Tuukka Temonen kotieläinpihallaan yhdessä Caprin kanssa.
Julkkikset

Tuukka Temonen: ”Hevonen on ihmiselle täydellinen kumppani – se hyväksyy sinut sellaisena kuin olet”

Ohjaaja Tuukka Temonen asuu yhdessä vaimonsa Olga Temosen ja lastensa kanssa maatilalla Iitissä. Perheeseen kuuluu myös eläimiä: yksi niistä on Capri-tamma, Tuukan rakas ratsu.
Teksti: Eveliina Lauhio Kuvat: Heli Hirvelä

Ohjaaja Tuukka Temosen, 43, silmäterä on Capri-tamma. Tuukka kertoi hänen ja hevosensa yhteydestä Annan Arvaa kenen hevonen -jutussa.

”Hevonen on empaattinen eläin”

”Haluaisin ajatella, että Capri Monda -niminen puoliverinen tammani pitää minua kaikkein tärkeimpänä ihmisenä muiden hoitajien ja ratsastajien joukossa. Capri tuli talliini neljä vuotta sitten. Hevonen tuskin osaa tällä tavalla tuntea, mutta siitä olen varma, että välillämme on syvä luottamussuhde.

Capri Monda

Tuukka Temosen hevonen Capri Monda on puoliverinen tamma.

Hevonen on empaattinen eläin. Se aistii herkästi ihmisen tunnetilat. Jos ihminen on rauhallinen, hevonenkin käyttäytyy maltillisesti. Jos taas menee tallille ärtymyksen tai stressin vallassa, hevonen peilaa näitäkin tunnetiloja takaisin.

Olen monta kertaa mennyt kiukkuisena ratsastamaan Caprilla, eikä siitä tule mitään. Silloin on pidettävä taukoa, hengitettävä syvään ja lähestyttävä hevosta uudelleen.

”Hevosta voi halata aivan kuten ihmistä”

Hevonen on ihmiselle täydellinen kumppani, koska se hyväksyy sinut sellaisena kuin olet. Hevosen hyvä puoli moniin pienempiin lemmikkeihin verrattuna on se, että hevosta voi halata aivan kuten ihmistä. Voi vain mennä hevosen eteen seisomaan ja kietoa kädet sen rintamuksen ympäri.

Tuukka Temonen ja Capri

Ohjaaja Tuukka Temosen, 43, ja Capri-tamman yhteistyö kilpailuissa sujuu hyvin, vaikka yhteinen treenausaika on kortilla.

Hevonen on laumaeläin, ja ihmisen tulisi olla sen lauman johtaja. Kun suhde toimii oikein, hevonen ei halua ihmiselle pahaa, vaikka kookkaana eläimenä se pystyisikin halutessaan vahingoittamaan ihmistä.

Tuukka Temonen on harrastanut ratsastusta yli 12 vuotta

Minulla on hyvä tilanne, sillä meillä on apuna tallityöntekijöitä. Käyn itse tallilla lähinnä viikonloppuisin, jolloin siellä vierähtää helposti kahdesta kolmeen tuntia.

Olen harrastanut ratsastusta 12 vuotta. Kilpailen aluetason esteissä metrin luokassa.”

Juttu julkaistu Annassa nro 37/18.

Lue myös:

Olga Temonen paljastaa kärsineensä rytmihäiriöistä kohta vuoden: ”Pelkään kuolemaa ja rakastan elämää”

Sijoituslapsensa ja äitinsä menettänyt Olga Temonen: ”Rakkaistaan pitää myös osata luopua”

X