Julkkikset

Santtu Karvonen ja Pihla Penttinen yrittivät lasta 9 vuotta – lopulta lahjasoluhoito tepsi: ”Onneksi emme menettäneet toivoa”

Lapsettomuus oli pitkään osa näyttelijä Santtu Karvosen elämää. Kauan kaivattu lapsi syntyi vuosi sitten lahjasoluhoidon ansiosta.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Pekka Holmström

Santtu Karvonen on tuttu muun muassa Sunnuntailounas-sarjasta.

Lapsettomuus oli pitkään osa näyttelijä Santtu Karvosen elämää. Kauan kaivattu lapsi syntyi vuosi sitten lahjasoluhoidon ansiosta.

Näyttelijä Santtu Karvonen suhailee Kallion kaupunginosasta alas mäkeä aamupäivän torikahville, parkkeeraa Vespansa hallin kulmalle ja istahtaa telttakahvilan pöytään. Kahvisiskot-niminen yritys on torin vanhin kahvila, lähes 50 vuotta toiminut perheyritys.

– Kahvi maitovaralla, ja ehkä jotain suolaista, juustosämpylä on hyvä.

Aurinko lämmittää toriväkeä, ja Santtu sanoo olevansa tyytyväisellä mielellä. Hän sai nukkua aamulla pitkään, sillä puoliso Pihla Penttisellä oli aamuvuoro vuoden ikäisen Rauhan kanssa. Tytär nimittäin herää jo kuuden-seitsemän aikoihin.

Olo on harvinaisen kiireetön, sillä perheaika lisääntyi hetkellisesti, kun Ryhmäteatterin esitykset Suomenlinnassa peruuntuivat viikon ajaksi sairaustapauksen vuoksi.

Kuten haluatte -näytelmän esitykset jatkuvat elokuun loppuun asti, ja tämän lisäksi Santtua työllistävät Onnelan uuden tuotantokauden kuvaukset. Syksyllä on tulossa myös uusi ensi-ilta Ryhmäteatteriin.

Santtu Karvonen ja täysi-ikäinen suhde

Pihla ja Santtu olivat samalla vuosikurssilla Teatterikorkeakoulussa, mutta seurustella he alkoivat vasta muutamaa vuotta myöhemmin. Nyt yhtä on pidetty jo 18 vuotta.

– Tosiaan. Suhde on täysi-ikäinen, se saa jo ostaa kaljaa, sanoo Santtu Karvonen virnistäen.

Pariskunta ei ensin harkinnut lasta, mutta kun toive vauvasta virisi, odottamaan jouduttiin yhdeksän vuotta. Vuosien ajan elämä eteni pettymysten ja toiveikkuuden vaihdellessa.

”Voin sanoa vain, että meille kävi hyvin ja että usein voi käydä myös hyvin.”

Molemmat kävivät läpi erilaisia tutkimuksia sekä hoitoja. Lopulta raskaus onnistui lahjasoluhoidon avulla. Sekä munasolu että siittiöt saatiin lahjoituksena, ja Pihla synnytti tyttären vuosi sitten juhannuksena.

– Ihminen on sitkeä olento. Onneksi me jaksoimme emmekä menettäneet toivoamme. Olemme tosi onnellisia ja kiitollisia siitä, että asiat menivät näin hyvin. Upeaa, että on ihmisiä, jotka haluavat auttaa lapsettomia. Arvostan suunnattomasti jokaista lahjoittajaa, Santtu Karvonen sanoo.

Lapsettomuus oli pitkään keskeinen osa parin elämää, ja jollain tavalla se tulee aina olemaan osa Santun identiteettiä. Syntynyt lapsi on siksikin erityisen arvokas.

– Kukaan, joka ei ole joutunut kokemaan lapsettomuutta, ei voi sitä täysin ymmärtää. Jokainen käsittelee kipeää asiaa omalla tavallaan, eikä selviytymiseen ole olemassa selkeitä ohjeita, neuvoja tai lohdutusta. Voin sanoa vain, että meille kävi hyvin ja että usein voi käydä myös hyvin.

Jälkeenpäin ajatellen sekin lohduttaa, että hankalat asiat unohtuvat yllättävän nopeasti.

– Huomaan, että lapsettomuuden kokemus alkaa olla jo osa menneisyyttämme. Ihminen on mukautuvainen olento ja tottuu helposti uuteen, hyvässä ja pahassa, Santtu Karvonen sanoo.

Lue myös: Heti suhteen alussa Kaisa Hela kertoi, että jossain kohtaa hän haluaa äidiksi – vuodet vierivät ja vaisto sanoi toisin

”Oikeastaan koko elämä on rakentunut uudelleen”

– Kaikki on muuttunut ja toisaalta ei mikään.

Santtu miettii, mikä on yllättänyt isyydessä ja lapsiperhe-elämässä.

– Oikeastaan koko elämä on rakentunut uudelleen. Lapsen kanssa jokainen päivä on jännittävä, tapahtuu ihmeitä ja oppimista. Toisaalta työ ja arki jatkuvat, ja lapsi myös vapauttaa vanhempansa valitsemaan sen tekemisen, joka on tärkeää. Elämällä on selkeä tarkoitus.

Uutta lapsiperhearkea on helpottanut se, että tukijoukot ovat vankat. Lapsenlapsi on isovanhemmille ensimmäinen, ja kaikki ovat erityisen innoissaan tarjoamassa hoitoapua.

– En erityisesti suorita isyyttä enkä yritä kasvattaa tytärtä johonkin muottiin. Mielestäni kaikki on hyvin, kun lapsi tietää, että hän on rakastettu, ja hänellä on ruokaa ja lämmintä läheisyyttä. Siitä seuraa kaikki muu hyvä.

Seura.fi: Onnela on ruotsalaisen suosikkisarjan Solsidanin Suomi-versio – Santtu Karvonen yhdessä päärooleista

X