Matti ja Teppo Tangomarkkinoilla 2022.
Julkkikset

Seura: Matti, 73, ja Teppo, 74, äimistyneinä uudesta suosiosta – esikoululaiset pyytävät nimikirjoituksia: ”Että vielä tämän ikäisenä kokee asioita, joita iskelmäartistit eivät yleensä koe ollenkaan”

Hurjan nosteen myötä Matin ja Tepon eläköitymismietteet on unohdettu.
Teksti: Tiina Torikka Kuvat: OM-arkisto, Kari Pekonen

Iskelmäduo Matti ja Teppo Ruohosen fanitkin ihmettelevät, miten veljekset jaksavat illasta toiseen heilua kuin ikää ei tulisi lainkaan lisää.

”Koskaan emme ole tupakoineet ja aika vähän on väkeviäkään käytetty. Varmaan siinäkin on perustaa sille, miksi olemme edelleen kunnossa”, Matti pohtii Seura-lehden haastattelussa.

70 vuoden iän ylittäneiden Matin ja Tepon viimeisten keikkojen piti olla kesällä 2020. Tuli koronapandemia, ja kesäkonsertit peruuntuivat. Veljekset asennoituivat jo siihen, että viimeinen keikka oli soitettu.

Viime vuonna tapahtui yllätyskäänne. Bilebändi Portion Boys versioi Matin ja Tepon hittiä Vauhti kiihtyy ja singahti soittolistojen kärkeen. Sitä myötä alkuperäisesittäjät haluttiin kaikkialle. Viimesyksyisen live-esityksen Tanssii tähtien kanssa –ohjelmassa näki katsojalukujen valossa miljoona suomalaista.

Uusi fanikunta tarkoittaa, että nuorimmat nimikirjoituksen pyytäjät ovat esikouluikäisiä.

Kesällä ilmestyi sittenkin uusi levy. Matti on ollut kesällä ahkerasti yhteisen keikka-auton ratissa, ja sekin kannattaa muistaa, että veljekset hoitavat myös keikkamyynnin ja koko työn paperihommat kaksin neuvoin.

”Vaimoni Varpu aina ihmettelee, kun autosta tai sängystä nouseminenkin on minulle välillä vaikeaa ja kaikki paikat ovat jumissa. Lavalla sitten heittäydyn polvilleni ja olen muuten heilumassa. Adrenaliini on aika kova sana siinä kohtaa”, Teppo sanoo Seuralle.

Matti ja Teppo ponkaisivat iskelmätähdiksi 1970-luvulla.

”Kun festareilla kymmenentuhatta ihmistä tekee aaltoliikettä, sitä on hieno katsella. Tulee olo, että voi vitsi.”

”Että vielä tämän ikäisenä saa kokea asioita, joita iskelmäartistit eivät saa yleensä kokea ollenkaan. Miten ihanaa tämä duuni on edelleen”, Matti jatkaa.

Pohjakunto veljeksillä on aina ollut hyvä. Ruohosten perhe asui Turussa urheilupuiston vieressä, ja uloshan 1950-luvun tenavien oli päästävä. Matti ja Teppo pelasivat B-junnutasolle asti jalkapalloa TPS:n riveissä, mutta musiikkiopisto päätti ne touhut.

”Äiti ilmoitti valmentajalle, että pojat keskittyvät nyt musiikkiin. Pelaaminen loppui kuin veitsellä leikaten”, he naureskelevat Seurassa.

Matin ja Tepon yhteishaastattelu on kokonaisuudessaan Seura-lehdessä 32/2022.

X