Julkkikset

Sikke Sumari: ”Ravintolamaailmassa on menossa murrosvaihe, ja naisten on kestettävä se”

Ravintola-alaa on syytetty sukupuolittuneeksi, sovinistiseksi ja väärällä tavalla hierarkkiseksi. Sikke Sumari haluaa omalta osaltaan murtaa sitä.

Teksti:
Sari Hannikainen
Kuvat:
Sampo Korhonen, Sara Hirvelä

Sikke Sumari ryhtyi keväällä Helsingissä ravintoloitsijaksi 14 vuoden tauon jälkeen.

Ravintola-alaa on syytetty sukupuolittuneeksi, sovinistiseksi ja väärällä tavalla hierarkkiseksi. Sikke Sumari haluaa omalta osaltaan murtaa sitä.

Sikke Sumarin uusi ravintola Sikke’s on siinä mielessä harvinaisuus miehisessä ravintolamaailmassa, että se on naisten johtama yritys. Sikke on omistaja, Pipsa Hurmerinta keittiömestari ja Krista Mänttäri ravintolapäällikkö. Toki ravintolassa on työntekijöinä myös miehiä.

Kokki, keittokirjailija ja bloggari Hanna Gullichsen on kuvaillut Hanna G kokkaa -kirjassaan ravintolamaailmaa edelleen sovinistiseksi, sukupuolittuneeksi ja hierarkkiseksi.

Sikke, onko se sitä isossa mittakaavassa edelleen?

– On se. Ravintolakeittiö ei toimi, jos se ei ole hierarkkinen. Siellä jokaisen pitää tietää, mitä tekee. Jos komentoketju ei toimi, mikään ei toimi. Luukulla oleva koordinoi tilauksia ja päättää, mitä tehdään, ja perinteisesti se on ollut miehinen valtakunta.

– Keittiössä käytetään kovaa kieltä, ja se on olevinaan vitsikästä. Mutta se on vähitellen muuttumassa niin kuin armeijassakin.  Ravintolamaailmassa on menossa murrosvaihe, ja niiden naisten, jotka nyt tulevat keittiöön, on kestettävä se. Se on kova taakka, mutta he ovat kovia kimmoja. En halua sanoa, että he ovat kovia jätkiä, koska siihen ei pidä mennä. Meillä voi olla toisenlainen tapa sanoa, mitä me haluamme. Se on muutoksen ja uudenlaisen tekemisen kulttuurin avain. Olisi surullista, jos naiset omaksuisivat sellaisenaan vanhan kulttuurin. Naisten ei pidä sortua keittiössä samaan kuin miesten.

Sikke Sumari
Sikke pyörittää kesäisin Muhun saarella Virossa Nami Namaste -nimistä majataloa.

Sikke murtaa perinteistä hierarkiaa

Sikke on halunnut murtaa omalla tavallaan hierarkian sukupuolittuneisuutta. Hän ja Pipsa pyrkivät siitä, että jokainen työntekijä sukupuolesta riippumatta voi tarvittaessa tehdä kaikkea ja olla luukulla.

– Jos kaikki ovat siinä vuoronperään, niin perinteinen sukupuolihierarkia murtuu. Kokonaisvastuu keittiöstä on silti aina keittiömestarilla.

Ravintola- ja matkailualan yrittäjänä Sikke on ollut tilanteissa, joissa neuvottelupöydässä on ollut pelkästään miehiä.

– En katso pätkääkään ylöspäin ketään miestä siksi, että hän on mies. Minua ei nitistetä sukupuolen vuoksi, eikä kenenkään tarvitse kuvitella, että asema tai sukupuoli ratkaisisi neuvottelussa yhtään mitään. Osaaminen ja neuvottelutaidot ratkaisevat, eivätkä ne katso sukupuolta.

X