Ihmiset ja suhteet

Tuore tangokuningatar Aino Niemi, 18: ”On tervettä olla vähän kateellinen”

18-vuotias Aino Niemi kruunattiin torstaina uudeksi tangokuningattareksi. Niemen mielestä nainen voi menestyä siinä missä mieskin, mutta feministiksi hän ei julistaudu.
Teksti: Anniina Nirhamo Kuvat: Anniina Nirhamo

Nainen etsii isän hyväksyntää koko elämänsä. Aino Niemi, onko tämä väittämä mielestäsi totta vai tarua?

Minun ei ole koskaan tarvinnut erityisemmin hakea hyväksyntää, mutta haluan, että molemmat vanhempani ovat ylpeitä minusta. Kyllä suhde isään on erilainen kuin äitiin, koska äidillä on samanlaisia kokemuksia naisena olemisesta.

Olen vähän isän tyttö. Yhteinen harrastuksemme metsästys on varmasti vaikuttanut siihen, että olemme läheisiä. Yhteinen aika on ihan erityistä, kun saamme olla kahdestaan. Isosiskoni taas on ehkä enemmän äidin tyttö.

Äidin ja tyttären suhde on haastava kehdosta hautaan.

Olen eri mieltä. Kyllähän siinä on aina haasteita, ja varsinkin murrosikä tuo esiin omansa. Rajat ja kasvatus ovat kuitenkin osa sitä, että lapselle ja nuorelle halutaan tarjota turvallinen ympäristö. En usko, että äidin ja tyttären suhde olisi haastava koko loppuelämän. Ei meillä ole ikinä ollut paljoa erimielisyyksiä tai kiistoja.

Kiltit tytöt pääsevät taivaaseen, tuhmat mihin tahansa.

Hengelliset kysymykset eivät ole läsnä elämässäni. Jokainen tekee omat valintansa, ja on jokaisen itse päätettävissä, mihin haluaa loppujen lopuksi päätyä. Minulla on kyllä taipumusta olla kiltti tyttö.

Naiset eivät halua leimautua feministeiksi.

On hyvä, että naiset pitävät yhtä. Meillä on samoja kokemuksia ja samanlainen maailma miehiin verrattuna. Se, joka haluaa olla feministi, saa olla. Itse en ole. Olen ylpeä naiseudestani, se on mielipiteeni tähän.

Nainen vertaa itseään koko ajan muihin naisiin.

Mielestäni on ihan luonnollista, että vertailemme itseämme toisiin, koska olemme kaikki erilaisia, ja on normaalia huomata eroja ja yhtäläisyyksiä muissa naisissa. Erilaisuus on rikkaus ja aina saa tavoitella parempaa ja tähdätä korkeammalle. Jos joltain muulta löytyy siihen esimerkkiä, niin mielestäni siitä voi ottaa mallia omaan tekemiseen.

Tervettä kateutta saa olla. On hyvä, että kehittää ja pyrkii kehittämään itseään. Itse en ole törmännyt sellaiseen kateuteen, että ei olisi sinut itsensä kanssa tai tyytyväinen itseensä. On tervettä olla vähän kateellinen.

Ruma nainen on uskottavampi kuin kaunis.

En lähtisi erottelemaan rumia ja kauniita naisia. Jokaisessa on jotain kaunista ja persoonallista, ja juuri se persoonallisuus on kaunista. Mielestäni uskottavuus ei synny siitä, miltä näyttää vaan siitä, mitä tekee, ajattelee ja miten tulee esille muiden ihmisten seurassa.

Naiset eivät osaa myydä ideoitaan yhtä hyvin kuin miehet.

Mielestäni on enemmän kyse tyypistä kuin sukupuolesta. Maailmamme ei kuitenkaan ole vielä ihan tasa-arvoinen, ehkä miehillä on menestymiselle paremmat edellytykset. Hyvällä ja kovalla työllä nainen pystyy myymään ideoitaan siinä missä miehetkin. En ole itse esiintyvänä artistina huomannut sukupuolen vaikutusta.

Naiset analysoivat tunteitaan koko ajan.

Varmaan pitää paikkaansa, mutta tietysti myös miehet voivat olla yhtä kovia analysoimaan. Mielestäni on hyvä, että pystyy kokemaan erilaisia tunteita, käsittelemään niitä eikä jätä niitä hautumaan. Kyllähän naista perinteisesti pidetään tunteiden tulkkina. Saamme jo lapsena ympäristöstä mallia siitä.

Tangon esittämisessä tunteellisuudesta on hyötyä, koska laulujen tarinat käsittelevät tunteita ja tulkinnalla on suuri merkitys. Uskon, että tulkinta pohjautuu omiin kokemuksiin ja siihen, mitä on itse tuntenut.

Miehet hakevat seksiä, naiset rakkautta.

Varmasti riippuu ihmisestä, hakeeko yhden yön juttua vai jotain kestävämpää. Tämähän on se vallitseva stereotypia, mutta uskon, että naisten ja miesten joukosta löytyy sekä että.

Nainen haluaa itseään menestyneemmän miehen.

En ole samaa mieltä. Oma menestyminen on tärkeää eikä se, miten kumppani menestyy. Toinen ei voi saada toista menestymään, vaan se työ pitää itse tehdä. Nainen voi menestyä yhtä hyvin kuin mies. Se on vain siitä kiinni, kuinka paljon tekee työtä sen eteen. Tietenkin oikea aika, oikeat kontaktit ja kaikki muu vaikuttavat.

Mielestäni menestys on sitä, että pääsee toteuttamaan omia haaveitaan. Jokaisen haaveet ovat erilaisia, jotkut tavoittelevat pienempiä asioita ja joillain on korkeammat tavoitteet. Menestys on sitä, että pääsee toteuttamaan itseään ja tekemään töitä sen asian kanssa, mihin löytyy intohimoa.

Lue myös:

Tangokuningatar Erika Vikman: ”Dannyn itsevarmuus on seksikkäintä”

Laulaja Sanni: ”Myös naisilla pitäisi olla lupa tykätä seksistä ja harrastaa sitä niin paljon kuin haluavat”

Vain elämää -tähti Chisu: ”Naisen pitää ottaa vastuu omasta onnestaan”

Suosikkijuontaja Anna Perho: ”Vertaan itseäni muihin naisiin enemmän kuin haluaisin myöntää”

X