Kuvassa Ushma Olava.
Ushma Olava.
Julkkikset

Ushma Olava löysi vanhempiensa kanssa täydellisen mökkiratkaisun – näin se toimii

Ushma Olava alkoi haaveilla mökistä samaan aikaan kuin eläkkeelle jäävä äitinsä.
Teksti: Emilia Saloranta Kuvat: Tiia Ahjotuli

Näyttelijä Ushma Olava saapui katsomaan Aira Samulinin elämästä kertovaa musikaalia Valkeakoskelle Suomen kesäteatteriin. Ushma on uransa aikana näytellyt samassa paikassa neljänä kesänä.

– Nyt minulla on ensimmäistä kertaa tietoisesti järjestetty vapaa kesä, jota aion viettää paljon mökillä.

Ushma löysi juuri sopivan kesäpaikan ensimmäisenä koronakeväänä.

– Siinä kävi aikamoinen onnenkantamoinen, sillä löysimme mökin silloin kun kaikki muutkin halusivat niitä ostaa!

– Äitini oli jäämässä eläkkeelle ja sanoi, ettei halua viettää sitä vain kaupungissa. Myös me olimme haaveilleet mökistä. Ja sitten löysimme tontin, jossa on kaksi mökkiä.

Jotkut miettivät, miten yhteismökkien omistajuus toimii. Ushma kertoo tilanteen olevan juuri täydellinen, sillä nyt vanhemmat voivat pitää huolta Ushman ja tämän puolison mökistä, kun he eivät ole paikalla.

– Vitsillä olen sanonut, että meidän mökki on ylärinteessä ja vanhempien alhaalla, niin eivät he niin usein jaksa nousta sitä ylös.

Toisenlainen vireystila

Monet muistavat Ushman ennen tämän näyttelijäuraa popyhtye Gimmelistä. Yhtyeen perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi kaksikymmentä vuotta.

–  Tuo aika tuntuu kaukaiselta. Oma vireystila on ollut tuolloin myös toisenlainen. Silloin uskalsi tarttua mihin vain. Enää en lähtisi noin hulluun projektiin, viime syksynä neljäkymmentä täyttänyt Ushma miettii.

Nainen kertoo, että nauttii nyt hyvin toisenlaisista asioita kuin Gimmel-aikoina. Mökkeilyn lisäksi hän on viime aikoina laittanut perennoja ja sienestänyt.

– Tavoitteena on oppia yksi sieni per kesä. Oma impulsiivisuus on vuosien aikana kariutunut. Äiti hoki minulle aina lapsena, että rauhoitu ja keskity. Kyllä äiti oli oikeassa. Nyt minusta on tullut oikea koti-ihminen.

Ushma on yhä yhdessä valomiehenä työskentelevän Pekka Olavan kanssa. Pari tutustui Gimmelin aikoihin ja avioitui vuonna 2005.

– Juuri eilen mietimme eilen, miten kohtaamme nykyään. Meillä on nykyään erilaiset kiinnostuksen kohteet. Tuo mökki on yhteinen rakas paikka, jossa tykkäämme puuhailla yhdessä.

Ushma arvelee, että erillään oleminen tekee parisuhteelle myös hyvää.

– Olemme tahoillamme eri puolillakin Suomea töissä. Kun on riittävästi erossa, on myös mukava kohdata.

X