Julkkikset

Tuure Kilpeläinen: ”Se, että ympärilläni on ihmisiä, joita kohtaan tunnen rakkautta, tuottaa minulle iloa”

Muusikko Tuure Kilpeläinen pitää surumielisyydestä, sillä siinä on väkevää kauneutta. Surun vastapainona hänen elämässään on myös paljon iloa, jota tuo muun muassa uusi parisuhde Manuela Boscon kanssa.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: Otavamedia/Ari Heinonen

Tuure Kilpeläisen, 47, musiikissa ovat vahvasti läsnä suru, melankolia ja kaihoisat tunteet – onhan hänen bändinsäkin nimi Kaihon karavaani.

Myös Tuure Kilpeläisen ja Kaihon karavaanin uusi kappale, Kai surra saan, käsittelee surua.

– Pohdin kappaleessa tätä aikaa. Parhaillaan tapahtuu paljon asioita, joista ihmiset ovat peloissaan ja surullisia, mutta mielettömän svengaavat bileet ovat samalla koko ajan käynnissä. Siitä tulee olo, että onko suru sallittua.

Kilpeläinen pitää surua kauniina ja puhdistavana asiana, joka paljastaa elämän luonteen kuolemaa vasten.

– Suru on suuri ja pohjaton tunne, mutta sen hetkellä ihminen myös täyttyy valtavalla rakkaudella ja lämmöllä. Pidän surumielisyydestä, siinä on väkevää kauneutta.

– Omat vanhempani ovat molemmat kuolleet. Suru on mukana koko loppuelämän, mutta ei sillä tavalla, että roikkuisin siinä. Se tulee aina joskus häivähdyksenä, surun huntuna, ikävänä.

Uusi rakkaus on vienyt perille

Melankolian ja surun vastapainoksi Tuure Kilpeläisen musiikissa on vahvasti läsnä myös tunneskaalan toinen laita: pohjaton ilo.

Kilpeläinen itse saa iloa elämäänsä ympärillään olevista ihmisistä sekä ylipäätään elämästä.

– Elämä ja olemassaolo sinänsä tuottavat iloa: etuoikeus siitä, että on hengissä, pystyy hengittämään, on kädet ja jalat, sydän ja keuhkot. Ja että on sellaisia ihmisiä ympärillä, joita kohtaa tuntee rakkautta.

The Voice kertoi äskettäin Tuure Kilpeläisen ja taiteilija Manuela Boscon, 35, löytäneen toisensa. Uusi parisuhde tuo paljon onnea ja rakkautta Kilpeläisen elämään.

– Minulla on sellainen olo, että olen perillä, Tuure sanoo hymyillen.

Ilon ja surun yhdistelmässä menetyksen salaisuus

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani kiertää parhaillaan Suomea konserttisalikiertueensa tiimoilta, ja lähes kaikki konsertit on jo loppuunmyyty. Missä piilee yhtyeen menestyksen salaisuus?

– Se on ehkä melko vanhanaikainen: soittaminen. Olemme kiertäneet tosi paljon ja sillä hengellä, että soittaminen on tärkeää. Olemme myös soittaneet jo pitkään yhdessä: 8 vuotta.

Kilpeläinen uskoo, että myös se, että heidän musiikkinsa koskettaa sekä iäkkäämpiä että nuoria ihmisiä, on osa suosiota.

Autiosaari-kappale räjäytti pankin nuorten ja lasten keskuudessa. Olen saanut kymmenittäin videoita, joissa pienet lapset vetävät biisiä, mikä on tosi liikuttavaa.

Melankolisuus ja suru taitavat myös iskeä suomalaisten sydämiin.

– Kyllä se iskee, etenkin ikäihmisiin. Usein nuorena ei ole tietoa kuolemasta tai huolta huomisesta, mutta iäkkäämmät ihmiset tai he, joille on sattunut jotain, tulevat puhumaan teksteistä. He kokevat ne voimaakkaasti ja pystyvät samaistumaan niihin.

X