Julkkikset

Sukupuoleton Viima Lampinen: Jokaisen olisi saatava itse määritellä oma sukupuolensa

Setan puheenjohtaja Viima Lampinen määrittelee itsensä lempeyden lähettiläksi. Hän haluaa puhua sukupuolten kirjosta niin kauan, että jokainen ymmärtää, ettei erilaisuudessa ei ole mitään vaarallista.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Heli Hirvelä/Otavamedia

Setan puheenjohtaja Viima Lampinen määrittelee itsensä lempeyden lähettiläksi. Hän haluaa puhua sukupuolten kirjosta niin kauan, että jokainen ymmärtää, ettei erilaisuudessa ei ole mitään vaarallista.

Setan puheenjohtajaksi puolitoista vuotta sitten valittu Viima Lampinen, 35, on tehtävässään ensimmäinen, joka määrittelee itsensä sukupuolettomaksi. Hän ei koe itseään mieheksi eikä naiseksi.

Mutta sitä Viima ei hyväksy, että virallisissa dokumenteissa hänen sukupuolekseen merkitään nainen. Hänestä se ei ole ollut koskaan totta. Hänen mielestään jokaisen olisi saatava itse määritellä oma sukupuolensa

– Sukupuolesta keskustellaan usein niin kuin se olisi jana, jonka toisessa päässä on nainen, toisessa mies. Minusta sukupuoli on ennemmin kuin avaruus, jossa ei ole ääripäitä. Jokaisella on sukupuoliavaruudessa oma paikkansa, ja sen paikan tunnistaa parhaiten itse.

Nimenmuutos oli äidille vaikea

Nimen vaihtaminen oli tärkeä askel oman sukupuoli-identiteetin hahmottamisessa.  Uutta, sukupuolineutraalia nimeä hän pohti ja kuunteli pitkään.

– Lopulta löysin sen sieltä, missä olin kasvanut eli tunturilta, joen rannalta, kivenlohkareen päältä, jolla nuorena istuin, luin kirjaa ja tunsin viiman hivelevän poskiani. Huomasin, että kaikissa mielikuvissani lapsuuden maisemissa oli mukana pohjoisen viima.

Viimalla on ollut aina hyvä ja läheinen suhde äitiinsä, joka on ymmärtänyt lastaan ja ollut mukana hänen elämässään. Vain nimenmuutos oli äidille vaikea.

– Äiti käytti minusta sinnikkäästi vanhaa nimeäni. Olin pitkämielinen. Ajattelin, että äiti tarvitsee siirtymäaikaa. Pyysin monta kertaa, että hän kutsuisi minua uudella nimelläni. Viime kesänä olimme yhdessä lomamatkalla Saksassa. Kun äiti edelleen käytti vanhaa nimeä, ärähdin viimein, että nyt riittää. Pyysin häntä kunnioittamaan minua ja käyttämään oikeaa nimeäni.

Siitä lähtien Viima on ollut äidilleenkin Viima.

”Loukkaannuin, koska isä ei pystynyt kunnioittamaan ratkaisuani”

Isän kanssa kaikki ei mennyt yhtä hyvin.

Oulussa opiskellessaan Viima tapasi naisen, johon rakastui. Vanhemmat tiesivät, että hänen rakastettunsa oli nainen, mutta kun Viima kumppaninsa kanssa päätti virallistaa suhteensa ja järjestää hääjuhlan, isä kieltäytyi tulemasta häihin.

– Minulle se oli valtava isku. Loukkaannuin, koska isä ei pystynyt kunnioittamaan ratkaisuani.

Viiman silmät kyyneltyvät yhä, kun hän puhuu asiasta. Hän pystyy selittämään isänsä toiminnan tämän saamalla vanhanaikaisella kasvatuksella, mutta se ei ole riittänyt parantamaan haavaa. Välit isään eivät ole täysin kylmät. He lähettävät toisilleen terveisiä äidin välityksellä, ja joskus, esimerkiksi merkkipäivänä, Viima saattaa lähettää isälleen tekstiviestin.

– En kuitenkaan vielä tiedä, milloin haluan mennä kotiin, hän sanoo.

Välirikon takia Ylitorniolla syntynyt Viima ei ole käynyt Ylitorniolla nyt kahdeksaan vuoteen. Ikävä on kova. Sielunsa silmin hän muistelee, miltä näyttävät Ruotsin puolen vaarat kotipihalta katsottuna. Hän osaa piirtää ne ulkomuistista.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa Setan puheenjohtaja Viima Lampinen kertoo siitä, millaisen tien hän kulki tajutakseen olevansa sukupuoleton. Ja miten toimi etäsuhde islantilaiseen puolisoon. Lue juttu Annasta 21/2018. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X