Samuli Putro
"Jossain vaiheessa viina kuljetti minua, enkä kadu sitä. Olisin harmissani, jos se nuoruuden elämänvaihe olisi jäänyt väliin", Samuli Putro sanoo.
Julkkikset

Samuli Putro: ”Lähelläni on nainen, joka on tärkeämpi kuin kukaan muu”

Muusikko Samuli Putron, 46, sydän on särkynyt monta kertaa. Hän ajattelee niitä kertoja kuin sikotautia tai vesirokkoa: ne eivät ole kivoja, mutta on ollut hyvä käydä ne läpi.
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Arto Wiikari/Otavamedia

Muusikko Samuli Putro, 46, totta vai tarua?

Miehet haluavat aina voittaa

Omiin elämänratkaisuihini ei ole vaikuttanut niinkään kilpailuvietti kuin into ja kunnianhimo kirjoittaa ja tehdä popmusiikkia mahdollisimman hyvin. Yritin ylioppilaaksitulon jälkeen opiskella tiedotusoppia Turussa, mutta sitten löysin musiikin. Sittemmin olen asunut Helsingissä ja Itä-Suomessakin – olen kulkenut sattuman ja naisten viemänä.

Mies tekee päätökset järjellä, ei tunteella

Minä teen päätökset järjellä ja tunteella. Olen huomannut, että analyyttinen ajattelu vie järkevämpiin tuloksiin, mutta sorrun usein tunteiluun. Tunteella eletty elämä tarjoaa enemmän yllätyksiä kuin järjellä eletty, hyvässä ja pahassa. Joskus puhuttiin sellaisesta ilmiöstä kuin sydämen viisaus, joka on sama kuin intuitio. Tuntuu, että sen tilalle on monen mielessä tullut analyyttinen ajattelu, joka tarkoittaa suunnilleen samaa kuin hyötynäkökulma.

Mies rentoutuu vain juomalla olutta tai urheilemalla

Tämä mies rentoutuu katsomalla elokuvia, pyöräilemällä tai vaikka kävelemällä. Kaveriporukoissani on useimmiten naisia. Viime sunnuntai-illan vietin kahden naispuolisen kaverini seurassa. Teimme ruokaa ja siirtelimme toisen, juuri remontin tehneen huonekaluja. Se oli rentouttavaa.

Jossain vaiheessa viina kuljetti minua, enkä kadu sitä. Olisin harmissani, jos se nuoruuden elämänvaihe olisi jäänyt väliin. Nykyään juon aiempaa harvemmin, ja erityisesti tapani välttää krapulaa on muuttunut. Ennen vältin krapulan juomalla seuraavana aamuna lisää, nykyään yritän välttää sen juomalla vähemmän silloin, kun juon.

Tupakanpolton jätin kaksi vuotta sitten. Olen tottunut savuttomuuteen, ja kaipaan vanhaa tapaani kuin mennyttä nuoruutta. Se oli mukavaa, mutta siihen ei ole paluuta.

Samuli Putro

– Lapsettomuus ei ole minulle ongelma. Pikemminkin ajattelen, että ehkä elän loppuelämäni näin, ilman lapsia, Samuli sanoo.

Valta ja julkisuus tekevät miehestä seksikkään

Tämä on ehkä totta, vaikka yritänkin vähän sotia vastaan. En alkanut soittaa siksi, että saisin naisia, mutta täytyy myöntää, että huomasin muutoksen sekä miesten että naisten suhtautumisessa silloin, kun Zen Café -yhtyeellä jo meni lujaa. Tuntui imartelevalta, että seuraani hakeuduttiin.

Äiti on miehen elämän tärkein nainen

Siinä mielessä kyllä, että ilman äitiä ei olisi miestä, ja ainakin minulle on ollut tärkeää tuntea, että äitini hyväksyy minut. En kuitenkaan ole hakenut äitini kaltaista naista, enkä ole huomannut, että kukaan rakastamistani naisista olisi muistuttanut äitiäni. Elämäni naiset ovat kaikki olleet keskenään erilaisia, en voi niputtaa heitä millään mittarilla. Tällä hetkellä asun yksin, mutta lähelläni on onneksi nainen, joka on minulle tärkeämpi kuin kukaan muu ihminen – ja en tarkoita tällä äitiäni.

Isyys tekee miehestä aikuisen

En usko. Minua aikuisti ehkä ensimmäinen kerta, kun sydämeni särkyi. Sittemmin se on särkynyt tarpeeksi monta kertaa, ja ajattelen niitä kertoja vähän kuin sikotautia tai vesirokkoa. Eivät ne ole kivoja, mutta on ollut hyvä käydä ne läpi. Kirjoittaja tarvitsee kokemuksia.

Pohdin isyyden mahdollisuutta omalla kohdallani noin 38-vuotiaana, ja tein siitä Elämä on juhla -nimisen biisin, jossa kerrattiin rakkauden kaari: Muhkuraisen sängyn kautta/Lipui lantioiden lautta/Reittiä epätasaista/Voi nuoren parin onnea/Lapsi syntyi vihdoinkin/Tuo täyttymysten heijastin. Nykyään en mieti asiaa kovin usein, ja silloinkin ajatus on vähän kuin hiekkaa pöläyttävä kevättuuli: se menee ohi, ja korkeintaan joku hiekanjyvä jää narskumaan hampaisiin. Lapsettomuus ei ole minulle ongelma. Pikemminkin ajattelen, että ehkä elän loppuelämäni näin, ilman lapsia.

Naiset pitävät hauskoista miehistä

Totta kai, kuka nyt jurottajista pitäisi. Joidenkin naisystävieni mielestä minulla on hyvä huumorintaju eli samanlainen kuin heillä.

Miehen seksuaalinen huippu on parikymppisenä

Ei ole, vaan 46-vuotiaana.

Juttu on katkelma Annan nro 13/2017 Totta vai tarua -jutusta.

Lue myös:

Pipsa Hurmerinta: ”Minulla on ensimmäistä kertaa suhde, jonka tiedän kestävän”

Michael Monroe: ”Yksikään nainen ei voi väittää, että hänellä olisi minulle lapseni”

X