Julkkikset

Seura: Virpi Hämeen-Anttila joutui kahdeksi vuodeksi eroon puolisostaan – ”En voi puhua kenellekään muulle samalla tavalla”

Koronavuodet olivat kirjailijan aikuisiän vaikeimmat. ”Puheet uudesta normaalista tuntuivat pahalta”, Virpi Hämeen-Anttila kertoo Seurassa.

Teksti:
Tiina Torikka
Kuvat:
Tommi Tuomi

”Olen aina selvinnyt yksin ja selvisin tästäkin”, Virpi Hämeen-Anttila sanoo.

Koronavuodet olivat kirjailijan aikuisiän vaikeimmat. ”Puheet uudesta normaalista tuntuivat pahalta”, Virpi Hämeen-Anttila kertoo Seurassa.

Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila, 63, kertoo Seuran haastattelussa nähneensä kahden koronavuoden aikana puolisoaan vain videolla. Masentuneisuus ja erossaolo veivät Virpiltä elämänilon ja hetkeksi jopa työkyvyn.

Jaakko työskentelee professorina Edinburghin yliopistossa. Pari on ollut etäsuhteessa viisi vuotta. Koronarajoitukset ja pitkät karanteenit tekivät matkustamisesta mahdotonta.

”Aiemmin olimme tottuneet siihen, että jos tulee ikävä, toisen luokse pääsee helposti. Korona muutti kaiken”, Virpi kertoo Seurassa.

Kaikki yhdessäolo muuttui aikataulutetuiksi videopuheluiksi tai puhelimen välityksellä tapahtuvaksi kommunikaatioksi.

”Huomasin olevani toistuvasti toivottoman negatiivinen jopa niinä harvoina valittuina hetkinä, kun meillä oli aikaa toisillemme”, Virpi kuvailee.

”Puheet uudesta normaalista tuntuivat pahalta.”

Virpi sanoo tarvitsevansa ajoittain omaa rauhaa, mutta asia on eri, kun yksinolo ei ole oma valinta.

”Olen herkästi masentuvasta mielestäni huolimatta iloinen ja innostuva ihminen, mutta yksinäisyys teki minut kylmäksi ja kyyniseksi. Tuntui inhottavalta huomata muuttuvansa joksikin muuksi kuin mitä oikeasti on”, Virpi sanoo Seurassa.

Yksi ikimuistoinen ajanjakso 40-vuotisessa parisuhteessa on ollut viime joulu. Sen Virpi ja Jaakko saivat viimein viettää yhdessä. Kun joulun jälkeen rajoituksia purettiin ja arki alkoi palata uomiinsa, Virpin mieli alkoi voida paremmin.

”Meillä on valtavasti juteltavaa ja toisillemme paljon kerrottavaa. En voi puhua kenellekään muulle samalla tavalla kuin miehelleni. Hän on ainoa, joka ymmärtää minut aina oikein. Hän tuntee minut ja tietää, mitä tarkoitan.”

Virpi Hämeen-Anttilan haastattelu on kokonaisuudessaan Seuran numerossa 40/2022.

X