon ja vanhemmuuteen liittyvistä asioista aivan samoin kuin bloggaaja. Ja hänhän oli itsekin kirjoittanut niistä! Katri kävi kopioimassa Marja Hintikka Live -ohjelman nettisivuilla julkaistun tekstinsä ja laittoi sen lyhyen saatteen kera palautteeksi Samin blogiin.

Sami kiitti palautteesta, kuten hän pyrkii tekemään kaikille omalla nimellään kirjoittaneille. Mutta hänkin tunnisti ajattelun samankaltaisuuden. Toisin kuin tavallisesti, hän toivoi, että Katri vastaisi hänelle vielä.

Viestisi tuli oikealla hetkellä, koska ilta oli jo kääntymässä ikävän puolelle, Sami kirjoitti.

Katrille tuli sellainen olo, että hänen oli pakko kysyä, minkä takia. Hän kysyi.

Ja siitä se Samin tie Suomen vihatuimmaksi bloggaajaksi sitten alkoi.

Sukulaiset ovat uudesta parisuhteesta monta mieltä

– No miten päin tässä rakas oltaisiin? Olenko minä alla, vai laitanko pääni syliisi? Vai jalat?

Katria, 39, ja Samia, 42, naurattaa, kun he yrittävät löytää sopivaa asentoa hotelli Vaakunan 8. kerroksen aulatilan lattialta. Hotellihuoneessa he eivät halunneet kuvaa otettavan.

– Siitä voisi ajatella, että me vain juomme samppanjaa hotellihuoneissa. Emme todellakaan!

Joskus tapaaminen työn ohessa vieraassa kaupungissa vain on ainoa vaihtoehto, jotta Sami ja Katri pystyvät ylipäätään näkemään toisiaan. Heidän parisuhteensa palapeliin kun kuuluvat kodit Turussa ja Tampereella, viisi tytärtä neljän eri exän kanssa, molempien paljon reissausta vaativa työ sekä sukulaiset, jotka ovat uudesta parisuhteesta monta mieltä.

Ja tietysti se suuri yleisö, joka otti Samin ja viiveellä myös Katrin myrskyn silmään viime toukokuussa. Tuolloin Sami kertoi 90 000 seuraajan blogissaan eroavansa vaimostaan ja kaksikuisen lapsensa äidistä, koska oli rakastunut toiseen.

Sillä postauksella Samista tuli hetkessä somemaailman pahin valehtelija, teeskentelijä ja huijari. Avoimuudestaan ja rehellisyydestään suitsutusta saanut, niin kauniisti vaimostaan ja tunteistaan kirjoittanut uuden ajan mies olikin pahinta lajia: pettäjä ja paskanpuhuja, joka jättää vaimonsa ja lapsensa, joka on hädin tuskin ehtinyt syntyä.

– Viestejä tuli satoja. Niissä minut uhattiin muotoilla pesäpallomailalla uuteen uskoon, kastroida ja tappaa. Ystäväni soitti, että lähde nyt pois sieltä kahvilasta, netissä kerrotaan, että olet siellä. Osoitetiedot piti laittaa salaisiksi, Sami kertoo.

Myös Katri – jonka nimeä kukaan ei silloin vielä tiennyt – haukuttiin alimpaan maan rakoon. Sanottiin, että nainen, joka alkaa seurustella Samin kanssa on idiootti ja pesänrikkoja, että kyllä se Sami kohta taas uuden bussipysäkiltä löytää ja kun Katri tulee raskaaksi, Sami lähtee varmasti taas.

– Se viilsi ehkä pahiten, koska en voi enää lapsia saada. Minulta on poistettu kohtu endometrioosin takia, eikä se ole ollut minulle mikään helppo juttu, Katri sanoo.

Sami yritti olla lukematta saamiaan viestejä, mutta luki silti. Ylivoimaisesti eniten tuohtumusta oli aiheuttanut se, että Sami jättää pienen lapsen äiteineen yksin.

Sami Minkkinen ja Katri

Katrin ja Samin ensimmäinen kohtaaminen oli sitä, mitä he olivat uumoilleetkin. Maa niin sanotusti järisi.

Kun toista ei vain voinut vastustaa

Samin vaimon raskaus oli alun perin järkytys Katrillekin.

Intensiivistä viestittelyä oli jatkunut kolmen päivän ajan, kun Katrille tuli työreissu Tampereelle. Hän ehdotti tapaamista.

Katri tiesi Samin olevan naimisissa, mutta vaimonsa raskautta Sami ei ollut viesteissään maininnut. Sami luuli Katrin lukeneen hänen blogiaan, jossa raskaudesta oli kerrottu paljonkin.

Ennen tapaamista Katri mietti, onko mahdollista rakastua toiseen pelkkien viestien perusteella. Myös Sami oli tullut tapaamiseen tunteet pinnassa.

– Meillä oli alusta alkaen hyvin vahva yhteys, niin vahva että lähdin tapaamaan Katria, vaikka molempien elämäntilanteen tiesinkin. En halunnut tietoisesti ajautua rakastumiseen tai toiseen suhteeseen, mutta samalla en vain yksinkertaisesti voinut olla menemättä, Sami kertoo.

Kohtaaminen oli sitä, mitä Katri ja Sami olivat uumoilleetkin. Maa niin sanotusti järisi.

– Kun sitten tajusin, ettei Katri tiedä, että meille on vaimoni kanssa tulossa vauva, minun täytyi se heti tietysti kertoa. Ohimenevän hetken ajan ehdin miettiä, että ihan hirveää: olen rakastuneempi kuin koskaan, tavannut sielunkumppanini ja kohta, ihan kohta, kun kerron vauvasta, se kaikki on ohi, Sami kertoo.

Tapaaminen kesti puolitoista tuntia ja oli ohi iltayhdeksään mennessä. Sen jälkeen Sami hyppäsi bussiin pää ristiriitaista onnea ja pelkoja täynnä.

– Olisi ollut hienoa olla alusta saakka rehellinen ja kertoa vaimolleni heti, mitä on tapahtunut, mutta en pystynyt siihen. Järki ja velvollisuudentunne sanoivat, että minun pitäisi pysyä vaimoni rinnalla, mutta olin aivan umpirakastunut toiseen.

Katri ajoi treffeiltä omalla autollaan takaisin kotiinsa Turkuun.

– Niiden 164 kilometrin aikana kävin läpi kaikki tunteet, joita käydä voi. Olin tavannut elämäni miehen, mutta tilanne oli aivan mahdoton. Ihme että pysyin tiellä, niin paljon itkin, Katri muistelee.

Yritys rimpuilla rakastumisesta irti

Kaksi päivää myöhemmin Katri jätti avioeronsa kakkosvaiheen paperit käräjäoikeuteen. Mies muutti yhteisestä asunnosta pois tammikuussa.

Sami ei saanut kotona suutaan auki, vaikka viestittely Katrin kanssa jatkui. Kului kuukausi, ennen kuin Samin vaimo löysi viestit – klassisesti Samin kännykästä.

– Ex-vaimoni on fiksu nainen. Hän ymmärtää elämää ja tietää, ettei tällainen tule ihan puun takaa, vaan että kaikkeen on syynsä.

Sami ja vaimo päättivät vielä yrittää yhdessä. Katrikin rimpuili tahollaan rakastumisesta irti. Hänhän oli juuri tehnyt vakaan päätöksen pysyä yksin.

Samin kirjoitustyyli muuttui. Hän alkoi kirjoittaa blogiinsa henkilökohtaisista asioistaan entistä harvemmin. Tilalle nousivat yleiset teemat ja muiden tarinat. Osa Samin seuraajista kommentoi blogin muuttunutta sävyä, suurin osa ei huomannut mitään.

Sami ja Katri eivät saaneet katkaistua viestittelyä, mutta kun tytär maaliskuussa syntyi, ristiriita kasvoi liian suureksi. Sami ilmoitti Katrille, että hän ei voisi lähteä lapsensa luota. Suhde Katriin olisi nyt ohi, ja kummankin pitäisi jatkaa omaa elämäänsä.

Katri hyväksyi ja ymmärsi päätöksen. Hän ja Sami tapasivat kuitenkin vielä Samin ja Marja Kihlströmin yhteisen Pannaan menemään -kirjan julkkareissa.

– Siellä väkisin piiloon tungettu tunne purkautui esiin. Tajusin kirkkaasti, että minun pitää päästää vanhasta irti ja mennä Katria kohti, tapahtui mitä tapahtui, Sami kertoo.

Tällä kertaa Sami ei epäröinyt asian kertomista vaimolleen. Pari viikkoa myöhemmin, ristiäisten jälkeen, ilmestyi asiasta kertova blogipostaus, josta myös vaimo oli tietoinen ennen sen julkaisua.

Palautemyrskyn vihaan verrattuna ero sujui sivistyneesti. Sami asui exäksi muuttuneen vaimonsa kanssa yhdessä niin kauan, että läheltä löytyi sopiva asunto isälle ja kahdelle tyttärelle.

– Ei exäni ja minun välejä voi huippuhyviksi sanoa, mutta se on ymmärrettävää. Olisin voinut käyttäytyä paremmin. Eteenpäin on kuitenkin menty, ja uskon, että aika auttaa; meillä molemmilla on halu olla hyviä vanhempia tyttärellemme, Sami kertoo.

Sami Minkkinen ja Katri

Katri pelkäsi pitkään, että hän joutuisi taas pettymään. Että tajunnanräjäyttävä rakastuminen Samiin ei kannakaan.

Puheet lapsen hylkäämisestä sattuvat pahiten

Niin, lapsi – ja lapset. Periaatteessahan on positiivista, että suuri yleisö ei hyväksynyt sitä, että isä lähtee pois pienen vauvansa elämästä. Mutta miten Sami asian kokee?

Samin mukaan juuri puheet lapsen hylkäämisestä sattuivat pahiten.

– En koskaan hylkäisi lapsiani, eikä kontaktini vauvaan missään vaiheessa katkennut. Aluksi, kun lapsi oli vielä rintaruokinnassa, kävin tapaamassa häntä hänen äitinsä luona. Nyt tyttäreni on luonani 14 päivää kuussa. Noina päivinä olen kokopäiväinen koti-isä eli kirjoitan vain, kun hän nukkuu.

Samin pian 12 vuotta täyttävä esikoinen on isällään samaan aikaan kuin pikkusiskokin.

– Olen nyt vanhempana ja isänä entistä parempi ja varmempi. Minun on helpompikin olla lasteni kanssa, kun en voi tukeutua toiseen aikuiseen.

Samilla on hyvät suhteet myös Katrin lapsiin. Siksi Katri haluaisikin joskus huutaa, että tulkaa nyt kaikki katsomaan tätä lastensa hylkääjää!

– Uusperhekuvio on aina haastava, ja olen alusta saakka ollut liikuttunut siitä, miten Sami on tyttöjeni kanssa. Se on minulle iso asia. Myös ex-mieheni tykkäävät Samista ja tulevat hyvin toimeen hänen kanssaan.

Yhteiseen kotiin Katri ja Sami eivät aio lähivuosina muuttaa. Kaikkien muutosten keskellä tärkeintä on , että lasten elämä pysyy mahdollisimman normaalina, eivätkä koulut, kodit ja kaverit vaihdu.

Pääsääntöisesti Sami ja Katri tapaavat viikonloppuisin, mahdollisimman usein niin, että lapsetkin ovat mukana. On viikkoja, jolloin edes kaksin tapaaminen ei onnistu.

– Kerran kun välissä oli kahden ja puolen viikon tauko, lähdin iltajunalla Turkuun ja tulin aamujunalla takaisin Tampereelle, Sami kertoo.

Katri on käynyt Samin luona kahdenkin tunnin treffeillä.

Parisuhteesta lähdön syyksi ei helposti hyväksytä sitä, että on onneton

Vaikka elämä on asettunut uomiinsa ja suurimmat tunnemyrskyt tuttujen ja tuntemattomien kanssa käyty läpi, Samia ja Katria mietityttää yhä se viha, jonka Samin erouutinen herätti.

– Ehkä Samille suututtiin osin siksi, että itse sinnitellään ankeassa liitossa eikä uskalleta erota, pariskunta pohtii.

– On hirveän raskas prosessi erota ja järjestää elämä uusiksi, koska siinä niin moni asia – myös hyväksi koetut puolet – muuttuvat. Kaikkeen tottuu. Ihminen alkaa pitää normaaleina asioita, jotka eivät sitä ole, Katri miettii.

– Parisuhteesta lähdön syyksi ei myöskään ihan helposti hyväksytä sitä, että on onneton. Hyväksyttäviä syitä eroon tuntuvat olevan vain väkivalta, pettäminen tai päihderiippuvuus, Sami sanoo.

Toisaalta Sami on saanut myös kannustavaa palautetta. Moni on kertonut olevansa suhteessa, jossa ei haluaisi olla. Usein yhdessä pysytään siksi, että ajatellaan sen olevan lapsille hyväksi.

– Kuinka moni ydinperheen lapsi joutuu katselemaan vanhempiensa onnetonta parisuhdetta? Millaisia vaikutuksia sillä on heihin? Onko oltava yhdessä väkisin? Vai voiko ajatella, että erossa kaksi onnetonta vapautuu etsimään onnellisempaa suhdetta, Sami miettii.

Katri kertoo lähipiirinsä hämmästelevän sitä, miten hyvin hänellä menee ex-miestensä kanssa.

– Me olemme kaikki paljon parempia toisillemme nyt erikseen kuin yhdessä olimme, Katri sanoo.

Entä jos tajunnan räjäyttävä rakastuminen ei kannakaan?

Katrin ja Samin suhteeseen on mahtunut myös pelkoa ja epäilyä.

– Me itketään joka viikko paljon, Katri sanoo ja nauraa iloisesti päälle.

– Suhteessamme on turvallista kertoa negatiivisiakin asioita. Kipuun saakka menevä avoimuus on ainoa oikea tapa olla olemassa toiselle.

Viime kesänä Sami pelkäsi, että Katri saa tarpeekseen ja jättää hänet.

– Paineet Katria kohtaan olivat kohtuuttomat. Julkisuuden henkilönä minun piti ja pitää hyväksyä rajukin arvosteluni, mutta Katri ei joka suunnalta tulevaan teilaukseen ollut osannut varautua. Lisäksi hän joutui kannattelemaan minuakin.

Katri puolestaan pelkäsi pitkään, että hän joutuisi taas pettymään. Että tajunnanräjäyttävä rakastuminen ei kannakaan.

– Kun päästin peloistani irti ja päätin luottaa Samiin, elämä muuttui helpommaksi. Olen oppinut psyykkaamaan itseni niin, että tiedän, mitä teen ja luotan siihen, minkä tiedän olevan totta.

– Vaikken tilannut kaikkia näitä vaikeuksia ja vastoinkäymisiä, en myöskään voinut arvata, että joku voisi rakastaa minua sillä tavoin kuin Sami. Juuri tällaisena kuin olen – en voi pyytää enempää. Kestän ihan mitä vain, kun saan olla tuollaisen ihmisen kanssa, Katri sanoo.

Sami liikuttuu.

– Myös mies kaipaa sitä, että hän on turvassa. Kuohuu maailma kuinka tahansa ja huudellaan mitä tahansa, Katrin kanssa minulla on turvallinen olo.

Syyllisyyden tunteita ja kesähäät

Sami on tottunut siihen ajatukseen, että monen mielestä hänen pitäisi hävetä käytöstään. Ja on hän hävennytkin.

– Tunnen yhä syyllisyyttä siitä, että en ollut alusta saakka rehellinen. Kyllä parisuhteeseen kuuluu se, että noinkin vaikeista asioista kerrotaan heti. Ja totta kai hävetti sekin, että olen pitänyt julkista, hyvin suosittua parisuhdeblogia, ja sitten käykin näin.

Hävettikö Samia se, että hän ylipäätään aloitti kirjeenvaihdon Katrin kanssa?

– Ei. En osaa ajatella sitä noin. Jos en olisi sitä aloittanut, en olisi löytänyt rakkautta ja onnea, jotka olen Katrin kanssa löytänyt.

Naimisiin Sami ja Katri menevät ensi kesänä. Aluksi ajatuskin siitä nolotti Katria.

– On ollut pitkä prosessi tottua siihen ajatukseen, että voin mennä kolmannen kerran naimisiin, eikä minun pidä pyytää sitä anteeksi keneltäkään. En voi ajatella epäonnistuneeni tai tehneeni virheen aiemmissa liitoissani, koska minulla on niiden ansiosta kolme ihanaa tytärtä.

Samoin ajattelee Samikin. Mutta miksi pariskunnalla on niin kiire mennä naimisiin?

– Meillä on vain yksi elämä, ja se voi päättyä huomenna.

Lue Sami Minkkisen Havaintoja parisuhteesta -blogia täällä.

X