Sunne ja Harri Sjögren
– Kun jotain odottamatonta tapahtuu, en enää mieti, miksi näin kävi.
Julkkikset

Suuri suru tiivisti Sunneva ja Harri Sjögrenin uusperheen: ”Poismenot ovat opettaneet minut pois vihasta ja katkeruudesta”

Missikilpailuja järjestävä Sunneva Sjögren ja hänen Harri-puolisonsa olivat juuri menneet naimisiin, kun Harrin ex-vaimo menehtyi. – Minulla on ollut elämässäni isoja ja traagisia menetyksiä, joten tiesin, miten kannattaa toimia, Sunneva kertoo.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: Sampo Korhonen

Viikko Sunneva ja Harri Sjögrenin häiden jälkeen, elokuussa 2020, Harri sai puhelun, joka suisti maailman hetkeksi raiteiltaan. Hänen ex-vaimonsa isä soitti. Harrin poikien äiti oli joutunut tapaturmaan kotonaan, eikä selviytyisi.

– Puhelun aikana tajusin, että olin täysin uuden tilanteen edessä. Ensin piti kertoa pojille tapaturmasta. Seuraavana päivänä siitä, että äiti on kuollut. Se tuntui epätodelliselta, Harri muistelee.

Sunnevan kiireet Miss Suomi -finaalin järjestelyissä jäivät siihen, ja hän alkoi ohjata kolmikkoa kriisiterapiaan. Mennyt auttoi Sunnevaa järkytyksen keskellä toimimaan rauhallisesti.

– Minulla on ollut elämässäni isoja ja traagisia menetyksiä, joten tiesin, miten kannattaa toimia.

Vuonna 1998 Sunnevan Maunu-ukki oli ajamassa kotoa Sulkavalta Savonlinnaan, kun toinen auto ajoi hänen autonsa kylkeen. Ukki menehtyi. Sunnevalle isoisä oli aina ollut yhtä läheinen kuin oma isä.

Neljä vuotta myöhemmin Sunnevan pikkuveli, ukin mukaan aikanaan nimetty Maunu ajoi samaa maantietä kavereidensa kanssa kouluun. Aamuaurinko häikäisi ensimmäisillä säteillään, eikä veli nähnyt edessä olevaa kaivinkonetta. Jarrutusjäljet tiessä jäivät todistamaan menetystä. Juuri 18 vuotta täyttänyt pikkuveli ja tämän etupenkillä istunut ystävä menehtyivät.

– Pikkuveljen kuollessa olin jo kerran käsitellyt sen trauman, että autokolarissa voi kuolla. Mutta ei se suruun auttanut. Odotin tuolloin Isabellaa ja muistan, kun vauvanvaatteita pyykätessä mietin, että miksi tätä edes teen. Kaikki tärkeät ihmiset viedään minulta kuitenkin.

Sunneva koki samaan aikaan ristiriitaisia tunteita: äärimmäistä onnea syntyvästä lapsesta ja tukahduttavaa surua pikkuveljestä. Terapia auttoi saamaan kiinni elämänilosta, joka on perua Sunnevan lapsuudenkodista.

Ennen kuin perhe oli toipunut veljen poismenosta, todettiin Sunnevan isällä ALS, joka vei työelämässä täysillä mukana olleen 55-vuotiaan yhdeksässä kuukaudessa.

– Poismenot ovat opettaneet minut pois vihasta ja katkeruudesta. Ne jäivät sinne kaivinkoneen alle. En halua käyttää niihin enää sekuntiakaan arvokkaasta ajastani. Kun jotain odottamatonta tapahtuu, en enää mieti, miksi näin kävi. Se ei auta mitään.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Emilia Saloranta. Jutussa Sunneva ja Harri Sjögren kertovat, miten he ovat tukeneet Harrin lapsia menetyksen jälkeen, ja minkälaista on eurustella ja rakastua aikuisena. Lue koko juttu Annasta 3/2022 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X