Julkkikset

Turkka Mastomäki muutti eron jälkeen lähelle vanhempiaan, nyt molemmat ovat poissa: ”Antaisin mitä vain, jos voisin soittaa vielä äidille”

Turkka Mastomäki menetti molemmat vanhempansa. Isänä hän yrittää olla näyttämättä tyttärelleen kaikkia huoliaan.

Teksti:
Emilia Saloranta
Kuvat:
Tiia Ahjotuli

Turkka Mastomäki.

Turkka Mastomäki menetti molemmat vanhempansa. Isänä hän yrittää olla näyttämättä tyttärelleen kaikkia huoliaan.

Turkka Mastomäki, 51, nähdään seuraavaksi Elisa Viihteen minisarjassa Poikani Joel. Kamerarooleilla korona-ajan itseään työllistäneelle näyttelijälle on osunut kahdet isommat kuvaukset kotikaupunkiin Tampereelle, jossa myös minisarja kuvattiin.

Tampereelle Turkka palasi vuonna 2014, kun hän erosi Iiris-tyttärensä, 11, äidistä, laulaja Sanista. Perhe asui aikaisemmin Nurmijärvellä.

– Se oli vähän sattumaakin silloin, kun muutin eron jälkeen asumaan Tampereelle lähelle vanhempiani. Melkein heti he alkoivat sairastella.

Turkan isällä oli Alzheimerin tauti, johon hän menehtyi viisi vuotta sitten. Äiti kuoli syöpään tammikuussa 2020, juuri ennen koronan alkamista.

– Siinä oppi uudenlaista perspektiiviä, kun seuraa läheltä, millaista on kuulla, että vuoden sisään kuolen ja olisi asiaa vielä jollekin. Olin äidin puhelinkontakti, jolle hän useimmiten soitti. Välillä vanhemmista huolehtiminen tuntui raskaaltakin, mutta nyt mietin, että antaisin mitä vain, jos voisin soittaa äidille yhdenkin puhelun.

Isän luottamus ja huoli

Turkalla on tyttärestä Sanin kanssa yhteishuoltajuus.

-Iiris on tosi joustavasti Sanilla ja minulla töiden mukaan. Olemme pystyneet auttamaan toisiamme vanhempina. Se ei ole itsestäänselvyys, eikä meilläkään aina kaikki ole rypytöntä ollut, mutta yleisesti hyvin on saatu sovittua.

Turkan vanhempien menehdyttyä myös Iiris menetti isovanhempansa.

– Minulla ei ole enää Tampereella turvaverkkoa, siskoni perhe asuu täällä Helsingissä. Asun yksin, mutta aina asiat ovat järjestyneet.

Uusperhekuviota Turkka myöntää välillä pohtineensa. Se on myös yksi minisarjan teemoista.

– Sarjan yksi voimakkaimpia vaikuttimia on se, että tuo voisi perkele tapahtua kenelle vain. Ei ole läpeensä pahasta lapsesta kyse. Vaan vanhemmat eroavat, eikä nuori sopeudu uusiin kuvioihin.

Turkka yrittää nauttia tasaisesta vaiheesta, joka hänellä on nyt menossa tyttärensä kanssa.

– Yritän olla luottavainen tulevaisuuden suhteen. Enkä paljasta kaikkia huoliani hänelle. Vanhempana aina vähän pelkää lapsen puolesta, mutta en halua pelätä aktiivisesti.

Poikani Joel Elisa Viihteen Viaplayssa 17.4.

X