Julkkikset

Työelämässä seksuaalista ahdistelua kokenut Lola Odusoga: ”En ole kenenkään ’kulta’ työsuhteen perusteella”

Nuorena Lola Odusoga rakasti laulamista ja esiintymistä. Sitten tulivat tietyn opettajan musiikkitunnit. Laulamisesta tuli ahdistavaa. Aikuisena Lola on joutunut kokemaan työssään seksuaalista häirintää ja löytänyt keinon käsitellä sitä: nollatoleranssin.
9.8.2018 Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Mirva Kakko/Otavamedia

Juontaja, yrittäjä Lola Odusoga, 41, vastasi Annan Totta vai tarua -kysymyksiin. Juttusarjassa tunnetut naiset pohtivat, pitävätkö naiseutta koskevat kliseet paikkansa.

Naisen ja miehen välillä on aina seksuaalinen jännite. Totta vai tarua?

Ei todellakaan ole, vaikka moni näyttää ajattelevan niin. Joillekin miehille nainen on vain seksuaalinen kohde, kappale, jota voi arvioida. Minulla on pitkäaikaisia miespuolisia ystäviä, ja voin vannoa, ettei mitään jännitteitä ole koskaan ollut kumminkaan puolin.

”En hyväksy vihjailevia viestejä”

Lola Odusoga

Sen sijaan olen törmännyt työssäni yrityskuvioissa hyvinkin törkeään seksuaaliseen ahdisteluun ja joutunut jopa ilmoittamaan, että en tee yhteistyötä jonkin firman kanssa, jos tietyt miehet ovat mukana.

En todellakaan hyväksy, jos esimerkiksi messuilla saan työnantajaltani vihjailevan viestin illalla hotellihuoneeseen. En ole kenenkään ”kulta” minkään työsuhteen perusteella.

Nainen on kauneimmillaan 17-vuotiaana. Totta vai tarua?

Ehdottomasti tarua. Olin teini-ikäisenä todella epävarma enkä mitenkään kauneimmillani.

Olin yläasteajan erään tietyn turkulaisen musiikinopettajan luokalla – saman, jonka seksuaalisen ahdistelun uhriksi esimerkiksi laulaja Mira Luoti on kertonut julkisuudessa joutuneensa nuorena. Kyseinen opettaja ei kajonnut minuun fyysisesti, mutta tunnelma hänen oppitunneillaan oli hyvin epämiellyttävä.

Opettajan käytös vaikutti Lolaan mykistävästi

Opettaja tuijotteli meitä oppilaita erikoisesti, ja huhuja kulki siitä, että outoja asioita tapahtui, vaikka niistä ei puhuttu eikä niihin puututtu. Sen ikäisenä en tietenkään edes voinut ymmärtää, mistä on kysymys eikä tullut mieleenkään, että niistä pitäisi kertoa kotona.

Minuun opettajan käytös vaikutti mykistävästi. Ennen sitä olin laulanut paljon ja rakastin esiintymistä – siksi olin halunnut musiikkiluokallekin – mutta sitten lauluni loppuivat. Noiden musiikkituntien takia julkinen laulaminen on minusta edelleen todella epämiellyttävää ja laulan vain pakon edessä. Itsekseni laulan edelleen paljon.

”Tärkeintä on ollut tajuta omat vahvuudet ja heikkoudet”

Lola Odusoga

Hyvä itsetuntoni on kehittynyt elämänkokemukseni lisääntyessä. Tärkeintä on ollut tajuta omat vahvuudet ja heikkoudet ja se, että kaikki ovat erilaisia ja yhtä hyviä. Täytin viime vuonna 40, eikä minulla ole ollut ikäkriisejä. Kun aloitin, olin mallina pitkään nuorin, nyt olen usein vanhin. Teen töitä eri ikäisten ihmisten kanssa. Ikä on vain numero.

Miten Lola tapasi nykyisen miehensä? Millainen heidän suhteensa on? Entä mitä Lola on oppinut siinä itsestään? Lue lisää numerosta 32/18 tai tilaa lehden lukuoikeus täältä!