Julkkikset

MTV Uutisten päätoimittaja Tomi Einonen on huomannut, että naisjohtajat ovat usein empaattisempia: ”Se ei tarkoita, että he olisivat miehiä pehmeämpiä”

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Tomi Einonen on perheensä ykkösnörtti, mutta tietokonehommien lisäksi hänestä on tullut hyvä liimaamaan paljetteja tyttärensä kisapukuun.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Rob Orthen

Tomi Einonen, 50, osallistuu lastenoikeusjärjestö Planin tempaukseen, jonka teema tänä vuonna on teknologia ja tasa-arvo.

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Tomi Einonen on perheensä ykkösnörtti, mutta tietokonehommien lisäksi hänestä on tullut hyvä liimaamaan paljetteja tyttärensä kisapukuun.

Tomi Einonen, 18-vuotias Ada Koskinen ottaa paikkasi perjantaina 9. lokakuuta Girls Takeover -tempauksen vuoksi. Miten opastat häntä?

Kannustan häntä tuomaan omia näkemyksiään vahvasti esiin. Keskus­telemme Uutisaamun suorassa lähetyksessä siitä, miten tyttöjä voidaan auttaa pysymään teknologian kehityksessä poikien rinnalla kaikkialla maailmassa.

Sen jälkeen Ada vetää uutiskokouksen, jossa käydään läpi uutistoimituksen koko päivä.

Lue lisää: Annan toimituksen vallannut 17-vuotias Zahra Karimy on tyttöjen oikeuksien puolustaja – ikävät viestit saivat hänet ymmärtämään, että vihaan ei vastata vihalla

Huomaatko työssäsi, että suku­puolten välillä olisi digikuilu?

Tämä varmasti vaihtelee eri maissa ja maanosissa. En usko, että Suomessa on isoa sukupuolten välistä digikuilua. Ainakaan MTV:ssä se ei näy. Meillä on töissä paljon digitaitavia naisia.

Kuka on perheesi ykkösnörtti?

Ehkä se vielä olen minä. Lapset alkavat tosin olla jo tosi taitavia.

Oletko joutunut ponnistelemaan pysyäksesi mukana digitaalisessa kehityksessä?

En ole luontainen nörtti. Ponnistelen koko ajan omaksuakseni tietoa, jota tarvitsen uutistoimituksen vetäjänä. Tekniikka vaatii uuden oppimista jatkuvasti.

En osaa käyttää läheskään kaikkia vempaimia, joita toimittajamme käyttävät työssään joka päivä, mutta tiedän, mistä kokonaisuudessa on kysymys.

Sunnuntaina on kansainvälinen tyttöjen päivä. Maaliskuussa vietetään naistenpäivää. Miesten tai poikien päivän viettäminen ei ole vakiintunut maailmalla. Pitäisikö olla, Tomi Einonen?

Tyttöjen ja naisten päivät ovat toki tärkeitä, mutta minusta on hieman väsynyttä sanoa, että meillä Suomessa kaikki muut päivät olisivat miesten päiviä. Tasa-arvon näkökulmasta katsottuna voisimme hyvin viettää myös miesten ja poikien päiviä.

Globaalisti tilanne on tietenkin ihan toinen. Joissakin maissa naisten asema on todella niin huono, että naisten ja tyttöjen päivien viettämisellä on iso kantaa ottava ja herättelevä merkitys.

Sinulla on ollut vaikuttavia naisesimiehiä, kuten Merja Ylä- Anttila ja Raija Pelli. Eroavatko nainen ja mies johtajana?

Olipa johtajana nainen tai mies, johtamisen on oltava hyvää. Ehkä naiset ovat miehiä hieman empaattisempia johtajina. Se ei tarkoita, että he olisivat miehiä pehmeämpiä. Empaattisuus ei sanele ratkaisuja.

Lue lisää: Yleisradion uusi toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila ulkoisti kaverille sekä horjutti journalismin ja rahoituksen välistä palomuuria

Kuka on elämäsi vaikuttajanainen, Tomi Einonen?

Edesmennyt äitini. Sain kotoa hyvän mallin elämään. Äiti kuoli pari vuotta sitten.

Hänen jälkeensä tulee tietysti vaimoni Piia (Pasanen). Olemme olleet yhdessä 26 vuotta, naimisissa 18. Tytär on tietysti nousussa. Hän kietoo minut pikkusormensa ympäri.

Olet 16-vuotiaan pojan ja 13-vuotiaan tyttären isä. Saatko itseäsi koskaan kiinni sukupuolittuneista ratkaisuista kasvattajana?

En tunne kohtelevani lapsia eri tavoin. Minä ja poikani olemme toisillemme aika suoria. Siinä on mukana miesten välistä kaveruutta. Ehkä olen tytärtäni kohtaan suojelevampi. Poika harrastaa jääkiekkoa, tytär joukkuevoimistelua.

Kummankin pelejä ja kisoja käyn katsomassa, mutta osallistun enemmän pojan harrastuksen taustahommiin.

Vaimollani on päävastuu tyttären harrastuksesta, mutta olen hyvä liimaamaan paljetteja tyttären kisapukuun. Molempien lasten kanssa olin aikoinaan hoitovapaalla puolisen vuotta.

X