Aku Hirviniemi
Sairaslomalta julkisuuteen palannut Aku Hirviniemi näytti hyvinvoivalta Tuntematon sotilas -elokuvan kutsuvierasensi-illassa.
Julkkikset

Tuntematon sotilas -elokuvassa näyttelevä Aku Hirviniemi: ”Tunnen usein kuolemanpelkoa”

Aku Hirviniemi nähdään alikersantti Hietasen roolissa pian elokuvateattereihin saapuvassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Akun mukaan elokuvaa tehtiin niin äärimmäisissä olosuhteissa, että kauhua ja pelkoa ei tarvinnut juurikaan näytellä.
Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: Tiia Ahjotuli

Uupumuksen takia sairaslomalla ollut näyttelijä Aku Hirviniemi, 33, kertoo voivansa tällä hetkellä hyvin. Tuntematon sotilas -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Aku saapui äidinisänsä Heikki Airiston, 86, kanssa.

Heikki Airisto ja Aku Hirviniemi

Kauhua ja pelkoa ei tarvinnut näytellä

Aku kertoo, että Tuntematon sotilas -elokuvan teema on pelko. Elokuvaa tehtiin niin äärimmäisissä olosuhteissa, että usein kuvauksissa tunteet olivat pinnassa. Muun muassa Hietasen viimeisten hetkien kuvaaminen on jäänyt Akun mieleen.

– Kauhua ja pelkoa ei tarvinnut ihan hirveästi näytellä, Aku kertoo.

Aku sanoo, että hänen on kuitenkin mahdotonta edes kuvitella todellisia sotaan liittyviä tuntemuksia. Sota ja sen seuraukset ovat jättäneet jälkensä Akun lähisukulaisiin.

– En voi kuvitellakaan, millaista olisi joutua lähtemään rintamalle ja mitä veteraanit ja muut ovat joutuneet siellä kokemaan. Edesmennyt isänisäni eli isoisäni oli sotaveteraani. Henkisesti se vaikutti koko perheeseen. Kun ihminen palaa rintamalta veljensä menettäneenä ihmisrauniona, se väistämättä vaikuttaa myös ihmisiin hänen ympärillään, Aku sanoo.

Kuolemanpelko osa elämää

Sodassa kuolemanpelko on varmastikin peloista ilmeisin. Tunteeko Aku itse kuolemanpelkoa omassa elämässään?

– Kyllä, usein. Luulen, että kaikilla ihmisillä on kuolemanpelkoa silloin tällöin. Kaikki me olemme täällä vain kerran, ja joskus tulee lähtö. Kyllä se varmaan liittyy myös ikääntymiseen. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä täydemmin pitää yrittää elää.

Kuvauksissa koettiin laaja tunneskaala

Pelon lisäksi Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa koettiin myös laaja skaala muita tunteita.

– Rakkautta, väsymystä, surua, iloa… Aku luettelee.

Näyttelijät hitsautuivat pitkien kuvausten aikana lujasti yhteen. Yhteydenpito on jatkunut kuvausten loppumisen jälkeenkin.

– Meillä on WhatsApp-ryhmä. Vaihdamme siellä kuulumisia, muistoja ja vitsailemme oikeastaan päivittäin, Aku kertoo.

X