Julkkikset

Satu Taiveaho juhlii Linnassa muovijätteestä tehdyssä puvussa – sulat ja höyhenet symboloivat tyhjäksi jäänyttä kotipesää

Entinen kansanedustaja Satu Taiveaho saapui Linnaan sulkateemaisessa iltapuvussa, jonka taakse kätkeytyy vahva sanoma.
6.12.2017 Teksti: Johanna Yrjölä Kuvat: Pekka Mustonen

Satu Taiveahon yllä nähdään tänään Anne-Mari Pahkalan suunnittelema kaunis sulkateemainen puku, jonka ajatuksena on kunnioittaa sota-ajan sukupolvia ja erityisesti sota- ja orpolapsia.

– Sota- ja orpolasten tarinat ovat aina koskettaneet minua, ja omat lapset ovat vain vahvistaneet tunnetta. Kokemukset ovat olleet todella traagisia sekä lapsille että vanhemmille, eikä aiheesta puhuta mielestäni tarpeeksi. Sulat ja höyhenet symboloivat tyhjäksi jäänyttä kotipesää, Satu kertoi.

Puku on niin ikään vastaisku kertakäyttötaloudelle, sillä sen kangas on valmistettu valtamerestä kerätystä muovijätteestä. Vaikka mekko on tehty mittatilaustyönä Sadulle, se on hänellä vain vuokralla ja lähtee juhlien jälkeen Vaatepuu-vaatelainaamon käyttöön.

– Luonto on minulle hyvin tärkeä, ja siksi tuntuu hyvältä tukea kierrätysideologiaa. Puvusta ei mitenkään huomaisi, että se on valmistettu muovijätteestä, jos sitä ei tietäisi.

Juhlissa ei säpinää

Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksilta Satu odottaa eniten mielenkiintoisia keskusteluja ja kohtaamisia.

– Linnan juhlat on arvokas ja hieno tapahtuma, ja olen iloinen, että saan olla juhlavuonna mukana. Juhliin ei kuitenkaan liity omakohtaisesti enää samanlaista säpinää ja jännitystä kuin joskus aiemmin, sillä olen ollut Linnassa niin monta kertaa.

Entinen kansanedustaja aloitti toukokuussa toiminnanjohtajana kaltoinkohdeltujen ikäihmisten puolesta toimivassa Suvanto ry:ssä. Sen lisäksi Sadun arki kuluu 3- ja 5-vuotiaiden lasten parissa, joiden sijaisvanhempi hän on yhdessä puolisonsa, kansanedustaja Antti Kaikkosen kanssa.

– Elämäni on vauhdikasta ja mukavaa. Teen nelipäiväistä työviikkoa, mutta lapsiperhearjen ja työn yhteensovittamisessa on silti omat haasteensa. Onneksi pitkään tekemämme muutto on vihdoin ohi, ja vanha talomme on nyt siirtynyt uusille omistajille, Tuusulaan 1930-luvulla rakennettuun omakotitaloon muuttanut Satu kertoi.