Jukka Haapalainen 
Jukka Haapalainen haluaa aina tanssiessaan muistaa, että hetki on ainutkertainen.
Julkkikset

Tanssiesitys koetteli Jukka Haapalaisen ja Sirpa-vaimon dynamiikkaa – muistona vaikuttava kuva: ”On vaikea sanoa, kumpi tukee ja kumpi alistaa toista”

Tanssija Jukka Haapalainen muodostaa vaimonsa kanssa tiimin, jossa toista kannatellaan myös lavan ulkopuolella.
Teksti: Riikka Heinonen Kuvat: OM-arkisto ja Jukka Haapalaisen kotialbumi / Kim Laine

”Tämä kuva on otettu vuonna 2013 Aleksanterin teatterissa Helsingissä. Kyseessä oli Jotos-tanssiesitys, joka pohjautui Tampereen työväenteatterissa aiemmin esitettyyn Sudenmorsian-näyttämöteokseen. Näin taide voi löytää uuden muodon itseään muuntelemalla, aivan kuten minäkin löysin uuden ilmaisutavan vaimoni ja tanssiparini Sirpa Suutari-Jääskön kanssa, kun siirryimme kilpatanssin maailmasta taiteen tekemisen pariin.

Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö Aleksanterin teatterin lavalla.

– Kohtaamme usein samat haasteet, mutta silti meidän on kyettävä puolisoina tukemaan toisiamme, Jukka Haapalainen sanoo.

Kuvassa on mukana vaimoni Sirpa, joka on elämäni tärkein ihminen. Hän näyttää kannattelevan minua lavalla, mutta todellisuudessa kuvasta on vaikea sanoa, kumpi tukee ja kumpi alistaa toista. Tosielämässä Sirpa kannattelee minua; teemme kaiken tiiminä. Jotos-teoksessa keskinäinen paridynamiikkamme oli koetuksella, mutta samalla pääsimme näyttämään uuden puolen itsestämme.

Lue myös: Jukka Haapalainen ei jaksa kuunnella valittamista: ”Minusta täällä on ihan liian hyvin asiat”

Jukka Haapalainen: ”Olen ohittanut eläkeiän jo vuosia sitten”

Vuosikymmenien ajan meillä on ollut kaksi kotia: toinen Lontoossa, toinen Helsingissä. Kuvan ottamisen aikoihin meneillään oli voimakas luomiskausi. Esitimme tanssiteos­ta loppuunmyydyille katsomoille ympäri Suomea, Oulussa kaikki halukkaat eivät edes mahtuneet katsomoon. Kolme vuotta myöhemmin perustimme oman tanssistudion Suomeen. Sen jälkeen olemme viettäneet enemmän aikaa Suomessa. Opetamme niin aloittelijoita kuin kilpatanssin ammattilaisiakin.

Kuva kannustaa minua pyrkimään eteenpäin. Olemme joskus onnistuneet luomaan noin upean esityksen – mihin kaikkeen yhdessä vielä pystymmekään. Haluan tanssiessani aina muistaa, että hetki on ainutkertainen. Siksi pyrin tekemään kaiken täydellä sydämellä ja kiitollisena siitä, että saan tanssia. Olen ohittanut tanssijan eläkeiän vuosia sitten. En tiedä, kuinka pitkään tanssin yleisön edessä, mutta voi olla, ettei tilaisuuksia tule loputtomasti. Onneksi tanssijan työ on niin monipuolista, että mahdollisuudet sen toteuttamiseen ovat lähes rajattomat.”

Jukka Haapalainen, 56, on tanssituomarina Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa MTV3-kanavalla. Työn alla on ensi-ilta erään suomalaisen teatterin päänäyttämölle kevääksi 2022 ja Ada-tanssiteos Lontoossa helmikuussa 2022.

X