Riina-Maija Palander
– Minua helpottaa se, että tiedän, että en ole tyhmä enkä laiska. Olisin hyvä missä tahansa työssä. Jos työtä ei löydy, keksin jotain, Riina-Maija sanoo.
Julkkikset

Työttömyyskorvauksella elävä Riina-Maija Palander: ”Tilini on ollut usein niin tyhjä, etten ole voinut ostaa mitään”

Riina-Maija Palander, 40, luopui urastaan muuttaessaan miehensä Kalle Palanderin perässä Monacoon. Nyt uutta työtä on vaikea löytää. Helpotusta tiukkaan rahatilanteeseen tuo työttömyyskorvaus.
Teksti: Elisa Hurtig Kuvat: Mirva Kakko

Tarvitsen oman uran, Riina-Maija Palander, 40, tajusi viime vuonna Riemuloma Palandereilla -ohjelman kuvausten jälkeen. Hän kaipasi kymmenen kotona vietetyn vuoden jälkeen perhearjen rinnalle työelämää. Ja taloudellista riippumattomuutta. Riina-Maijan perheeseen kuuluu aviomies entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja neljä lasta.

– Pankkitilini on ollut viime vuosien ajan usein niin tyhjä, etten ole voinut ostaa itselleni tai perheelleni mitään. Se on harmittanut minua. En ole hakenut edes kotihoidontukea, Riina-Maija kertoo.

Riina-Maija halusi kokea olevansa tarpeellinen, perheen ulkopuolellakin.

– Tunsin, että minusta oli tullut kotona vietettyjen vuosien jälkeen yhteiskunnalle näkymätön; minua ei ollut olemassa kodin ulkopuolella. Välillä, kun olin kotona tiukoilla pienten lasten kanssa, minusta tuntui, että olin näkymätön myös itselleni.

Perhe muutti ulkomailta takaisin Suomeen Tornioon, jossa he ovat kirjoilla ja jonne he rakensivat aikoinaan ison omakotitalon. Sen lisäksi perhe viettää paljon aikaa Viron-kartanotilallaan. Riina-Maija ryhtyi työnhakuun.

Riina-Maija Palander

Riina-Maijalla riittää paljon hommaa perheen kartanotilalla Viron Ontikassa. – Raadoin viime kesän päivästä toiseen, eikä vapaapäiviä ollut. Silti tililläni oli nolla euroa.

Stressi työttömyydestä aiheuttaa fyysisiä oireita

Töitä ei kuitenkaan löytynyt.

– On turhauttavaa istua kotona, katsella ikkunasta ulos ja miettiä, että olen kansainvälisesti koulutettu, suorittanut BBA:n loppututkinnon ja osaan kahdeksaa kieltä, enkä silti kelpaa töihin.

Vaikea tilanne heijastuu oloon monella tavalla.

– Työttömyys on aiheuttanut minulle vuosien aikana stressiä ja fyysisiä oireita. Kun stressaannun, ruokahaluni häviää. Kun en syö, en saa vitamiineja, joten ihoni menee huonoksi, hiukseni tippuvat päästä ja painoni laskee. Nyt olen onneksi normaalipainossa.

Riina-Maija elää nyt työttömyyskorvauksella

Edes vähän valoa Riina-Maijan tilanteeseen on tuonut se, että hän tajusi viimein alkuvuodesta ilmoittautua myös virallisesti työttömäksi työnhakijaksi.

– Elän nyt työttömyyskorvauksella, jota saan 700 euroa kuussa. Sen ja lapsilisien ansiosta minun ei tarvitse enää pyytää Kallelta rahaa. Olen onnellinen siitä, että Kalle on huolehtinut perheemme yhteisistä menoista, mutta samalla olen kaivannut taloudellista itsenäisyyttä, jotta en olisi niin riippuvainen toisesta.

– Kun elää ilman omaa rahaa, on toisen vanki. Kalle on voinut käyttäytyä miten vain, koska hän on tiennyt, etten voi lähteä lasten kanssa minnekään, kun pankkitililläni on nolla euroa. Huutelepa sieltä sitten, että minä olen itsenäinen nainen.

Julkisuudessa on kirjoitettu viime aikoina Palandereiden taloustilanteesta ja siitä, että Kalle joutui Virossa ongelmiin maksamattomien ylinopeussakkojen takia. Riina-Maija ei tiedä miehensä raha-asioiden todellista tilaa.

– Tuntuu turvalliselta, että omalla tililläni on nyt edes jonkin verran katetta.

Juttu on katkelma Annan nro 14/2017 kansijutusta. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

Lue myös:

Piritta Hagman: ”Olen ollut miehelleni katkera siitä, että hän on saanut sekä uran että perheen”

Kotiliesi: Vappu Pimiä menetti rahansa sijoitettuaan luomubisnekseen

Miehensä kuoleman jälkeen uutta elämää opetteleva Nina Mikkonen: ”Olen kuin vanki, joka on päässyt vapauteen”

X