Julkkikset

Sikke Sumarin 38-vuotisen avioliiton salaisuus: ”Kun menimme naimisiin, päätimme, että emme koskaan eroa”

Kun ravintoloitsijat Sikke Sumari ja Tony Ilmoni menivät naimisiin 38 vuotta sitten, he tekivät lupauksen, jota kumpikaan ei ole halunnut vaikeinakaan aikoina rikkoa. – Pitkässä suhteessa pitää ymmärtää ja hyväksyä, että se muuttuu ajan kuluessa, Sikke sanoo.

Teksti:
Sari Hannikainen
Kuvat:
Niclas Mäkelä

Vuosi sitten keväällä Sikke sai sydäninfarktin. Se saatiin ajoissa hoidettua. – Ihminen ei tiedä, mitä hänen sisältään löytyy ja mikä mitäkin aiheuttaa. Siksi sairauksista syyllistyminen on turhaa, hän sanoo.

Kun ravintoloitsijat Sikke Sumari ja Tony Ilmoni menivät naimisiin 38 vuotta sitten, he tekivät lupauksen, jota kumpikaan ei ole halunnut vaikeinakaan aikoina rikkoa. – Pitkässä suhteessa pitää ymmärtää ja hyväksyä, että se muuttuu ajan kuluessa, Sikke sanoo.

Sikke Sumari haluaisi jo mennä, Flynn ei. Kevätaamun tuoksut Helsingin Kaivopuistossa huumaavat jälkimmäisen ruohonkorsi ruohonkorrelta.

Siksi aviomies Tony Ilmoni käy useimmiten lenkillä perheen 14-vuotiaan irlanninterrierin kanssa. Heille sopii pysähtely ja ihmettely, Sikelle vauhti.

– Mennään ratikalla, tämä sanoo puistokujan päätteeksi.

Kolmen pysäkinvälin päässä sijaitsevan oven edessä seisoo ruokatukun auto. Oven avaa keittiömestari Pipsa Hurmerinta. Baaritiskin takana olevasta keittiöstä leijuu kynnykselle kasvisten tuoksu. Takana keittiössä kokki misaa eli tekee esivalmisteluja. Alkamassa on taas yksi työntäyteinen päivä pari kuukautta sitten avatussa Sikke’s-ravintolassa.

– Minä olen juoksutyttö, tiskari, milloin mitäkin, Sikke sanoo.

– Teen kaikkea, mutta tärkein työni on johtaa. Koska tämä on minun ravintolani nimeä myöten, puutun kaikkeen. Kaiken pitää olla juuri niin kuin haluan. Sinne päin ei ole ookoo ollenkaan. Sanon sen heti kaikille, jotka tulevat minulle töihin. Kyse on innostuksesta ja tinkimättömyydestä. Äkkipikaisuutta olen yrittänyt vähentää, mutta itsensä muuttaminen on vaikeaa.

Kannustava puoliso

Sikke johtaa ravintolaa Helsingissä nyt ensimmäistä kertaa yksin. Ennen hän ja Tony pyörittivät Tony’s Deliä yhdessä.

– Hänellä on hyviä neuvoja, joita kuuntelen, vaikka en sitä hänelle aina myönnäkään. Haluan, että tämä ravintola on minun oma projektini, Sikke sanoo.

– Tony on minulle valtava voimavara. Jos minulla olisi kotona mies, joka ei kestäisi sitä, että minulla on omia bisneksiä ja olen julkisuudessa, se olisi hirveän hankalaa. Tony on aina kannustanut minua, että mene ja tee!

Niin kuin silloin, kun pariskunta oli juuri mennyt naimisiin. Tony kysyi vaimoltaan, mitä tältä oli jäänyt tekemättä. Pyrkimättä Teatterikorkeakouluun, Sikke vastasi. Nyt pyrit, Tony sanoi. Sikke meni pääsykokeisiin ja karsiutui viimeisessä vaiheessa. Jälkeenpäin hän kysyi perusteluja kuullakseen olevansa liian vanha opiskelijaksi. Hän oli silloin 31-vuotias.

– Olisin päässyt pääsykokeiden perusteella teatteriin harjoittelijaksi, mutta sanoin, että en mene sinne viideksi vuodeksi kiveä esittämään, kiitos vain. Enkä ole katunut.

Yksin ja yhdessä

Sikke ja Tony ovat olleet 38 vuotta naimisissa. Perheeseen kuuluu kolme aikuista poikaa, Misko, Max ja Benjamin. Maxilla on puolisoineen puolivuotias poika, Benjaminista tulee isä kesällä.

Pitkän avioliiton salaisuus on Siken mielestä se, että hän ja Tony antavat toisilleen tilaa. Paitsi että he syövät, käyvät kävelyillä, leffassa ja matkustavat usein yhdessä, he tekevät paljon asioita myös itsekseen ja omien ystäviensä kanssa.

Liittoa on kantanut myös yhdessä aikoinaan tehty päätös.

– Kun menimme naimisiin, päätimme, että emme koskaan eroa. Kun tällainen lupaus on sanottu ääreen, ero ei ole ensimmäinen asia, jota vastoinkäymisten hetkellä mietitään. Minusta tuntuu, että ihmiset eroavat aika helposti myös oman mukavuutensa takia. Vaikka meidänkin liitossamme on ollut joskus matalapainetta, en ole koskaan halunnut rikkoa sitä, mitä meillä on yhdessä – eikä Tonykaan. Hetkellisesti pännivät asiat ovat paljon helpommin korjattavissa kuin eron seuraukset. Emme ole sitoutuneet vain toisiimme vaan koko perheeseemme.

– Pitkässä suhteessa pitää ymmärtää ja hyväksyä, että se muuttuu ajan kuluessa. Enemmän pitäisi kouluttaa itseä kuin yrittää muuttaa toista.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta 23/2019, jossa Sikke Sumari kertoo voimanlähteistään. Miten Sikke suhtautuu suruun? Entä terveyteen ja ikään? Millaisia irtiottoja Sikke kaipaa elämäänsä? Lue lisää Annan numerosta 23/2019 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X