Olena Zelenska tutustui mieheensä Volodymyriin jo koulussa.
Olena Zelenska tutustui mieheensä Volodymyriin jo koulussa.
Julkkikset

Sota pakotti Olena Zelenskan muodonmuutokseen: taustalla pysyttelevästä presidentin vaimosta tuli Ukrainan upea keulakuva maailmalla

Ukrainan ensimmäinen nainen Olena Zelenska halusi varjella yksityisyyttään ja pysyä taustalla. Sota muutti kaiken. Olenan oli astuttava eturiviin.
Teksti: Minna Juti Kuvat: MVPhotos ja Getty Images

Kun Venäjä helmikuun 24. päivän vastaisena yönä viime vuonna hyökkäsi Ukrainaan, maan ensimmäinen nainen, presidentin puoliso Olena Zelenska, 44, katosi heti julkisuudesta. Ukrainan turvallisuuspalvelu piilotti hänet ja presidenttiparin lapset, 18-vuotiaan Oleksandran ja kymmenvuotiaan Kyrylon. Näin toimittiin, koska tiedustelupalvelujen mukaan presidentin perhe oli hänen itsensä jälkeen ensimmäisenä venäläisten tunkeutujien vangitsemislistalla.

Olena Zelenska pysyi ”maan alla” yli kaksi kuukautta. Toukokuun 8. päivänä hän palasi julkisuuteen Länsi-Ukrainassa Uzhhorodin pikkukaupungissa. Hän otti siellä vastaan pikavierailulle saapuneen Yhdysvaltojen ensimmäisen naisen Jill Bidenin. Rouvien tapaaminen ylitti heittämällä kansainvälisen uutiskynnyksen. Se oli korkean tason diplomatiaa. Samalla se oli viesti siitä, että Olena Zelenska, aikaisemmin ennen sotaa mielellään taka-alalla pysytellyt nainen, oli ottanut itselleen uuden, entistä näkyvämmän roolin.

Tilaa Anna ja jatka lukemista

Tämä artikkeli on tilaajille varattua maksullista sisältöä.

Tilaa Anna Kirjaudu

X