Laulaja Jannika B vaalii pohjanmaalaisia juuriaan muistamalla alueen jouluperinteitä.
Laulaja Jannika B vaalii pohjanmaalaisia juuriaan muistamalla alueen jouluperinteitä.
Julkkikset

Jannika B ripusti ikkunaan sykähdyttävän erikoiset valot – tämä pienestä kolkasta lähtenyt jouluperinne on levinnyt syntysijoiltaan laajasti Suomeen

Artisti Jannika B julkaisi somessaan päivityksen, jossa näkyy etenkin pohjanmaalaisille tutut usko, toivo, rakkaus -jouluvalot.
Teksti: Lotta Pellas Kuvat: Tiia Ahjotuli

Joulun lähestyessä yhä useammat ripustavat pihoille ja ikkunaan valoja. Pohjanmaalla on aivan omanlaisensa jouluvaloperinne: Pietarsaaressa monen ikkunaa koristavat usko, toivo ja rakkaus -aiheiset valot.

Kristitystä perinteestä tutut risti, ankkuri ja sydän ovat myös jouluun ja joulunviettoon liittyviä symboleita monille pietarsaarelaisille. Valoperinne on levinnyt laajempaa Pohjanmaata pitkin myös muualle Suomeen, kun maakunnasta on muutettu tai sieltä asuvilta sukulaisilta on saatu lahjaksi valot. Sitä myötä persoonalliset jouluvalot ovat tulleet laajemmin Suomessa tutuiksi ja herättänyt uteliaisuutta.

Artisti Jannika B:n rakkaus valoja kohtaan on ollut pitkäikäinen. Hän kertoo lähes kymmenen vuoden takaisessa blogipäivityksessään saaneensa omat symbolinsa isovanhemmiltaan.

”Niitä on käytetty merimieskirstujen koristeena ja jopa tatuointiaiheena. Luultavasti niiden liittyminen merimiesammattiin teki niistä näinkin pitkäaikaisen Pietarsaarelaisen perinteen, sillä ne ovat vielä nykyäänkin tärkeä osa pietarsaarelaisten yleistä joulunviettoa”, Jannika taustoitti tuolloin.

”Nyt kun itse olen kaukana omilta juuriltani, tuovat valot lohtua.”

Itsenäisyyspäivänä hän julkaisi Instagramissa tuoreen kuvan, jossa perinteikkäät usko, toivo, rakkaus -valot näkyvät ikkunassa.

 ”Ikkunassa loistavat lapsuuteni jouluvalot – Usko, Toivo, Rakkaus”, Jannika kirjoittaa itsenäisyyspäivän Instagram-päivityksessään.

Jannikalla on juuria Pohjanmaalla, sillä hänen äitinsä on kotoisin Pietarsaaresta.

Jannika B asuu nykyisin Päijät-Hämeessä puolisonsa muusikko Toni Wirtasen ja heidän kahden tyttärensä kanssa.

Mistä usko, toivo, rakkaus -jouluvalot saivat alkunsa?

Kuviosta on nykyisin tullut koko Pietarsaaren symboli, sillä risti, ankkuri ja sydän ovat kuvattuna myös kaupungin logossa.

Suurikokoiset Usko, toivo ja rakkaus -symbolit ovat kuuluneet Pietarsaaren keskustan jouluilmeeseen vuodesta 1917. Sitä ennen symboleina olivat vain ankkuri ja risti, kertoo Pietarsaaren kaupunki virallisella Instagram-tilillään. Perimätiedon mukaan Pietarsaaren usko-toivo-rakkaus-perinne olisi alkujaan lähtöisin jo 1800-luvun puolivälsitä.

 

Symbolien suosio liittyy Pietarsaaren sijaintiin. Rannikkokaupungissa asui paljon merimiehiä, jotka olivat joulunakin töissä. Kotona joulua viettävät perheet muistelivat merillä olevia miehiä.

Lue myös: Kokosimme 125 ideaa ja vinkkiä joulun lahjaostoksille – katso Annan suuri joululahjalistaus!

Kotiliesi.fi: Kaunis paperipussitähti on joulun helpoin koriste – näin askartelet upean kaunottaren vain minuuteissa

X