Julkkikset

Sikke Sumari kertoo Annalle tunteikkaasta vuodestaan: äidin kuolema, sydänkohtaus, mummiksi tuleminen

Sikke Sumari sai keväällä yllättäen sydänkohtauksen äitinsä hautajaisissa. Nyt hän voi kuitenkin hyvin ja iloitsee uudesta roolistaan mummina.
11.10.2018 Teksti: Anniina Nirhamo Kuvat: Sampo Korhonen/Otavamedia

Ruokakirjailija ja juontaja Sikke Sumari, 67, on pariviikkoisen vauvan isoäiti. Lapsenlapsi on Siken ensimmäinen ja hän kertoo, että sellaista onkin odotettu kovasti. Lapsenlapsi herättää uusia ja erilaisia tunteita kuin omien lasten syntymät.

– Se on aivan uusi tunne, tällainen läikähdys, jollaista en tiennyt olevankaan itsessä, Sikke kuvailee tunnelmia Saku Tuomisen Juu ei -kirjan julkistamistilaisuudessa ravintola Yes yes yes:issä.

– Jotain ihmeellistä ja erilaista siinä on kuin omien lasten kanssa, jotain määrittelemätöntä. Mutta rakkautta hirveästi.

Sikke sulattelee uutta kutsumanimeään, joka tulee varmaan olemaan Sikke-mummi.

– Kaikki mummot ja mummit tuntuu siltä kuin olisi niin vanha ihminen, Sikke nauraa.

Jotain ihmeellistä ja erilaista siinä on kuin omien lasten kanssa, jotain määrittelemätöntä. Mutta rakkautta hirveästi.

Sydänkohtaus yllätti äidin hautajaisissa

Sikke kertoi elokuussa ET terveys -lehdessä, että hän on vastikään toipunut sydänkohtauksesta. Kohtaus tuli hänen oman äitinsä hautajaisissa keväällä ja oli Sikelle suuri yllätys.

– Mielestäni elän terveellisesti, järkevästi enkä edes kovin kiireisesti. Olen opetellut sanomaan ei. Kiire on sellaista, että teet itsellesi sen kiireen, koska ajatellaan, että nyt olen tehokas, kun olen kiireinen. Minulla tämä on ollut hallinnassa.

Sikke pohtiikin, että sydänkohtaus liittyi jotenkin äidin kuolemaan liittyneeseen järkytykseen ja suruun. Särkyneen sydämen oireyhtymäksi kutsutaan tilannetta, jossa sydän lakkaa toimimasta suuren tunnereaktion yhteydessä.

Siken sydämestä kuitenkin löytyi myös pieni tukos. Tukokseen auttoi lääkitys.

– Olen ruvennut kutsumaan sitä surutulpaksi. Kyllä se kuitenkin herätti miettimään, että joku syy sillekin oli, Sikke sanoo.

Kokkisodan suosio pysyy

Siken syksyyn kuuluu uusi iso projekti, josta hän ei voi kertoa vielä enempää. Lisäksi Siken juontama Kokkisota alkaa jälleen marraskuussa.

– Teen Kokkisotaa mielelläni, se on hyvän tuulen ohjelma. Ehkä sen suosio kertoo siitä, että ihmiset haluavat nähdä positiivisia asioita televisiossa.

Kommentit

Miten äidin kuolema on voinut olla hänelle niin valtava järkytys? 67 – vuotiaan äidin on pitänyt olla jo iäkäs. Ihmeellistä, että normaali kuolema koetaan niin järkyttävänä nykyisin. Iäkkään ihmisen luonnollinen kuolema ei kyllä järkytä, koska se on normaalia.

Kommentit

Miten äidin kuolema on voinut olla hänelle niin valtava järkytys? 67 – vuotiaan äidin on pitänyt olla jo iäkäs. Ihmeellistä, että normaali kuolema koetaan niin järkyttävänä nykyisin. Iäkkään ihmisen luonnollinen kuolema ei kyllä järkytä, koska se on normaalia.

Äidin kuolema on usein hyvin raskas. Ei se ikää katso. Olin 55 kun äiti kuoli. Suruaika oli pitkä ja suru yllätti vahvuudellaan. Miksi sitä surisi vähemmän jos äiti on vanha?

Suru on normaali tunne äidin kuoleman jälkeen. Toki surun kokemus on ihmisillä hyvin yksilöllistä. Sana järkytys, vaan ihmetyttää iäkkään ja sairaan ihmisen/ äidin kuoleman kohdalla. Kuolemahan kuuluu elämänkiertoon,se on pakollista kaikille ja luonnollista. Luonnollinen iäkkään äidin kuolema ei mielestäni voi olla koskaan järkytys. Siihen olen varautunut jo nuoresta alkaen, että se päivä tulee. Ja se kuuluu asiaan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *