Julkkikset

Sinkkuna viihtyvä Pertti Sveholm ei ota paineita rakastumisesta: ”Luotan luomukohtaamisiin”

Näyttelijä Pertti Sveholm on asunut viimeiset pari vuotta avioliiton ja avoliiton jälkeen sinkkuna ja sanoo viihtyvänsä toisinaan liiankin hyvin yksin. – On tietysti hetkiä, jolloin kaipaan, että vierellä olisi joku, mutta Tinderiin en ole vielä mennyt. Luotan luomukohtaamisiin.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Sampo Korhonen/Otavamedia

- Joka kerta rakastuessani olen ajatellut, että tämä on elämänkohtaloni ja loppuiän kestävä suhde. On vaikea myöntää itselleen, että ikuiseksi suunniteltu suhde loppuikin, että näin vain kävi.

Näyttelijä Pertti Sveholm on asunut viimeiset pari vuotta avioliiton ja avoliiton jälkeen sinkkuna ja sanoo viihtyvänsä toisinaan liiankin hyvin yksin. – On tietysti hetkiä, jolloin kaipaan, että vierellä olisi joku, mutta Tinderiin en ole vielä mennyt. Luotan luomukohtaamisiin.

Pertti Sveholm puhuu Annan haastattelussa eroista ja nykyisestä sinkkuudestaan.

”En ollut naimisissa vanhimman tyttäreni (Pihla Penttinen) äidin kanssa, mutta nuorempien lasten (Akseli ja Asta Sveholm) äidin kanssa kyllä. Sen jälkeen olin yhdessä avoliitossa ja nyt olen ollut pari vuotta yksin.

En näe elämäni naisissa mitään selkeästi yhtäläistä piirrettä enkä ole koskaan etsinyt tiettyä naistyyppiä. Olen ihastunut kuhunkin aivan omana itsenään.

En ole mikään menneisyyden kokemuksissa vellova enkä vatvo erojani tai epäonnistumisiani, mutta toki yritän ottaa opikseni.

Ero on aina yhtä vaikea, eikä kokemus auta yhtään. Joka kerta rakastuessani olen ajatellut, että tämä on elämänkohtaloni ja loppuiän kestävä suhde. On vaikea myöntää itselleen, että ikuiseksi suunniteltu suhde loppuikin, että näin vain kävi.

Olen oppinut, että hyväkin suhde voi päättyä eroon. Ihminen on vapaa ja luotu kulkemaan. Ketään ei voi muuttaa eikä kenestäkään voi pitää kiinni.

Exiini minulla on asialliset välit. On esimerkiksi lapsiin liittyviä tilanteita, jolloin pidämme yhteyttä, mutta emme mitenkään kaveeraa. Mennyt on mennyttä.”

Rakastuminen on helppoa, rakastaminen ei

”Edellisen kerran asuin lyhyen aikaa yksin avioeron jälkeen ja sitä ennen joskus nuoruusvuosina. Nyt avoliiton jälkeen sinkkuus on sillä tavoin erilaista kuin nuorempana, että minulla ei ole kiire mihinkään ja tapahtumattomuuskin on sallittua.

On hetkiä, jolloin tuntuisi kivalta, että vierelläni olisi joku läheinen ihminen, mutta useimmiten viihdyn hyvin yksinkin. En ole hakeutunut mihinkään treffipalveluun tai Tinderiin vaan luotan luomukohtaamisiin. Annan kohtalon määrittää, kuinka kauan elelen sinkkuna.

Rakastuminen on ihanaa ja helppoa, mutta rakastamisen opettelu on ikuisuusprojekti, joka täytyy käynnistää jokaisessa suhteessa uudestaan. Olen yrittänyt opetella sitä ja opettelen edelleen. Toivottavasti se on vähitellen hiukan helpompaa. Olen aina ollut huono riitelemään ja menen helposti lukkoon, mutta jotain virheitähän minussakin pitää olla.

Haaveilen jonkinsorttisesta tasapainosta ja siihen voisi kuulua myös hyvä parisuhde. Kävelin yhtenä päivänä Hesperiankadulla Helsingin Töölössä ja näin, kun vanha pariskunta tuli talosta ulos. Seurasin kuinka he kävelivät puistossa käsi kädessä. Siinä olivat presidentti Martti Ahtisaari ja hänen vaimonsa Eeva. Se näytti aika kauniilta.”

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa näyttelijä Pertti Sveholm kertoo muun muassa siitä, minkälaisia ajatuksia äidin kuolema on hänessä herättänyt. Lue juttu Annasta 44/2018. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X