Julkkikset

Samuli Edelmann saa viestejä kuolleelta isältään: ”Olen onnellinen, että voin kuoleman jälkeenkin kokea isän läsnäolon”

Näyttelijä-muusikko Samuli Edelmann uskoo saaneensa kuolleelta isältään merkin konsertissaan. – Ajattelen, että ei ole tarkkaa rajaa elämän ja kuoleman välillä. Kuolema on kuin harso, Samuli sanoo.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Kari Hautala/Otavamedia

Näyttelijä-muusikko Samuli Edelmann uskoo saaneensa kuolleelta isältään merkin konsertissaan. – Ajattelen, että ei ole tarkkaa rajaa elämän ja kuoleman välillä. Kuolema on kuin harso, Samuli sanoo.

Elämän rajallisuus on tullut viime kuukausina erityisen lähelle näyttelijä-muusikko Samuli Edelmannia, 49. Samulin isä, säveltäjä Toni Edelmann kuoli lokakuussa, juuri ennen kuin Samuli oli aloittamassa pitkään suunnitellun kiertueensa. Ohjelmistossa oli virsiä ja Toni Edelmannin sävellyksiä.

– On hienoa, että olen saanut ilta toisensa jälkeen elää uudestaan isän musiikkia. Se on minulle niin läheistä ja kaunista, Samuli sanoo.

Kuolematon sielu

Isän kuoleman jälkeen Samulia on lohduttanut uskonnollinen ajatus sielun kuolemattomuudesta.

– Ajattelen, että ei ole tarkkaa rajaa elämän ja kuoleman välillä. Kuolema on kuin harso, ja olen onnellinen, että voin vielä kuoleman jälkeenkin kokea läheisen läsnäolon.

Toni on ollut läsnä poikansa konserteissa, niin Samuli uskoo, ja hänellä on siitä useampikin vahva kokemus. Hän kertoo yhden esimerkin.

Samuli oli noin kymmenvuotias, kun hän oli isän kanssa kaksin automatkalla Berliinissä. He kuuntelivat paljon musiikkia, ja isä halusi kuulla lempimuusikkoaan Keith Jarrettia. Erityisesti laulu My Song oli Samulin mielestä niin kaunis, että häntä alkoi itkettää. Hieman nolona Samuli vaati, ettei isä kertoisi kenellekään kaverille, että hän oli moisesta syystä itkenyt.

Muisto tuli Samulin mieleen konserttikiertueella tapahtuneen sattuman jälkeen.

– Olimme joulun alla kirkossa valmistautumassa keikkaan. Bändi viritteli soittimiaan, ja minä olin alttarin luona, mietiskelin ja yritin rukoilla. Pyysin, että isäni olisi läsnä konsertissa ja sanoin, että Toni, jos olet täällä, anna minulle joku merkki, Samuli kertoo.

Hetkeä myöhemmin bändi alkoi yllättäen soittaa kappaletta My Song, ja Samuli mykistyi täysin. Laulu ei kuulunut heidän ohjelmistoonsa, eivätkä muut tunteneet siihen liittyvää tarinaa.

– Ihmettelin, että miksi soititte juuri tuon laulun. He sanoivat vain, että tuli sellainen tunne, että se pitää soittaa, Samuli sanoo.

X