Julkkikset

Tiesitkö nämä asiat itsenäisyyspäivän juhlavastaanotosta? 8 faktaa Linnan juhlista, jotka presidenttipari toivoo sinunkin tietävän

101-vuotiasta Suomea juhlitaan tänä vuonna torstaina 6. joulukuuta 2018. Tunnetko jo Linnan juhlien etiketin? Entä tiedätkö, ketkä saavat kutsun itsenäisyyspäivän vastaanotolle? Lue faktat itsenäisyyspäivän juhlavastaanotosta.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Juhani Kandell, Matti Porre/Tasavallan Presidentin Kanslia, Tommi Tuomi/Otavamedia

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto 6.12.2017. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

101-vuotiasta Suomea juhlitaan tänä vuonna torstaina 6. joulukuuta 2018. Tunnetko jo Linnan juhlien etiketin? Entä tiedätkö, ketkä saavat kutsun itsenäisyyspäivän vastaanotolle? Lue faktat itsenäisyyspäivän juhlavastaanotosta.

Vuoden 2018 Linnan juhlien teemana on ilmasto ja yhteinen ympäristömme.  Itsenäisyyspäivänä ympäristö huomioidaan muun muassa Jenni Haukion juhlapuvussa, joka on valmistettu ekologisesta Ioncell-kuidusta, suomalaisesta koivusta saatavasta liukosellusta.

Jos postiluukusta kolahti kutsu Linnan juhliin tai aiot seurata itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa kotisohvalta, kannattaa nämä vinkit ja ohjeet ottaa haltuun: Suomen tasavallan presidentin virallisilla sivuilla on listattu useimmiten kysytyt kysymykset liittyen itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoon.

1. Keitä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle kutsutaan?

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto on tasavallan presidentin ja hänen puolisonsa isännöimä tilaisuus, jonka vieraista he vuosittain päättävät itse.

Kunniavieraina nähdään sotaveteraaneja ja lottia. Perinteisesti on kutsuttu myös muun muassa valtioneuvoston jäsenet, kansanedustajat, Euroopan parlamentin suomalaisjäsenet, piispoja, korkeakoulujen edustajia, korkeimpia virkamiehiä sekä Suomeen akkreditoitua diplomaattikuntaa.

Alma Linnan juhlat
Presidenttipari kutsui itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle vuonna 2017 artisti Alman. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia.

Lue myös: Linnan juhlien pukuetikettiä rikkonut poptähti Alma halusi puhdistaa Suomi-leijonan mainetta asunsa nahkaisella yksityiskohdalla

Kutsuvieraiden joukossa on myös eri tavoin ansioituneita suomalaisia yhteiskunnan eri aloilta sekä presidenttiparin vuoden aikana tapaamia henkilöitä. Kutsuttujen tulee olla iältään yli 18-vuotiaita.

2. Kuinka monta vierasta kutsutaan vuoden 2018 itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle?

Presidentti Sauli Niinistö kutsuu itsenäisyyspäivänä Presidentinlinnaan noin 1 700 eri tavoin ja eri aloilla ansioitunutta suomalaista.

3. Mikä on Linnan juhlien pukukoodi?

Vastaanoton pukukoodina on juhlapuku. Juhlapukuetikettiiin kuuluu täyspitkä iltapuku, kansallispuku, frakki, tumma puku tai juhlapukua vastaava virkapuku, mukaan lukien lottapuku.  Smokkia ei käytetä itsenäisyyspäivänä.

Kun mies pukeutuu frakkiin, naisen asuna on täyspitkä, juhlavasta materiaalista valmistettu suuren juhlan puku.  Juhlapuku on kokopitkä juhlaleninki, joka tavallisesti jättää käsivarret paljaiksi. Käsilaukun tulee olla pieni ja sitä kannetaan kädessä.

Oopperalaulaja Waltteri Torikka. Linnan juhlat 2015 6.12.2015 © Tommi Tuomi/Otavamedia
Oopperalaulaja Waltteri Torikka rikkoi pukuetikettiä Linnan juhlissa 6.12.2015. © Tommi Tuomi/Otavamedia

Juhlapuvun kanssa käytetään alkuperäiskokoisia kunniamerkkejä tai pienoiskunniamerkkejä. Tummassa puvussa ja kansallispuvussa miehet käyttävät vain alkuperäiskokoisia kunniamerkkejä. Naiset voivat kuitenkin käyttää pienoiskunniamerkkejä. Kansallispukuun kuuluvaa helavyöpuukkoa ei voi käyttää Linnassa.

Suosituksena on kantaa suomalaisia kunniamerkkejä.

4. Kenet voi ottaa aveciksi Linnan juhliin?

Kutsu on aina henkilökohtainen – myös puolisolle. Kutsussa tulee näkyä sekä pääkutsutun että puolison nimi, jotta pääsee sisään. Asia on sovittava kanslian kanssa erikseen.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Krista Paasi (@krista_onthego) jakama julkaisu

Jos olet saanut kutsun ja sinulla on puoliso, eikä hänen nimeään näy kutsussa, ota yhteyttä tasavallan presidentin kansliaan. Kutsuttu voi tarvittaessa ottaa mukaansa avustajan, mutta asia on sovittava kanslian kanssa erikseen.  Myös avustaja tarvitsee kutsukortin.

Lotta Elvi Kallioniemi, presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio Linnan juhlissa 2015. Myös avustajalla tulee olla oma kutsukortti.  © Tommi Tuomi/Otavamedia

5. Ilman kutsukorttia ei pääse Linnaan

Älä unohda kutsua ja henkilöllisyystodistusta kotiin! Ulko-ovet avataan ensimmäisille vieraille noin kello 18.30. Kutsukortti ja henkilöllisyystodistus tulee olla vierailla mukana, jotta he voivat todistaa henkilöllisyytensä. Kutsukorttiin on merkitty aika, joka osoittaa porrastetun arvioidun kättelyajan: vieraiden on hyvä olla paikalla noin 10–15 minuuttia ennen kutsuun merkittyä aikaa.

Autot kannattaa myös jättää kotiin, sillä parkkipaikkaa ei Presidentinlinna järjestä.

6. Mitä presidenttiparia kätellessä sanotaan? Kumpi puolisoista kättelee ensin?

Mitä ihmettä Linnan juhliin kutsuttu juhlakansa sanoo presidenttiparille kätellessään heitä? Moni toivottaa hyvää itsenäisyypäivää, mutta se ei ole toivottua.

Käteltäessä presidenttiparia vieraiden toivotaan vain esittelevän itsensä sanoen etu- ja sukunimensä ilman muita toivotuksia tai puhutteluja. Pariskunnista kutsuttavat päättävät itse, kumpi kättelee presidenttiparia ensin. Yleinen uskomus on, että edellä kulkee ja ensimmäisenä kättelee kutsun saaja eli se, jonka nimi on mainittu kutsussa ensimmäisenä.

Tuomas ja Jenni Milonoff saapuivat käsi kädessä kättelemään presidenttiparia. Takana Riku Rantala vaimoineen.
Tuomas ja Jenni Milonoff saapuivat käsi kädessä kättelemään presidenttiparia vuonna 2016. Takana Riku Rantala vaimoineen. Pariskunnista kutsuttavat päättävät itse, kumpi kättelee ensin. © Pekka Nieminen

Tarjoilu alkaa, kun ensimmäiset vieraat ovat kätelleet presidenttiparin. Tarjolla on pientä suolaista ja makeaa.

7. Saako Linnassa valokuvata?

Selfie Presidentinlinnassa? Onnistuu. Valokuvaaminen on sallittua, mutta presidentin kansliasta pyydetään huomioimaan muut kutsuvieraat ja juhlan arvokas luonne. Esimerkiksi kättelyjonossa kuvaus ei ole toivottavaa. Turvallisuussyistä valokuvaaminen on kielletty Valtiosalin ja Atriumin parvilta laitteiden putoamisvaaran vuoksi.

Kansanedustaja Silvia Modig. Linnan juhlat 2014 6.12.2014 © Tommi Tuomi/Otavamedia
Kansanedustaja Silvia Modig suostui selfie-kuvaan Linnan juhlissa 2014. © Tommi Tuomi/Otavamedia

8. Saako presidenttiparille tuoda lahjoja?

Valitettavasti lahjoja ei voi tuoda Linnaan, muistutetaan presidentti.fi-sivuilla.

Lue kaikki Linnan juhlista täältä!

Lue myös: Peruttuja juhlia, viiniä vasta 1990-luvulla! 8 faktaa, joita et tiennyt Linnan juhlien historiasta

Lähde: Presidentti.fi

X