samuli putro
– Perheettömyys ei ole menetys.
Julkkikset

Samuli Putro on yksin ensimmäistä kertaa elämässään: ”Olen huomannut, että voin elää onnellista elämää olematta parisuhteessa”

Samuli Putro laulaa uudella levyllään tyttärelleen. Hänellä ei ole lapsia. – Vieraista todellisuuksista kirjoittaminen ruokkii mielikuvitusta. En tunne laulavani mistään menettämästäni, Samuli sanoo.
Teksti: Minna Juti Kuvat: Sampo Korhonen

Muusikko Samuli Putro täytti viime elokuussa 50 vuotta. Sitä on tavattu pitää kypsän iän rajapyykkinä. Muuttuiko mikään?

– Eipä enää. Olin valmistautunut tähän pitkään, Samuli vastaa.

Hän istuu Helsingin Kalliossa ravintola Tenhon kaari-ikkunan alla. Olemme paikan ainoat asiakkaat, sillä kaikki muut ovat paossa koronaa ja ulkona hyytävää pakkasta.

– Täytettyäni 45 en ollut enää tyytyväinen itseeni. Olin roikkunut nuoren ihmisen elämäntavassa niin pitkään, että se piti lopettaa. Nuori ajattelee, ettei ole valmis, tulevaisuus on ennustamaton ja kaikki vielä mahdollista. Siitä mentaliteetista luopuminen oli vaikeaa. Kun päästin irti, ymmärsin, että tietyt valinnat on tehty ja nuoruus ohi. Totta kai vieläkin tulee eteen valintoja, mutta ne tehdään nyt toisessa iässä.

Taitekohdassa Samulin mieltä helpotti se, että hän tunnisti viimein identiteettinsä.

– Olen aina kyseenalaistanut tekemistäni. Nyt laulujen kirjoittajan identiteetti osoitti vahvuutensa. Huomasin olevani siihen tyytyväinen, ja myös pelko sen katoamisesta hellitti. Ymmärsin, että koska laulujen kirjoittaminen on lähes mukavinta kaikesta, mitä teen, se tuskin enää voi tyystin kadota.

Oivallus ei kuitenkaan tehnyt laulujen kirjoittamisesta entistä helpompaa.

– Epäilen kykyjäni edelleen. Kun kirjoitan, innostun aluksi, sitten tunnen itsevarmuutta ja hyvää oloa, joka meneekin puristamiseksi. Lauluja äänittäessä on usein valtava epävarmuus. Loppua kohden ilo taas kasvaa, Samuli Putro sanoo.

Samuli Putro: ”Ensimmäisen kerran olen nyt yksin”

Helmikuun puolivälissä ilmestyi Samulin uusi albumi Keskellä kesää. Teksteissä puhuu mies, jolla on takanaan jo matka elämää. Sanoituksissa kiinnittyy huomio siihen, että mies kertoo perheestään, puhuu esimerkiksi tyttärelleen. Samulilla ei ole lapsia, ja viimeiset pari vuotta hän on elänyt ilman parisuhdetta.

– Olen kirjoittanut itselleni vieraista todellisuuksista. Se ruokkii mielikuvitusta. Kun kertoo sellaisesta, mitä itsellä ei ole, tulee aina vähän surua sekaan. Kokemuksena se oli silti täydentävä.

Samuli Putro ei tunne laulavansa menetetyistä mahdollisuuksista.

– Perheettömyys ei ole menetys. Se, ettei minulla ole lapsia, on vain jotakin, mitä ei tapahtunut. Pystyn sivuuttamaan sen ilman katkeruutta. Lauluissa kirjoitan vaihtoehtoisesta todellisuudesta.

Ajatus lapsista on ollut Samulin elämässä usein läsnä.

– Olen käynyt sen läpi monta kertaa. Olen koko aikuisikäni seurustellut määrätietoisesti. Ensimmäisen kerran olen nyt yksin, Samuli Putro sanoo.

Yksin elämiseen ei liity mitään oivallusta tai tietoista valintaa.

– Yksin jäämisen paniikki ja kyvyttömyyden kokemus siitä, etten osaa elää yksin, ovat aina aikaisemmin johtaneet nopeasti uuteen parisuhteeseen. Viimeksi pääsin paniikkivaiheen yli sattumalta. Minulla oli paljon töitä, ja vähän ajan päästä tajusin, että olin selviytynyt erosta. Kahden vuoden aikana olen huomannut, että voin elää onnellista elämää olematta parisuhteessa.

Tulevaisuuteen ei kukaan kuitenkaan näe.

– Mikään elämässäni ei toistaiseksi ole ollut kovin pysyvää. Mitä vain voi olla tosi lähellä.

”Nykyisin tuntuu, että olennaista on vain kuunnella”

Samuli Putro ei kadu valintojaan.

– Jos jotakin kadun, ne ovat yksittäisiä tilanteita, joissa en ole huomannut toisia tarpeeksi. Häpeän, jos sivuutan toiselle tärkeän asian, kun olen liian syvällä omissa ajatuksissani. Kun illalla sammutan valot ja muistan, etten päivällä kuunnellut kaveria vaan puhuin päälle omia asioita, nolottaa.

Samuli Putro toivoo kehittyneensä kuuntelijana.

– Nuorempana olin huono kuuntelija, sillä halusin olla itse äänessä. Se johtui pätemisen tarpeesta, koska kokemus itsestäni oli, etten kelpaa. Nykyisin tuntuu, että olennaista on vain kuunnella. Se rentouttaa kanssakäymistä. Muita kuuntelemalla saa uusia ajatuksia.

Samulilla on oikeastaan vain yksi haave.

– Haaveilen kaiken jatkuvuudesta. Toivoisin, ettei mikään jäisi kesken.

Hän uskoo Jumalaan.

– Se on vain niin kiva ja lohdullinen ajatus.

– Useimmiten pyydän, että auta minua hyväksymään se, mikä on tullakseen. Jos jotain jää kesken, auta minua hyväksymään se, Samuli Putro sanoo.

X