Julkkikset

Toimitusjohtaja Raija Tapio: ”Kotiäidiksi jäädessäni luulin putoavani urakelkasta”

Toimitusjohtaja Raija Tapio, 44, rakastaa haasteita. Hoitovapaalla haasteet puuttuivat ja hän huomasi elävänsä muusikkomiehensä Juha Tapion kautta.

Teksti:
Pirjo Kemppinen
Kuvat:
Marjo Tynkkynen/Otavamedia

Raija Tapio

Toimitusjohtaja Raija Tapio, 44, rakastaa haasteita. Hoitovapaalla haasteet puuttuivat ja hän huomasi elävänsä muusikkomiehensä Juha Tapion kautta.

Rohkeudella edetään työelämässä. Näin uskoo lääkärikeskus Aavan toimitusjohtaja Raija Tapio, 44. Ainakin niin on tapahtunut hänelle.

Nuorena Raija kouluttautui laboratoriohoitajaksi. Titteleitä hän ei ole ikinä tavoitellut.

– En ole koskaan haaveillut mistään ammatista.

Raija kokee olevansa ennen kaikkea suorittaja, joka on uhkarohkeastikin ottanut vastaan tarjotut tehtävät.

– Suhtaudun intohimoisesti haasteisiin. Tartun niihin ja haluan ratkaista ne. Se on vienyt minua eteenpäin.

Neljä vuotta kotiäitinä

Esikoispojan Mikaelin synnyttyä vuonna 2002 Raija halusi ehdottomasti jäädä kotiäidiksi. Lopulta hän vietti kotona lähes neljä vuotta.

–  Oli ihanaa seurata omien lasten kasvamista. Siitä huolimatta kotona oleminen oli todella vaikeaa, koska sieltä puuttuivat kaikki haasteet. Se oli yksitoikkoista. Elämä pyöri ruoanlaiton ja pyykinpesun ympärillä.

Raija huomasi, että hän alkoi elää miehensä kautta. Raijan mies, muusikko Juha Tapio kävi tuolloin kiertueilla.

– Odotin häntä kotiin vain kuullakseni, mitä hän oli tehnyt ja kokenut. Oma elinpiirini supistui, ja se oli hirveää. Onneksi pystyin tekemään satunnaisia keikkatöitä näytteenottajana, koska Juha oli osan viikosta kotona, Raija kertoo.

Eteenpäin uralla

– Kotiäidiksi jäädessäni luulin putoavani urakelkasta. En uskonut palaavani samaan työpaikkaan, vaan aioin miettiä, mitä haluan tehdä hoitovapaan jälkeen. Näin mahdollisuuden uuteen uraan.

Hoitovapaan lähestyessä loppuaan Raijalle tarjottiin toimipaikkavastuuta Aavassa.

– Ehkä määrätietoisuuteni oli jäänyt esimiesten mieleen. Otin tehtävän vastaan, koska työnkuva olisi ainakin erilainen kuin edellinen. Olin ollut tehtävässä vasta reilun kuukauden, kun vastuualueeseeni lisättiin toinen toimipiste. Sen jälkeen uudet tehtävät seurasivat parin vuoden välein.

Miten Raijan ja Juhan parisuhde on kestänyt sen, että molemmat etenevät määrätietoisesti urallaan? Mitä Raija ajattelee siitä, että häntä on epäilty alisuorittajaksi? Miksi Raija lukee sähköpostejaan lomallakin? Lue koko juttu Annan numerosta 42/17. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X