Mari Rantasila puhuu seksistä
Mari Rantasilan mukaan keski-ikäinenkin nainen voi laulaa seksistä suoraan ja iloisesti.
Julkkikset

Seksistä laulava Mari Rantasila: ”Haluan tarjota toisenlaisen, keski-ikäisen naisen näkökulman rakkauteen ja ihmissuhteisiin”

Moni keski-ikäinen kokee, että seksi on yksityisasia, josta ei ole tarpeen keskustella julkisesti. Mari Rantasila on toista mieltä. – Seksi on normaali asia, josta täytyy voida puhua ja tehdä lauluja. Se on sallittua myös naisille, jopa meille keski-ikäisille naisille.
Teksti: Miia Siistonen Kuvat: Niclas Mäkelä

”Kuuma” ja ”rohkea”. Näillä sanoilla Yle Suomen Levylautakunnan jäsenet kuvailivat taannoin Mari Rantasilan, 56, tuoretta biisiä Twistausta. Laulu kertoo naimisissa olevasta naisesta, joka ehdottelee miehelleen pieniä piristyksiä pariskunnan intiimielämään: Haluun nauttii jostain kivasta, haluun nauttii sinusta!

– On erikoista, että kun ikäiseni nainen laulaa seksistä suoraan ja iloisesti, se kuulostaa ”rohkealta”. Sanoituksessa ei kuitenkaan ole mitään sellaista, mitä ei löytäisi vaikkapa Väestöliiton sivuilta, Mari Rantasila toteaa.

Pop-lyriikka käsittelee asioita usein nuoren ihmisen näkökulmasta, johon vanhemman saattaa olla vaikea samastua. Niiden romanttisessa kuvastossa kerrotaan haaveista ja kaipauksesta, rakkaudesta, jossa tarvitaan joku täydentämään itseä.

– Pop-biisit toimivat roolimalleina ja ajatusten herättäjinä. Haluan tarjota toisenlaisen, keski-ikäisen naisen näkökulman rakkauteen ja ihmissuhteisiin, Mari Rantasila sanoo.

Seksuaalisuus on positiivinen voimavara

Elokuva- ja teatterimaailmaa viime vuosina mullistanut Me too-kampanja on Marin mielestä erinomainen asia. Se on tuonut näkyväksi epäkohtia ja edistänyt tasa-arvoa. Hän haluaa kuitenkin muistuttaa, että seksuaalisuus voi olla myös positiivinen voimavara, josta on lupa nauttia.

–Vallan ja väkivallan välikappaleeksi se muuttuu esimerkiksi vasta silloin, kun asiassa ei ole molempien osapuolien suostumusta.

Nauttia voi toki myös yksin. Vuonna 1989, 30 vuotta sitten, Mari julkaisi kappaleen Auringossa, josta nousi kohu. Se kertoi sooloseksistä nauttivasta naisesta. Laulajaa kuvattiin seksin papittareksi ja laulun sanoitusta ”pikkutuhmaksi”. Ilmaisu on Marin mielestä yhä yksi suomen kielen ällöttävimmistä sanoista.

– Sitähän ei käytetä koskaan miesten yhteydessä, hän huomauttaa.

Ensi vuoden alussa ilmestyvällä levyllä Mari Rantasila 2020 hän laulaa jälleen masturbaatiosta. Soolo-biisi on eräänlainen päivitys Auringossa-kappaleesta: Kuvittelen alikulkutunnelin/ Sen seinään nojaan, ootan sua silmät kii/ Melkein huudan nimes märkään asfalttiin…

Moni keski-ikäinen kokee, että seksi on yksityisasia, josta ei ole tarpeen keskustella julkisesti. Mari ajattelee toisin.

– Seksi on normaali asia, josta täytyy voida puhua ja tehdä lauluja. Se on sallittua myös naisille, jopa meille keski-ikäisille naisille. Vaihdevuodet eivät tarkoita sitä, että naisen pitäisi kadota tapettiin.

Mari pitää esikuvinaan kirjailijoita Aila Meriluotoa ja Eeva Kilpeä, jotka jo vuosikymmenten ajan ovat käsitelleet teoksissaan naisen seksuaalisuutta. Hänen uudella levyllään käsitellään toki monia muitakin aiheita.

– Myös meidän aikamme tarvitsee lipunkantajia. Siksi minä näitä lauluja teen.

Lue lisää:

Mari Rantasila ei anna menopaussin rajoittaa itseään: ”Eivät vaihdevuodet tarkoita sitä, että pitäisi kadota tapettiin” 

Henkisen romahduksen läpikäynyt, rajuista vaihdevuosioireista kärsinyt Katariina Souri: ”Tänä päivänä tiedän, kuka olen”

Nämä asiat naisen kehossa tapahtuvat vaihdevuosien alettua

Juttua muokattu 17.12.2019 klo 9:04. Lisätty lause: ”Hänen uudella levyllään käsitellään toki monia muitakin aiheita.”

X