Julkkikset

Näyttelijä Sanni Haahdenmaa hänen ja Kai Vaineen uusperhearjesta: ”Mitä hullumpi ja raskaampi päivä, sitä enemmän nauramme”

Näyttelijä Sanni Haahdenmaa esittää äitiyteen hurahtanutta naapurinrouvaa uudessa näytelmässään Madaamit. Uusperhettä näyttelijä Kai Vaineen kanssa pyörittävä Sanni paljastaa tunnistavansa näytelmän hullunmyllystä yhtymäkohtia omaan arkeensa. – Onneksi oma elämäni ei ole ihan niin hurjaa kuin näytelmässä, Sanni naurahtaa.
Teksti: Roosa Roivainen Kuvat: Sara Pihlaja

”Mitä haluaisit perheenlisäystä suunnittelevan ihmisen tietävän vanhemmuudesta?”

Näyttelijä Sanni Haahdenmaa pohtii kysymystä. Hetken kuluttua näyttelijä muotoilee vastauksensa lyhyesti mutta ytimekkäästi: vanhemmuus on asennelaji.

– Vanhemmuuteen voi suhtautua niin monella eri tavalla, Sanni tarkentaa.

Kolmen lapsen äitinä Sanni tietää hyvin, että äitiyteen kuuluu sekä ylä- että alamäkiä. Sannin mukaan vanhemmuudesta keskustellaan kuitenkin valitettavan usein negatiivisesti ja kärjistetysti – taakkana, joka uuvuttaa sekä äidit että isät.

– Vanhemmuus voi olla äärimmäisen raskasta, jos keskittyy vain ikäviin puoliin. Itse haluan painottaa äitiydessä sen hyviä puolia. Vaikka menetät yöunia ja päivät ovat välillä raskaita, plussan puolelle jäävät asiat ovat silti kerta kaikkiaan upeita.

 Huumoria arkeen

Sannin ja hänen näyttelijäpuolisonsa Kai Vaineen ensimmäinen yhteinen lapsi syntyi viime vuoden lokakuussa. Aikaisemmasta avioliitosta Sannilla on kaksi lasta. Vanhempi on juuri aloittanut koulun, nuorempi on 4-vuotias.

Äitiys on Sannin mukaan ollut kolmannen lapsen kohdalla jo helpompaa ja luontevampaa. Uusperheen äitinä näyttelijä kuitenkin allekirjoittaa myös seuraavan: perhe-arki on välillä yhtä hullunmyllyä.

– Meillä nauretaan paljon. Mitä hullumpi ja raskaampi päivä, sitä enemmän nauramme. On tärkeää löytää huumoria arkeen.

Tämä pätee myös parisuhteeseen. Uusi päivä -tv-sarjassa näytelleet Sanni ja Kai virallistivat suhteensa vuoden 2018 keväällä. Sannin mukaan parin salaisuus on se, että he osaavat nauraa asioille yhdessä. Huumori on heidän voimavaransa.

– Osaamme ottaa Kain kanssa hetkemme. Arki on hyvää ja hauskaa.

”On tärkeää löytää huumoria arkeen.”

Äitiyteen hurahtanut

Lokakuussa Hämeenlinnan teatterissa käynnistyy Madaamit-näytelmä, jonka näyttelijäkaartiin Sanni kuuluu.

Näytelmän teemana on sopivasti äitiys ja äidiksi tuleminen. Vanhemmuutta tarkastellaan tällä kertaa kuitenkin kolikon toiselta puolelta, miehen näkökulmasta.

Sanni itse kuvailee käsikirjoitusta groteskiksi komediaksi, joka uppoutuu humoristisella otteella vanhemmuuden merkittävimpiin teemoihin: äitiyteen, perhe-arkeen sekä kasvatukseen.

– Näytelmässä on paljon asioita, joita tunnistan itse: sen, miten parisuhde pyörii lapsen saamisen jälkeen, millaiset odotukset äidillä ja isällä on sekä sen, miten isovanhemmat hyppäävät heti mukaan vauvakuvioon. Onneksi oma elämäni ei ole ihan niin hurjaa kuin näytelmässä, Sanni naurahtaa.

Sannin hahmo, Linda-niminen naapurinrouva, tulee heti näytelmän alkuhetkillä äidiksi. Näytelmän kuluessa vanhemmuus imaisee Lindan kertaheitolla mukaansa. Sanni paljastaa, että teema on myös hänelle itselleen tuttu.

– Hurahdin itse äitiyteen ja äitinä olemiseen täysin esikoiseni kohdalla. En vuoteen pystynyt näkemään mitään muuta kuin äitinä olemisen.

– Mitä isomman hullunmyllyn keskellä olet, sitä isommin asioille täytyy pystyä nauramaan, sanoo Sanni Haahdenmaa.

– Mitä isomman hullunmyllyn keskellä olet, sitä isommin asioille täytyy pystyä nauramaan, sanoo Sanni Haahdenmaa.

Omat hiljaiset aamut

Oma aika. Sen Sanni suo itselleen lapsiarjen keskellä. Sopiva rako rentoutumiseen löytyy varhaisista aamuista.

– Varsinkin näin syksyn tullen yritän herätä aikaisemmin kuin muut. Olen ihan yksin hiljaisuudessa ja juon kupin kahvia ennen kuin muu talo herää. Rauhallisesta ja yksinäisestä aamuhetkestä on tullut oma rutiinini härdellin keskellä.

Perheen lähipiiri toimii merkittävänä apuna lapsiarjen pyörittämisessä. Sen suhteen Sanni ja Kai ovat onnekkaita.

– Teemme molemmat töitä, emmekä pärjäisi ilman tukiverkostoamme. Ei ole itsestään selvää, että nykyaikana isovanhemmat jaksavat tai haluavat olla lastenlastensa elämässä. Me saamme onneksi apua heiltä ja kummeilta. Siitä olen äärimmäisen kiitollinen.

Lue myös:

Näyttelijäpariskunta Kai Vaine ja Sanni Haahdenmaa: Lapsi syntyi!

Kai Vaine rakastui näyttelijäkollegaansa: ”Olen viimein löytänyt etsimäni”

Näyttelijä Kai Vaine on ollut yli 20 vuotta kasvissyöjä – kaipaa vain yhtä asiaa

X