Julkkikset

”Näytin 24-vuotiaana vanhemmalta kuin nyt 84-vuotiaana”, sanoo Seela Sella – katso hurmaavat kuvat rakastetun näyttelijän tyylistä eri elämänvaiheissa

Teatteri määrittää näyttelijä Seela Sellan arkirutiinit ja kulloisenkin hiustyylin. Ihonhoidossa Seela Sella on uskollinen vuosikymmenten takaisille luottotuotteille. Uusi suosikki löytyi Nasu-koiran kautta.

Teksti:
Oili Urmas
Kuvat:
Sampo Korhonen, Seela Sellan Kotialbumi, Om-Arkisto

Tyttökoulussa Seela Sella halusi näyttää Audrey Hepburnilta. – Se lyhyt kampaus ei toiminut lainkaan hennoissa hiuksissani.

Teatteri määrittää näyttelijä Seela Sellan arkirutiinit ja kulloisenkin hiustyylin. Ihonhoidossa Seela Sella on uskollinen vuosikymmenten takaisille luottotuotteille. Uusi suosikki löytyi Nasu-koiran kautta.

Seela Sellalle, 84, näytteleminen ei ole ammatti vaan elämäntapa. Harjoitukset ja näytännöt tahdittavat arkea, ja roolit on otettava huomioon myös ulkonäössä.

–Teatterissa ulkonäköäni muokataan, sillä minulle tehdään rooliin sopiva meikki ja kampaus. En päätä edes hiustyyliäni, vaan se vaihtuu kulloisenkin roolin mukaan. Hitlerinä minun pitää saada hiukset kiinni hatun alle, Seela kertoo.

Hän on pääroolissa Hitler ja blondi -näytelmässä Tampereen työväen teatterissa. Hän harjoittelee myös Kauan kukkineet omenapuut -monologia, joka perustuu Martti Joenpolven novellikokoelmaan. Sen ensi-ilta on näillä näkymin keväällä Nokian työväen teatterissa.

Seelan lapsuudenkodissa oli aina lemmikkejä. 11-vuotiaana hänellä oli oma koira.
Seelan lapsuudenkodissa oli aina lemmikkejä. 11-vuotiaana hänellä oli oma koira.

Millaiset ovat aamurutiinisi?

”Minulla on kaksi eri aikataulua. Jos minulla on harjoitukset teatterilla aamupäivällä, herätys on kello seitsemän. Tarvitsen jotakin lämmintä, joten juon ensin teetä ja sitten ulkoilen Nasu-koirani kanssa. Sen jälkeen syön puuroa tai munakasta aamiaiseksi. Sitten lähden harjoituksiin.

Jos minulla on vain näytäntö illalla, nukun pitkään. Vihaan aikaisia herätyksiä, olen totaalisen iltaihminen. Herättyäni katson ensimmäiseksi, onko Nasu sängyn vieressä nukkumassa vai olohuoneen sohvalla odottamassa. Sen perusteella päätän, voinko jatkaa uniani vai onko aika nousta ylös. Kello voi olla kymmenen tai yksitoistakin. Jos minulla ei ole menoja, luen kotona työhöni liittyviä tekstejä.”

Millaiset ovat iltarutiinisi?

”Käyn Nasun kanssa iltalenkillä ja juon taas teetä. Ihon puhdistaminen on minulle tärkeää sekä aamulla että illalla. Jos minulla on ollut näytäntö, poistan teatterimeikit vasta kotona, jotta minulta säästyy aikaa. Yritän päästä nukkumaan ennen kello kahtatoista. Jos se venähtää yli puoli yhden, olen taas pirteä. Onneksi olen yleensä hyvä nukkumaan, pystyn nukahtamaan missä ja milloin vain.”

– Näytin 24-vuotiaana paljon vanhemmalta kuin nyt 84-vuotiaana, Seela Sella nauraa.
– Näytin 24-vuotiaana paljon vanhemmalta kuin nyt 84-vuotiaana, Seela nauraa.

Mitä kosmetiikkamerkkejä suosit?

”Minulla on herkkä ja kuiva iho. Olen oppinut, että iho sanoo, mitä se tarvitsee, ja hoidan sitä sen mukaan. Olen käyttänyt jo 40 vuotta Ella Bachén tuotteita, joita kosmetologini Gita Gelhar aikoinaan suositteli minulle. Puhdistan ihoni Ella Bachén öljyllä ja silmämeikinpoisto­aineella. Myös sarjan päivävoide ja tomaattivoide ovat suosikkejani. Käytän myös Exuviancen kapseleita. Olen oivaltanut, että myös perusvoide on hyvä tuote. Hoidan Nasun tassuja Tummeli-voiteella ja päättelin, että jos se sopii koiralleni, se käy varmasti minullekin.”

”En ole harjaantunut meikkaaja. Jos lähden ihmisten ilmoille, laitan vähän pohjameikkiä. Huulipunaa en nyt tarvitse, kun korona-aikana pitää käyttää kuonokoppaa.”

Mikä on tärkein meikkituotteesi?

”En ole harjaantunut meikkaaja. Jos lähden ihmisten ilmoille, laitan vähän pohjameikkiä. Kajalviivat pitää piirtää ja laittaa ripsiväriä. Huulipunaa en nyt tarvitse, kun korona-aikana pitää käyttää kuonokoppaa. Pidän vaaleista sävyistä huulipunissa. Näyttelijä Eeva-Kaarina Volanen totesi aikoinaan, että mitä vanhemmaksi tulee, sen vähemmän meikkiä kannattaa käyttää. Olen noudattanut tätä neuvoa.”

Seela Sella vuonna 1959
Vuonna 1959 Seelasta otettiin virallinen kuva, joka oli esillä Hämeenlinnan teatterissa. Seelan hiustyyli ei ole juurikaan vaihdellut. Puolipitkät hiukset ovat kätevät näyttelijän työssä.

Miten elämäsi eri vaiheet ovat näkyneet kauneudenhoidossasi?

”Olen opetellut ajattelemaan, että muu on tärkeämpää kuin ulkoinen kauneus. Olen aina tiennyt, että en ole kaunotar. Kun olin ollut vuoden teatterikoulussa, kävin leikkauksessa, jossa nenääni pienennettiin. Seuraavan lukukauden alussa odotin, että opiskelutoverini kehuisivat muuttunutta ulkonäköäni. Näin ei kuitenkaan käynyt. Muut olivat jo hyväksyneet minut sellaisena kuin olin ollut.

Meikkituotteet ovat muuttuneet ja valikoima kasvanut vuosien varrella. Kun oli nuori, ainoa meikkituote oli kakkumaskara, johon syljettiin, jotta harjaan saatiin väriä. Palaneella tulitikulla tummennettiin kulmakarvat. Urani alussa teatterimeikit olivat mahdollisimman halpoja.”

Lue myös: Sikke Sumari, 69, on vaihtanut hiustyyliä ahkerasti vuosikymmenien varrella – katso kuvat eri tyyleistä: ”En halua jämähtää yhteen lookiin”

Ensimmäisen iso rooli televisioteatterissa vuonna 1965.
Seela sai ensimmäisen ison roolinsa televisioteatterissa vuonna 1965.

Millainen on ruokavaliosi?

”Yritän syödä terveellisesti. Tosin en ole koskaan ollut innostunut ruoanlaitosta, elämässäni on niin paljon muuta jännittävämpää. Syön paljon eineksiä, ja tytär tuo minulle ruokaa. Työ määrittelee myös syömistä: jos minulla on näytäntö, en voi syödä mitään raskasta kello 16:n jälkeen. Näytännön aikana juon usein vitamiinijuoman kulisseissa.”

Seela ja hänen miehensä Elis Sella esiintyivät yhdessä S’brent – se palaa -konserttikiertueella 1970-luvun lopussa.
Seela ja hänen miehensä Elis Sella esiintyivät yhdessä S’brent – se palaa -konserttikiertueella 1970-luvun lopussa.

Mitä liikuntaa harrastat?

”Ulkoilutan Nasua: koira ulos ja sisään. Nuorena olin voimistelijatyttö.”

Seela Sella
Seela Sella ja Nasu-koira Annaan kuvattuna vuonna 2013.

Kenen kauneustyyliä ihailet?

”Kaunis ihminen on sinut itsensä kanssa. Toivon, että ihmiset uskaltaisivat leikkiä vaatteilla, ottaa erilaisia rooleja ja nauttia siitä. Meillä näyttelijöillä on se etuoikeus, että voimme leikkiä eri rooleilla työmme puolesta.”

 

Linnan juhlissa 2017 Seela herätti huomiota asullaan, johon kuuluivat nahkahousut.
Linnan juhlissa 2017 Seela herätti huomiota asullaan, johon kuuluivat nahkahousut.
X