Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja Henrikssonilla on lämmin suhde tyttäriinsä.
Julkkikset

Tämä valokuva on ministeri Anna-Maja Henrikssonille yksi tärkeimmistä: ”Vanhemmaksi tuleminen ei ole itsestäänselvyys”

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, 57, on kokenut onnistumisia politiikassa, mutta onnellisimpia hetkiä ovat olleet lasten syntymät.
Teksti: Riikka Heinonen Kuvat: OM-arkisto ja Anna-Maja Henrikssonin kotialbumi

Tämä kuva on muisto 26 vuoden takaa. Se on otettu Pietarsaaren sairaalassa kesäkuussa 1995. Olin juuri saanut toisen tyttäreni Mikaelan. Kuvassa on myös liki kolmevuotias esikoiseni Malin, joka halusi tuoreena isosiskona heti tomerasti osallistua pikkusiskon vaipan vaihtoon.

Olin 31-vuotias ja äitiyslomalla lakimiehen tehtävästäni. Poliitikon urani siinsi kaukana tulevaisuudessa. Minulla ei ollut vielä aavistustakaan siitä, että olisin joskus kansanedustaja, puolueen puheenjohtaja ja ministeri. Olin mukana ensimmäisissä kuntavaaleissani runsas vuosi tämän kuvan ottamisen jälkeen.

Pian synnytyksen jälkeen lähdimme koko kesäksi perheemme rakkaaseen kesäpaikkaan, Mässkärin saareen Pietarsaaren edustalle. Olen viettänyt siellä kaikki kesät kolmen kuukauden ikäisestä lähtien. Saarella lomaili samoihin aikoihin myös lastenlääkäri, joka hoiti Mikaelan neuvolakäynnit paikan päällä. Meillä oli mukana sairaalavaaka, jolla vauva punnittiin.

Pärjäsimme saarella hienosti koko kesän siitä huolimatta, että sinne ei tullut juoksevaa vettä. Keitimme joka päivä pesuveden. Pienokainen nukkui saaren rauhassa todella hyvin, ja isosisko nautti päästessään joka päivä uimaan. Tuohon aikaan liittyy paljon onnellisia muistoja.

Anna-Maja Henriksson vastasyntyneen Mikaela-tyttärensä ja liki kolmevuotiaan Malin-tyttärensä kanssa.

Kun Anna-Maja Henriksson tuli toista kertaa äidiksi 31-vuotiaana, hänellä ei ollut vielä aavistustakaan, että hänestä tulisi myöhemmin kansanedustaja ja ministeri.

”Lasten syntymät ovat silti olleet kaikkein onnellisimpia hetkiäni”

Elämäni varrella on ollut monia muitakin ikimuistoisia hetkiä. Olen kokenut politiikassa onnistumisia, joista iloitsen. Lasten syntymät ovat silti olleet kaikkein onnellisimpia hetkiäni. Suurin asia elämässäni on se, että olen saanut tulla kaksi kertaa äidiksi.

Vanhemmaksi tuleminen ei ole itsestäänselvyys, lapsen syntymä on aina pieni ihme. Olen lapsistani äärimmäisen kiitollinen. Kenties kiitollisuus välittyy myös tästä kuvasta.

Minulla on lämmin ja läheinen suhde aikuisiin tyttäriini. Vietämme tänäkin kesänä yhdessä aikaa saaressa, kunhan lomani heinäkuussa alkaa.

Tyttäreni muistuttavat minua siitä, että myös politiikassa on ajateltava itseään. On ollut hienoa päästä kansanedustajaksi ja ministeriksi, mutta kyllä äitiys on ehdottomasti kaikkein hienointa.”

.
X