Synkät miessuhteet ovat varjostaneet Jane Fondan vauhdikasta elämää.
Julkkikset

Suostui ryhmäseksiin, kesti uskottomuuden ja alistamisen – Tällaisia olivat Jane Fondan onnettomat miessuhteet

Jane Fonda, 78, on taistellut tiensä valkokankaan legendaksi ja poliittiseksi vaikuttajaksi. Elämänsä varrella hänellä on ollut joukko kuluttavia miessuhteita.
Teksti: Mirva Saukkola Kuvat: Bulls Press

Ensi vuonna kahdeksankymmentä täyttävää Jane Fondaa ei voi kuin ihailla. Kahdesti Oscar-pystillä palkittu näyttelijä ja tunnettu feministi on kannustanut naisia olemaan rohkeita.

Hän on myös tuominnut tiukkasanaisesti republikaanien riveissä presidenttiyttä tavoittelevan Donald Trumpin sovinistisikamaiset tölväykset. Urakaan ei ole jäissä, sillä Grace ja Frankie -televisiosarjassa Jane kerää tuoreita faneja. Kosmetiikkafirman mainoskampanjan kasvona hän on osoittanut, että yli seitsemänkymppinen nainen on säteilevä ja seksikäs.

Viisaus ja vaikutusvalta eivät kuitenkaan ole tulleet ilmaiseksi. Synkät miessuhteet ovat varjostaneet Jane Fondan elämää.

Salamarakkaus, avioliitto ja tytär

Janen ura käynnistyi teatterilavalla. Lisätienestejä kaunotar keräsi poseeraamalla mallina mainoskuvissa. Hän pääsi muotiraamattu Voguen kanteen kahdesti.

Pian Jane napattiin elokuviin. Jo vuonna 1962 ja ainoastaan 25-vuotiaana näyttelijätär sai pokata ensimmäisen Golden Globe -palkintonsa ilotytön roolista elokuvassa Walk on the Wild Side.

Vuonna 1963 hän muutti Pariisiin päästääkseen eroon Hollywoodista ja näytellääkseen elokuvassa Satimessa. Paparazzit löysivät Janen Pariisistakin, ja lehdistö keksi alkaa verrata häntä Brigitte Bardot’iin. Jane ei yhtäläisyyttä ymmärtänyt, mutta jotain samaa naisilla ainakin tuli olemaan – yhteinen aviomies nimittäin. Brigitten entinen aviomies, elokuvaajaohjaaja Roger Vadim iski silmänsä Janeen heti hänet tavattuaan.

Salamarakkaus johti Las Vegasissa solmittuun avioliittoon vuonna 1965 ja Vanessa-tyttären syntymään kolme vuotta myöhemmin. Pariskunta myös työskenteli yhdessä. Vuonna 1968 ensi-iltansa sai seksiä tihkuva tieteisfilmi Barbarella, jonka Roger ohjasi ja jossa Jane keikisteli avaruusbikineissä. Elokuva teki Janesta seksivallankumouksen papittaren.

Seksinhuuruisia vuosia Rogerin kanssa

Tiettävästi elämä Rogerin kanssa huokui vapaata seksiä. Muistelmiensa mukaan Jane joutui aviomiehensä vaatimuksesta usein hyväksymään sänkyynsä jonkun elokuvaurasta haaveilevan kaunottaren kolmanneksi tai neljänneksi pyöräksi.

– Otin kaikki näyttelijäntaitoni käyttöön ryhmäseksissä. En halunnut menettää Rogeria, jonka mielestä yksiavioisuus oli tympivän porvarillista, Jane on tunnustanut The Daily Mail -lehdelle.

Aviopuolisoiden välit alkoivat viilentyä erilaisten intohimojen vuoksi. Roger fantasioi seksivallankumouksen mahdollisuuksista, Janea kiinnosti enemmän yhteiskunta. Naisten oikeudet, mustien asemaa puolustava kansalaisoikeusliike ja ennen kaikkea Vietnamin sodan vastustaminen olivat hänen sydämenasioitaan.

Rinnalleen Jane löysi kalifornialaisen ihmisoikeusaktivisti Tom Haydenin, jonka kanssa hän avioitui vuonna 1973 vain kolme päivää sen jälkeen, kun ero Rogerista oli selvä.

Jane tajusi olevansa miellyttäjä

Yhteiskunnallinen heräämisen jälkeen Jane hakeutui vakavampiin rooleihin. Oscar-palkinto irtosi elokuvasta Klute – rikosetsivä, jossa Jane näytteli kovia kokeneen prostituoidun roolin koskettavasti.

Yhteiskunnallinen idealismi väritti myös Janen ja Tomin avioliittoa. Esimerkiksi 1980-luvun ikoniset aerobic-videonsa Jane teki kerätäkseen rahaa Tomin kampanjointia varten. Saman vuosikymmenen alussa perheeseen tullut kasvattitytär Mary Williams tuskin olisi päätynyt Janen ja Tomin hoiviin, elleivät hänen vanhempansa olisi kuuluneet afroamerikkalaisten oikeuksia raivokkaasti puolustavaan Mustat pantterit -liikkeeseen.

Kaikkea Tomin porvarillisena pitämää vältettiin kuin ruttoa. Pesukonekin oli Tomista liian keskiluokkainen keksintö, niinpä filmitähden vapaaillat sujuivat nyrkkipyykkiä nitkuttaessa.

Jälkikäteen Jane tulkitsi Daily Mail -lehden haastattelussa Tomin oikkuihin myöntymisen olleen jälleen yksi tapa miellyttää miestä. Niin Jane tajusi myöhemmin toimineensa läpi koko elämänsä.

Ylevistä ihanteista huolimatta suhteessa oli raadolliset puolensa. Tomin rankka ryyppääminen sai myös Janen tarttumaan usein pulloon.

Tomin toistuva uskottomuus oli Janelle kuitenkin haasteista rankin. Vaimonsa 51-vuotissyntymäpäivän kunniaksi Tom paljasti rakastuneensa toiseen naiseen. Jane raivostui, keräsi miehensä tavarat jätesäkkiin ja heitti ne ikkunasta kadulle. Avioeroon pari päätyi vuonna 1990.

Isoäitiys pelasti Janen

Kolmannen avioliittonsa Jane solmi CNN-uutiskanavan perustajan, mediamoguli Ted Turnerin kanssa vuonna 1991. Elämä kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivän Tedin rinnalla oli kuluttavaa.

Yksi Janen selviytymiskeinoista oli lähes joka-aamuinen kuiva martini.

− Avioliitto oli kuihduttaa äidin elävältä, kasvattitytär Mary murehti muistelmateoksessaan Lost Daughter.

Tähti itse ei näe tilannetta yhtä synkästi. Vaikka Ted petti vaimoaan jo suhteen alkuaikoina, Jane ei antanut kaunan myrkyttää mieltään enää vuonna 2001 tapahtuneen eron jälkeen.

− Ted on suosikki-ex-aviomieheni, hän sanoi Us Weekly -lehden haastattelussa.

Tultuaan 62-vuotiaana isoäidiksi Jane havahtui siihen, että hänen elämänsä on muututtava. Hän pyristeli irti viinasta, poistatti silikonirintansa ja alkoi panostaa entistä enemmän hyvän tekemiseen, kuten perheväkivallasta kärsivien naisten tukemiseen.

Nyt jooga ja mietiskely ovat korvanneet päihteet, ja rinnalla uutena elämänkumppanina seisoo musiikkituottaja Richard Perry.

Jane on nyt karismaattisempi kuin koskaan ennen.

Artikkeli on katkelma Annassa 29/2016 ilmestyneestä jutusta.

Lue myös:

Rankoista kokemuksista selvinnyt Teuvo Loman: Kun raiskaus lakaistiin maton alle, tunsin etten ollut mitään

Susanna Laine: ”Enää en suostu alistumaan henkiseen väkivaltaan”

Maria Veitola: ”Nykyisin olen parisuhteessa, jossa ei tarvitse miellyttää”

X