Julkkikset

Australiassa asuva huippukokki Tomi Björck ikävöi tätä makua Suomesta – moni yhdistää sen jouluun

Australiassa asuva huippukokki Tomi Björck taikoo ravintoloissaan gourmetruokia, mutta silloin kun hän itse haluaa herkutella, hän ostaa huonekaluliikkeestä purkillisen ruotsalaista sinappisilliä.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Om-Arkisto

Tomi Björck, 39, kokkaa ja maistelee aasialaista ruokaa myös tv-ohjelmassa Tomi ja uskomaton Aasia keskiviikkoisin TV5:llä.

Australiassa asuva huippukokki Tomi Björck taikoo ravintoloissaan gourmetruokia, mutta silloin kun hän itse haluaa herkutella, hän ostaa huonekaluliikkeestä purkillisen ruotsalaista sinappisilliä.

Keittokirjasi Björck & Aasia ilmestyi juuri. Miten kiinnostuit juuri aasialaisesta ruoasta?

Sain maistaa thaimaalaista katuruokaa parikymppisenä, ja se hämmensi makumaailmani täysin. Olin ranskalaisen keittiön kasvatti ja tuolloin töissä ravintolassa, jolla oli Michelin-tähti.

Thaimaalaista ruokaa ensi kertaa maistaessani mietin, että ai tällaistakin on!

Asut Australiassa ja Suomessa, missä olet eniten kotonasi?

Teen töitä kahdessa maassa, mutta minulla ei ole Suomessa edes asuntoa, joten kotini on nykyään Australiassa. Lapseni käyvät Sydneyssä koulua, ja olemme asuneet siellä yhteensä kahdeksan vuotta.

Suomi on toinen kotimaani, ja ikävöin tietysti ravintoloitani ja ystäviäni.

Mitä teet, kun paha koti-ikävä iskee?

Juttelen päivittäin suomalaisten ystävieni ja työntekijöideni kanssa, joten kovin paha ikävä ei pääse yllättämään. Minua helpottaa se, että saan puhua pojille ja vaimolleni suomea.

Myös kotitekoiset lihapullat ja skagen auttavat ikävään.

Tomi Björck, olet tunnettu huippuravintoloista ja gourmetruoista. Mitä syöt silloin, kun kukaan ei näe?

Syön tosi paljon ruokaa, mutta en syö karkkeja, sipsejä tai vastaavaa. Ehkä savukalat ja sillit ovat paheitani.

Jos haluan Australiassa herkutella tai minuun iskee Suomi-kaipuu, ajan Sydneyn Ikeaan ja ostan purkin sinappisilliä.

Kokkaatko myös vapaa-ajallasi?

Nyt olemme reissussa, joten en ole kokannut viikkoon. Tein viimeksi misolohta, ja pojatkin tykkäsivät siitä.

Vaimoni tekee arkiset perusruoat, lihapullat ja makaronilaatikot.

Suomessa päivä lyhenee, aamut alkavat olla pimeitä ja on vaikea herätä. Millaisia aamut ovat siellä pallon toisella puolella?

Täydellinen aamu Australiassa on sellainen, että olen edellisenä iltana mennyt kohtuullisen ajoissa nukkumaan.

Herättyäni juon tuplaespresson ja menen takapihalle. Yleensä en syö heti mitään. Istun aloillani hetken ja katselen palmuja, sitten suuntaan kuntosalille.

Aivoni heräävät hitaasti, sillä en ole aamuihminen.

Miten nukuit viime yönä, Tomi Björck?

Olen hyvä nukkuja, mutta nukun liian vähän, viime yönäkin vain neljä tuntia. Pyrin nykyään kuuteen tai seitsemään tuntiin, mutta aina se ei onnistu. Aikaeron takia olen usein yömyöhään yhteydessä maanosasta toiseen.

Väsymyksen ja aikaeron takia unohdan joskus ihan kirjaimellisesti, missä maassa olen.

X