Sari Puumalainen Annassa
– Tietenkään huoli ja vastuu lapsista ei ole kadonnut.
Julkkikset

Sari Puumalainen on pitänyt yhtä Risto Kaskilahden kanssa 29 vuotta: ”Nyt elämme parisuhteen kannalta jännittävää ja uutta aikaa”

Sari Puumalainen on totutellut vuoden ajan erilaiseen elämään tytärten muutettua kotoa. Näyttelijä ei halua hänestä ja puoliso Risto Kaskilahdesta paria, joka vetäytyy omiin huoneisiinsa katsomaan Netflixiä.
Teksti: Emilia Saloranta  Kuvat: Sampo Korhonen

Näyttelijä Sari Puumalainen, 51, ei ole ikinä ollut mikään kahviloissa hengailija. Ei edes nyt, kun lapset ovat omillaan ja olisi taas aikaa, joten tapaaminen on paras järjestää työpaikalle Kansallisteatteriin, kahvila Morkkuun.

Sari on asunut viimeisimmän vuoden ajan näyttelijäpuolisonsa Risto Kaskilahden kanssa kahdestaan, kun perheen kuopus Siiri, 21, lähti kotoa. Esikoinen Saara, 23, muutti omaan kotiin viisi vuotta sitten. Perheen koiravanhus piti lopettaa kesällä.

– Siirin muutto omilleen oli minulle vaikeaa. Se yllätti, sillä olinhan käynyt asian jo kertaalleen läpi. Kerroin koiralenkeilläkin vastaantulijoille, että perheen hauskin ihminen muutti kotoa ja miten yksinäinen ja hylätty olin.

Pahin vaihe kesti kuukauden.

– Jokaisessa elämänvaiheessa on omat ihanuutensa. Nyt voin elää aiempaa enemmän itselleni. Se on kauhean helppoa: jos nukuttaa, voi nukkua, jos jumpatuttaa, voi lähteä jumppaan. Tätä on kestänyt niin vähän aikaa, että osaan arvostaa sitä.

Esikoisen täysi-ikäistyttyä Sari halusi toimia päinvastoin kuin äitinsä.

– Koin, että äiti oli minussa kamalan kiinni, kun muutin kotoa samanikäisenä kuin Saara. Saara sanoi 18-vuotiaana, että hän lähtisi tekemään musikaalia Turkuun. Yritin olla reipas ja sanoa että upeeta, nyt sulle etsitään sitten asunto!

Vuosia myöhemmin selvisi, että tytär oli käsittänyt tilanteen toisin.

– Hän sanoi, että kun äiti halusi silloin, että muutan. Ja minä jouduin selventämään, että itkin Saaran lähdettyä koko viikonlopun, enkä olisi ikinä halunnut hänen lähtevän.

Sarista on ollut kiinnostavaa käydä aikuisten lasten kanssa keskusteluja siitä, miten he näkevät lapsuutensa. Sari esimerkiksi ajatteli aina aiemmin, että hän on vähemmän tiukka vanhempi kuin Risto. Oletus sai aikaan tyttärissä naurunremakan: tilanne on ollut juuri päinvastoin.

Nyt Siiri on lähdössä tekemään töitä Irlantiin, Saara opiskelee kasvatustieteitä.

”Tämä on parisuhteen kannalta jännittävää ja uutta aikaa.”

– Tietenkään huoli ja vastuu lapsista ei ole kadonnut. Mutta en halua puskea heitä läpi elämän ja yritän pitää kielen keskellä suuta. Antaa heidän itse löytää ja kompastua. Tällä hetkellä haussa on tasapaino siihen, mikä on tässä vaiheessa sopiva määrä yhteydenpitoa.

Sari Puumalainen parisuhteestaan: ”Tässä on uutta multaa, jota pitää kyntää ja katsoa mitä sieltä nousee”

Ristolle Sari sanoi yhden tärkeän asian ennen pesän tyhjenemistä.

– En halua meistä paria, joka elää kahdessa eri maailmassa ja katsoo omissa huoneissaan Netflixiä!

– Meillä on yhteinen halu olla kimpassa.

– Meillä on yhteinen halu olla kimpassa.

Yhteisistä 29 vuodesta parin kotona on asunut lapsia 23 vuotta. Kahden kaksiosaista työpäivää tekevän arjessa se on vaatinut sumplimista.

– Nyt elämme parisuhteen kannalta jännittävää ja uutta aikaa. Tässä on uutta multaa, jota pitää kyntää ja katsoa mitä sieltä nousee. Meillä on yhteinen halu olla kimpassa. Ja nauran yhä Riston jutuille, hän on hauska ihminen.

Sari on onnellinen siitä, että he ovat pitäneet kiinni ystävyyssuhteista – sekä omista että yhteisistä. Lasten voimisteluharrastuksen mukana tullut kaveriporukka on Keittiöryhmän tytöt, johon kuuluu myös Teresa Välimäki.

– Vaikka tytöt lopettivat jumppaamisen, me jatkoimme humppaamista. Porukka tarjosi hengähdystä perhe-elämästä, nyt tuntuu hyvältä peilata samanikäisten lasten elämäntilannetta ystävien kesken.

Teresa on mukana myös Sarin uusimmassa hankkeessa, jossa Kansallisteatterin näyttelijöiltä on vuosikymmenien ajalta koottu reseptit kirjaksi.

Ruoka yhdistää yhä myös Kaskilahtien perhettä, tytöt kokoontuvat vanhempien luo sunnuntailounaille. Kun lapset syntyivät, Sari teki päätöksen, että perhe syö joka päivä yhdessä kello puoli viisi.

– Kun Siiri muutti, sanoin Ristolle, että nyt en aio tehdä enää niin usein ruokaa. Hän oli, että eihän sinun aikaisemminkaan olisi tarvinnut. Mutta kuljin itsepintaisesti samaa latua. Kokkaan ja kokeilen yhä, mutta on aika ihanaa, että voi vaikka vaan woltata, kun siltä tuntuu.

X