Julkkikset

Nämä 3 asiaa auttavat Pekka Hyysaloa palautumaan – paljastaa myös, mihin terveyttä edistävään asiaan hän erityisesti panostaa päivittäin

Vuoden 2010 vakavasta onnettomuudesta kuntoutunut freestylehiihtäjä Pekka Hyysalo, 29, kertoo huolehtivansa hyvinvoinnistaan levon, monipuolisen kasvisruokavalion sekä hyötyliikunnan avulla. Pekka nauttii edelleen suksien päällä olemisesta. ”Laskettelu on edelleen lempilajini”, Pekka sanoo.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Om-Arkisto

Pekka Hyysalolle tärkeintä on panostaa kunnon yöuniin.

Vuoden 2010 vakavasta onnettomuudesta kuntoutunut freestylehiihtäjä Pekka Hyysalo, 29, kertoo huolehtivansa hyvinvoinnistaan levon, monipuolisen kasvisruokavalion sekä hyötyliikunnan avulla. Pekka nauttii edelleen suksien päällä olemisesta. ”Laskettelu on edelleen lempilajini”, Pekka sanoo.

Nimenä Pekka Hyysalo on varmasti jokaiselle tuttu.

Vuonna 2010 vakavasti loukkaantunut freestylehiihtäjä on nimittäin todellinen ilmentymä suomalaisesta sisusta: 9 vuotta sitten tapahtuneen aivovamman jälkeen hänen kuntoutumisestaan annettiin synkät ennusteet, mutta nyt vuosia myöhemmin 29-vuotias urheilija inspiroi muita selviytymistarinallaan ja kannustaa jokaista panostamaan omaan terveyteensä.

Hyvinvoinnista puhuttaessa Pekka on oivaltanut varsinkin yhden asian olevan erityisen tärkeä – nimittäin palautumisen. Sen ydin muodostuu Pekan mukaan kolmesta asiasta.

– Yöuni, päiväuni ja ravinto. Siinä on pyhä kolminaisuuteni, Pekka kertoo.

Hyviin yöuniin Pekka panostaa päivittäin

Varsinkin kunnon lepo on asia, josta Pekka ei arjessaan pihistä. Urheilija kertoo panostavansa päivittäin ainakin kunnon yöuniin.

– Olen huomannut, että unien eteen voi tehdä paljon töitä illalla ennen nukkumaanmenoa. Yksi esimerkki on, että ei käytä illalla elektroniikkaa – mitään, mistä tulee sinistä tai valkoista valoa. Jos ne jättää pois, menee jo paremmin.

Itse Pekka nukkuu yössä noin 7–10 tuntia. Urheilija kertoo naurahtaen, että joskus uni saattaa maistua hänelle ”liiankin” hyvin.

– Edellisyönä pystyin nukkumaan 10 tuntia. Vaikka älylaitteet sanovat, että se on liian paljon, en välitä, koska yöunet olivat niin mahtavat ja pitkät.

Laskettelu on edelleen lajeista parhain

Vuonna 2010 tapahtuneen lasketteluonnettomuuden jälkeen Pekka joutui opettelemaan kävelyn uudestaan. Nyt kävelystä on tullut tärkeä osa urheilijan arkea. Pekka haluaa harrastaa hyötyliikuntaa päivittäin niin paljon kuin mahdollista. Arkiliikunnan lisäksi Pekka kertoo kuntouttavansa itseään aina silloin, kun vain ehtii.

– Sitten on sellaisia herkkuja, kuten laskettelu. Olimme Rukalla viikonlopun verran pari viikkoa sitten, ja se oli ihan huikeaa. Vieläkin rakastan sitä touhua – laskettelu on edelleen lempilajini, Pekka sanoo.

Viime vuonna Pekka juoksi ensimmäisen puolimaratoninsa. Nyt hän on jo asettanut itselleen uuden tavoitteen.

– Juoksen, jotta saisin joskus vielä jolkoteltua maratonin. Muita lajeja arkeeni ei oikein mahdukaan, jos avantouintia ei lasketa erikseen.

Ei punaista lihaa enää vuosikausiin

Ruoan suhteen Pekka suosii monipuolista ruokavaliota. Lähiaikoina hän on kokeillut syödä myös mahdollisimman vegaanisesti.

– En ole vuosikausiin syönyt enää punaista lihaa. Tämä on auttanut minua jaksamaan paremmin.

Kasvisruoan syöminen on Pekan mukaan sujunut todella hyvin. Hän on huomannut olevansa entistä pirteämpi vegaanisen ruokavalion ansiosta.

–Aloin syödä vegetaristisesti, koska lihan sulattaminen on raskasta ja se vie kaiken energian mahalaukkuun. Nykyään olo on paljon kevyempi, Pekka kertoo.

Lue myös: 

Kävelemisen uudestaan opetellut Pekka Hyysalo juoksi puolimaratonin – juoksua kiritti märkä Michael Monroe

Vammautuneen Pekka Hyysalon Anja-äiti: ”Olen ollut surullinen, mutten katkera”

X