Julkkikset

Satu Taiveaho avautuu sijaisvanhemmuuden rankkuudesta Kotiliedessä: ”Parisuhde on nyt kakkossijalla, lapset ovat ehdoton ykkönen”

Kahden pienen sijaislapsen äiti Satu Taiveaho kertoo Kotilieden haastattelussa, ettei sijaisvanhemmuus ole ruusuilla tanssimista. Vaikka välillä arki on rankkaa, se myös palkitsee. ”Lapset ovat elämäni tärkein juttu”, Taiveaho kuvailee.

Teksti:
Anna.fi
Kuvat:
Pekka Holmström/Otavamedia

Työelämään palannut kahden sijaislapsen äiti Satu Taiveaho kertoo, kuinka perheen elämää kuormittavat sijaisvanhemmuuteen liittyvät viralliset tapaamiset.

Kahden pienen sijaislapsen äiti Satu Taiveaho kertoo Kotilieden haastattelussa, ettei sijaisvanhemmuus ole ruusuilla tanssimista. Vaikka välillä arki on rankkaa, se myös palkitsee. "Lapset ovat elämäni tärkein juttu", Taiveaho kuvailee.

Satu Taiveaho, 41, kertoo uusimman Kotiliesi-lehden haastattelussa sijaisvanhemmuuden rankkuudesta.

Sadulla ja Antti Kaikkosella on kaksi sijoituslasta, nyt 3-vuotias poika ja 5-vuotias tyttö. Poika tuli perhee­seen 10 kuukauden iässä, tyttö kolmevuotiaana.

Työelämään vastikään palannut Satu tekee tällä hetkellä lyhennettyä työviikkoa: nuorimmaisen täytettyä kolme molemmat lapset menivät päiväkotiin. Vaikka perjantait ovat Sadulla vapaita, se ei kuitenkaan tarkoita leppoisia leikkipäiviä lasten kanssa, vaan kokouksia muun muassa sosiaaliviran­omaisten kanssa.

– Perjantaimme kuluvat yleensä sii­hen, että istumme lasten kanssa hei­dän asioihinsa liittyvissä palavereissa ja tapaamisissa. Meidän arjessamme on sijaisvanhemmuuden takia enem­män järjesteltävää kuin normaalissa arjessa olisi muuten, Satu Taiveaho kuvailee.

Tämä on Sadun mielestä raskain pala sijaisvanhemmuudessa.

– Elämäämme ja aikataulujamme säätelevät valtavan paljon muut tahot. Välillä lapsiin liittyvät tapaamiset menevät mielestäni lapsen edun ohi.

Taiveaho: sijoitetut lapset ovat kokeneet kovia

Satu Taiveho toimii myös Uudenmaan sijaisperheet ry:n puheenjohtajana, sillä hän haluaa olla tukemassa muita samassa tilanteessa olevia perheitä.

– Sijaisvanhemmuus ei ole ruusuista, enkä halua antaa siitä sellaista kuvaa,  Satu sanoo.

– Suurin osa sijoitetuista lapsista on kokenut todella kovia.

Sijoitetulla lapsella on usein rank­koja traumakokemuksia, vuorovaiku­tussuhteen ongelmia ja kiintymyssuh­dehäiriöitä.

– Jokainen voi kuvitella, mitä jälkiä jää lapseen, jos häntä siirrellään paikasta toiseen ja ihmiset ympärillä vaihtuvat tiuhaan.

Satu kuitenkin muistuttaa, että vaikka sijaisvanhemman arki on uuvuttavaa, se myös palkitsee.

– On hienoa, kun pystyy selviämään vaikeiden asioiden yli ja antamaan lap­selle turvaa. Jokainen päivä ja jopa tun­ti rakkautta ja läheisyyttä kovia koke­neelle lapselle on upea saavutus.

Lapset  tulevat ykkösenä

Vaikka sijaisvanhemmuus ei aina ole ruusuista, Taiveho kertoo olevansa äärimmäisen onnellinen äitiydestään.

– Nämä pienet tuhisijat ja sylissä kiehnääjät ovat maailman ihanimpia. Olen onnellinen, että olen päässyt osalliseksi tästä kaikesta.

Kotilieden haastattelussa Satu kertoo, ettei hänellä ja kansanedustajana työskentelevällä Antilla ei ole juurikaan kahdenkeskistä aikaa.

– Parisuhde on nyt kakkossijalla, lap­set ovat ehdoton ykkönen. Meillä ei ole tarvetta lähteä kahdestaan ravintoloi­hin kynttiläillallisille. Mieluummin teemme asioita perheenä, kaikki yh­dessä, Satu kuvailee.

 – Lapset ovat elämäni tärkein juttu, muu on toissijaista. Kaikki asiat on ar­vioitava heidän etunsa näkökulmasta.

Lähde: Kotiliesi

Lue myös:

Sijaislapsen onnelliset vanhemmat – Satu Taiveaho & Antti Kaikkonen: ”Meistä tuli vanhempia viikon varoitusajalla”

Antti Lindtman, 34, ja Kaija Stormbom, 54, odottavat lasta 10 vuoden yrittämisen jälkeen: ”Tämä vauva on ihme”

Sijoituslapsensa ja äitinsä menettänyt Olga Temonen: ”Rakkaistaan pitää myös osata luopua”

Paula ryhtyi sijaisvanhemmaksi: ”Oivalsin, ettei biologinenkaan lapsi asu loputtomiin kotona”

 

X