Julkkikset

Samu Haber: ”Rakkaus on ihanaa, mutta siitä luopuminen on joka kerta yhtä tuskallista”

Kolmesti omille vanhemmilleen bestmanina toiminut Samu Haber, 41, toipuu yleensä hitaasti sydänsuruista. Uskottomuutta hänen olisi vaikea antaa anteeksi.

Teksti:
Eveliina Lauhio
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Samu Haber

Kolmesti omille vanhemmilleen bestmanina toiminut Samu Haber, 41, toipuu yleensä hitaasti sydänsuruista. Uskottomuutta hänen olisi vaikea antaa anteeksi.

Mitkä ovat ensimmäiset muistosi tytöistä?

Julkaisin ala-asteella ”Haberin listaa”, johon listasin paremmuusjärjestyksessä neljä koulun suosikkityttöäni. Näytin listan kavereilleni ja myös tytöille. Olin vähän täynnä itseäni. Ajattelin, että on suuri kunnianosoitus päästä listalleni. Muistan edelleen yleisimmän järjestyksen: Teea, Essi, Satu ja Marie.

Viidennellä luokalla sain maistaa omaa lääkettäni. Teea lähetti minulle kirjeen. Hän kertoi, että olen yhä hänen listallaan, mutta en enää ykkösenä – Tuomas oli mennyt ohitseni. Olin rikki monta päivää.

Olitko teininä suosittu tyttöjen keskuudessa?

Kai minulla ihan hyvin meni. En ikinä jäänyt seinäruusuksi.

Ensimmäinen seurustelusuhteeni alkoi lukiossa. Minna on jäänyt mieleeni vahvatahtoisena naisena. Hän kävi joskus ruokatunnin aikana herättelemässä minua, kun olin soitellut kitaraa yömyöhään ja lintsasin koulusta.

Hänessä oli minulle vastusta. Suhteemme kariutui, kun Minna lähti Australiaan vaihto-oppilaaksi. Tein hänelle läksiäisiin Fly Away -nimisen kappaleen. Kirjoittelimme kirjeitä, mutta kaukosuhde ei ollut 17-vuotiaiden juttu.

Millainen oli ensirakkautesi?

Minna oli ensirakkauteni. Olimme sekä rakastuneita että hyviä ystäviä. Kuuntelimme yhdessä Dingoa, ja olin töissä Minnan isän firmassa pakettiautokuskina. Välillämme oli oikean parisuhteen tuntua rakastumisineen ja riitelyineen.

Mistä kiinnostut naisessa?

Kaunis ulkonäkö on kiva juttu, mutta pelkästään sillä minuun ei tehdä vaikutusta. Kiinnostun naisissa aitoudesta. Siitä, että nainen on oma itsensä. Tykkään naisista, jotka kulkevat joskus myös tennareissa, farkuissa ja hiukset ponnarilla.

Liika pynttäytyminen irtoripsineen ja rakennekynsineen ei ole koskaan viehättänyt minua. Nainen on kauneimmillaan minun farkuissani, T-paita päällään, villasukat jalassaan.

Tärkeintä on se, että naisella on oma intohimon kohde, on se sitten työ tai harrastus. Musiikki merkitsee minulle niin paljon, että tuntuisi mahdottomalta kuvitella olevansa suhteessa ihmisen kanssa, joka ei jaa samaa tunnetta jostain omasta jutustaan.

Mihin kiinnität naisessa ensimmäisenä huomiota?

Silmiin. Sanotaan, että silmät ovat sielun peili, ja se pitää paikkansa. Silmistä näkee ihmisen sisään.

Mitä yhteistä on rakastamissasi naisissa?

Kaikki kumppanini ovat uskaltaneet tykätä minusta sellaisena kuin olen. Juuri muuta yhteistä heissä ei olekaan. Olen seurustellut erinäköisten ja erimaalaisten naisten kanssa. Minulla on ollut suomalainen, ruotsalainen ja espanjalainen tyttöystävä. Kaikissa naisissani on ollut vahvuutta ja luonteenlujuutta.

Minulle tulee turvallinen tunne, kun nainen osaa laittaa hanttiin. Työni puolesta minulla menee aika lujaa, ja matkustuspäiviä kertyy reippaasti. Ei olisi hyvä, että nainen alkaisi elää liian kiltisti minun ehdoillani. Silloin potisin huonoa omaatuntoa. On tärkeää, että naisella on oma elämä.

Tarvitsen paljon omaa tilaa. En pysty tulemaan keikalta tai tv-kameroiden edestä kotiin ja olemaan heti sosiaalinen. Tärkeimpiä omia hetkiäni ovat ne, kun saan mennä pitkän työrupeaman päätteeksi yksin kotiin, korkata oluen, syödä lihapiirakan ja katsoa sohvalla SM-liigan pelejä. Uskon, että parisuhde toimii paremmin, kun molemmilla on myös omaa aikaa.

Mitä olet oppinut naissuhteistasi?

Tärkein oppi on se, että toista ei voi muuttaa. Kumppani on otettava aina kokonaisena vikoineen ja hyvine puolineen. Yhtä lailla naisen pitää antaa minun olla sellainen koheltaja kuin toisinaan olen. Välillä ajatukset pursuavat päästäni kovalla tahdilla. Kumppanini pitää osata antaa valtaosan jutuistani mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

Miten suhteesi naisiin on muuttunut iän myötä?

Koska kokemusta on karttunut, osaan toimia paremmin ihmissuhteissani ja esimerkiksi ymmärrän paremmin mustasukkaisuuden tunteita. Jokainen, joka on joskus rakastanut, on varmasti kokenut myös mustasukkaisuutta.

Kaikki tunteet ovat sallittuja, kunhan ei sano tai käyttäydy typerästi niiden takia. Muuten suhteeni naisiin on pysynyt melko samanlaisena kuin aiemmin – olen aina ollut yhden naisen mies.

Mitä kertoisit parikymppiselle Samulle naisista?

Sanoisin, että rakasta ja anna mennä vaan. Uskalla sanoa, että minä tykkään sinusta. Typerintä, mitä voi tehdä, on piilottaa tunteensa tai esittää jotain muuta kuin on. Tykkäämisen kertominen kannattaa aina, silloinkin, kun tilanne on outo tai vähän kielletty.

Miten nainen isketään?

En tiedä. Minä en osaa iskeä ketään. Jos tapaan kiinnostavan naisen ja minulla on vapaa elämäntilanne, osoitan kiinnostukseni esimerkiksi ystävällisellä hymyllä. Aistin, jos vastapuoli tuntee vetoa minuun. Ja sitten vain hypätään luonnon voimien vietäväksi.

Samu Haber

Mitä naisten pitäisi mielestäsi oppia miehiltä?

Naisten ei tarvitse oppia mitään miehiltä tai toisin päin. Naisten ja miesten kuuluukin olla toisillensa pieniä mysteerejä. Toista ei voi koskaan täysin ymmärtää. Lisäksi ihminen muuttuu jatkuvasti.

Mikä on pahin virheesi naissuhteissa?

En ole väkivaltainen enkä pettäjätyyppiä. Uskon, että saisin oikeasti ihan hyvät arviot ex-kumppaneiltani. Totta kai olen joskus suutuspäissäni sanonut toiselle typerästi tai heittänyt puhelimeni päin tiiliseinää.

Ehkä suurin virheeni on kuitenkin ollut se, että olen antanut suhteissa liian helposti periksi yrittämällä miellyttää toista. Se on johtunut omasta epävarmuudestani.

Millä tavalla olet loukannut naista?

En ole kovin hyvä muistamaan merkkipäiviä, kuten nimipäiviä tai suhteen vuosipäivää. Onneksi kännykän kalenteri hoitaa nykyään homman melko hyvin.

Milloin nainen on parhaimmillaan?

Nainen on parhaimmillaan vapaapäivänä sohvalla kainalossani, kun katsomme jotain puoliaivotonta elokuvaa verkkareissa. Nukumme aamulla pitkään ja syömme jäätelöä.

Miten hemmottelet naista?

Arvokkainta on antaa kumppanille aikaa. Kokkaan mieluummin illallisen tai vien naisen merenrantaan kävelemään kuin hankin tavaraa. Yhteinen aika on parasta hemmottelua molemmille.

En ole ylipäätään kova ostamaan lahjoja. Jos toisin jokaiselta ulkomaanmatkaltani tuliaisen, niitä kertyisi yli 70 vuodessa. Täydelliseen treffi-iltaan riittävät kaksi kynttilää ja halpa valkoviini. Sitä tärkeintä, yhteistä kemiaa, ei voi ostaa rahalla.

Minkälaisia suruja olet kokenut naisen vuoksi?

Kaukosuhteet ovat olleet minulle vaikeita. Yksi eksistäni muutti Yhdysvaltoihin. Minulla kesti pitkään hyväksyä se, ettei suhde voi toimia eri mantereilta käsin.

Toivun yleensä hitaasti sydänsuruista. Rakkaus on ihanaa, mutta siitä luopuminen on joka kerta yhtä tuskallista. Onneksi minulla on piano ja kitara. Ne kuuntelevat murheitani.

Milloin et haluaisi naisen näkevän sinua?

Naisen täytyy voida nähdä minut kaikissa tilanteissa – suurimman voiton hetkellä ja karvaassa pettymyksessä. Rinnalleni asettuvan ihmisen on kestettävä minua niin ylä- kuin alamäissäkin.

Eniten pidän sellaisista naisista, jotka kuullessaan meidän poikien ”tissi-Ferrari-lätkä”-juttuja, hymähtävät rennosti. He sanovat, että voi teitä poikia ja silittävät päätä.

Milloin nainen saa sinut tuntemaan itsesi tosimieheksi?

En ole sitä miestyyppiä, joka rientää korjaamaan leivänpaahtimen. Tunnen itseni tosimieheksi silloin, kun nainen uskaltaa olla minulle pieni ja näyttää heikkoutensa. Jos nainen kertoo huolistaan olkapäätäni vasten, minulle tulee turvallinen olo. Se kertoo siitä, että nainen luottaa minuun. Silloin minäkin voin luottaa häneen.

Mikä on suurin naiselta kuulemasi kohteliaisuus?

Kauneinta on ollut kuulla, että minun kanssani on hyvä olla. Jokainen voi käydä treenaamassa käsivarret kuntoon, kartuttaa pankkitilin saldoa tai olla seurueen hauskin mies. Nämä ominaisuudet eivät kuitenkaan ole takeita siitä, että nainen haluaisi tulla takaisin luoksesi.

Mistä toivoisit naisesi muistavan sinut?

Toivon ja uskon, että minut muistetaan luotettavuudesta. Olen luotettava mies, jolla on pilkettä silmäkulmassa. Olen myös sekä äärimmäisen vahva että hyvin herkkä. Pitkään mukanani kulkenut kumppani tai ystävä tuntee minusta nämä molemmat puolet.

Mitkä ovat naisen töitä?

Olen sitä mieltä, ettei ole olemassa erikseen naisten tai miesten töitä. Mies voi olla empaattinen sairaanhoitaja, ja nainen voi kantaa ihmisiä ulos palavasta talosta. Hyvä ystäväni on maailman paras lastentarhansetä. Tärkeintä on, että kaikkiin ammatteihin valitaan pätevyyden perusteella. Sukupuolikiintiöt ovat valtaosin typeriä.

Milloin hermostut naiselle?

Odottaminen ärsyttää minua. Siksi olenkin kehittänyt toimintatavan, jonka avulla en yleensä joudu odottamaan. Ilmoitan naiselle aina varttia tai puolta tuntia aikaisemman lähtöajan sille, kun taksi on oven takana. Näin minä vältyn odottamiselta ja nainen kiireeltä. Emmekä myöhästy!

Mitä asioita et kerro naiselle?

En puhu paljon edellisistä parisuhteista. Varsinkaan kahden aikuisen menneet intiimit asiat eivät kuulu uuteen suhteeseen. Mitään tabuja ei saa olla, mutta uuteen makuukammariin on turha tuoda edellisen suhteen hetkiä.

Mikä naisen kanssa elämisessä on vaikeinta?

Vaikeaa ei ole elää naisen kanssa, vaan vaikeaa on elää toisen ihmisen kanssa. Ei se ole harmonista haitarinsoittoa aina miestenkään kesken keikkabussissa. Ristiriitoja syntyy väkisinkin. On todella tärkeää osata riidellä, eikä riitoja ja törmäyksiä kannata pelätä. Välillä kuuluukin räiskyä. Mutta toista ei saa loukata.

Lepyn nopeasti, enkä siedä toiseltakaan pitkää mököttämistä. Vihaisena ei saa koskaan mennä nukkumaan.

Mitä nainen ei saa sinulta anteeksi?

Uskottomuutta minun olisi vaikea antaa anteeksi. En halua olla tässäkään asiassa ehdoton, mutta tuntuisi vaikealta kuvitella, että voisin pyyhkiä mielestäni pettämisen tuoman loukkauksen. Se veisi luultavasti suhteelta pohjan.

Mitä avioliitto merkitsee sinulle?

Avioliitto merkitsee minulle juridista järjestelyä. Olen ollut kihloissa, mutta en koskaan naimisissa. Avioliitto ei ole minulle päämäärä. Voisin kuitenkin sanoa tahdon, jos suhde olisi tarpeeksi vakaalla pohjalla.

On tavallaan kaunis ajatus vannoa ikuista rakkautta muiden ihmisten edessä. Tosin olen nähnyt, että avioliittokaan ei välttämättä ole loppuelämän kestävä juttu. Olen ollut omien vanhempieni bestmanina kolme kertaa, kun he ovat menneet uusiin naimisiin.

Haaveiletko lapsista?

Rakastan lapsia! Ajatus omista lapsista tuntuu luonnolliselta. En kuitenkaan kiirehdi asian kanssa. Lapsia tulee, jos on tullakseen. Olen tyytyväinen siitä, etten perustanut perhettä kymmenen vuotta sitten. Elämäni olisi nyt hyvin toisennäköistä, vaikka olisihan sekin varmasti ollut hieno kokemus.

Nautin siitä, että saan olla tekemisissä vaikkapa siskoni tai bändikavereitteni lasten kanssa. Jos en saa koskaan omia lapsia, ehkä minulta jää kokematta jokin rakkauden taso. En kuitenkaan ole pettynyt, jos näin käy. Ajattelen, että olen jo nyt saanut elämältäni enemmän kuin moni muu.

Julkaistu Annassa 47/2017.

X