Julkkikset

Seela Sella todisti tyttärensä sairastumista syöpään – nyt hän on suunnitellut uuden Roosa nauhan

Näyttelijä Seela Sella suunnitteli tänä vuonna Syöpäsäätiön Roosa nauhan, jossa on kyyneleitä kuvaavia pisaroita. Hän on huomannut, että huono omatunto ajaa auttamaan muita.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Om-Arkisto

Näyttelijä Seela Sella suunnitteli tämän vuoden Roosa nauhan.

Näyttelijä Seela Sella suunnitteli tänä vuonna Syöpäsäätiön Roosa nauhan, jossa on kyyneleitä kuvaavia pisaroita. Hän on huomannut, että huono omatunto ajaa auttamaan muita.

Seela Sella, olet suunnitellut tämän vuoden Roosa nauhan. Pitikö sinua houkutella suunnittelijaksi?

Asia on tärkeä, mutta auttaminen on aina myös itsekästä. Ehkä minulla, terveellä ihmisellä, on hiukan huono omatunto, kun olen saanut elää pitkän ihanan elämän. Auttamalla saa hyvän mielen ja voi hetken ajatella olevansa hyvä ihminen.

Mikä on nauhasi sanoma?

Siinä on kolme läpikuultavaa pisaraa, ja minulle ne ovat ilon kyyneleitä, sillä Ilana selvisi syövästään. Nauhan ajatus on, että näytä tunteesi, näytä tukesi. Syöpä koskettaa aina myös lähipiiriä ja voi nostattaa tunteita, mutta sairastunutta pitäisi lähestyä varovasti, mieluummin käytännön asioissa tukien kuin neuvoja tyrkyttäen.

Onko lähipiirissäsi kokemusta syövästä?

Nauha on kunnianosoitus mummilleni, Heljä-tädilleni ja tyttärelleni Ilanalle. Erityisesti tyttäreni sairastuminen kymmenen vuotta sitten kosketti minua läheltä, sillä hän on yksinhuoltaja ja lapsenlapseni Joonatan, Jonttu, oli silloin vasta kuusivuotias.

Minkä hyvän teon teit viimeksi?

Heräsin aikaisin laittaakseni lapsenlapselleni aamiaisen ja viedäkseni hänet kouluun. Siitä tuli oikein hyvä mieli.

Ketä halasit viimeksi?

No juuri lapsenlastani Jonttua. Tai eipä sittenkään – olin sen jälkeen koirapuistossa ja halasin siellä tuttavaani Suvia, joka on parantunut sairaudestaan.

Mitä piirrettä arvostat eniten toisessa ihmisessä?

Ehkä aitoutta. Jollakin tavalla se aina näkyy. Rehellisyyttä arvostan myös, vaikka siitä ei koskaan voi olla täysin varma.

Millä tavoin rentoudut?

Katson dekkarisarjoja televisiosta ja nukun paljon. Jos voin nukkua kymmenen tuntia yössä, se on hyvä. Mutta jos minun on pakko herätä ajoissa, selviän vähemmälläkin. Minulla on myös isokokoinen löytökoira, ja lapsenlapsellani Jontulla on pienempi koira. Niistä on paljon iloa, nytkin ne ovat molemmat luonani.

Mikä on sinun mottosi, Seela Sella?

Jos minä en ole itseäni varten, ketä varten sitten? Jos olen vain itseäni varten, mikä minä olen? Ja jos ei nyt, niin milloin?

Lue lisää:

Seela Sella, 80: ”Eroottinen vire ei katoa ikääntyessä”

Roosa nauha -suunnittelija Anna Puun suvussa on ollut rintasyöpää: ”Olen kiitollinen, että ainakin toistaiseksi rintani ovat terveet”

Janni Hussi lähetti terveiset seuraajilleen syöpäleikkauksen jälkeen: ”Täällä kaikki hyvin”

X