– Työt eivät ole muutenkaan elämässäni enää niin keskiössä kuin nuorempana, Lena Meriläinen sanoo.
– Työt eivät ole muutenkaan elämässäni enää niin keskiössä kuin nuorempana, Lena Meriläinen sanoo.
Julkkikset

Uupumuksesta toipunut Lena Meriläinen: ”Ikä on tuonut mukanaan paljon armollisuutta”

Näyttelijä Lena Meriläinen on toiminut omaishoitajana Alzheimerin tautia sairastavalle äidilleen jo vuosia. Nyt hän on keventänyt tietoisesti työtahtiaan – uupumus nimittäin yllätti jo kerran.
Teksti: Johanna Yrjölä Kuvat: Paula Kukkonen

Näyttelijä Lena Meriläinen on tehnyt viime ajat lyhennettyä työviikkoa ja kuvannut ainoastaan Syke-sarjaa. Muutoksen syynä on muun muassa muutaman vuoden takainen uupumusdiagnoosi. Lena toimii niin ikään omaishoitajana Alzheimerin tautia sairastavalle äidilleen.

– Äitini on sairastanut Alzheimeria vuodesta 2012, ja se on kieltämättä omaisten tauti. Olen keventänyt huomattavasti kalenteriani, enkä tee nykyään kuin kolme päivää viikossa kuvauksia, etteivät uupumusoireeni ilmaantuisi uudestaan.

Vastikään 65 vuotta täyttänyt Lena kertoo myös, etteivät työt ole muutenkaan hänen elämässään enää samalla tavalla keskiössä kuin nuorempana.

– Kun tulee tähän ikään, on pakko ottaa itselleen aikaa ja keskittyä myös muihin asioihin. Ikä on tuonut mukanaan paljon armollisuutta, Lena sanoo.

Kaunista arkea

Kevennetyn työtahdin lisäksi Lena pyrkii täyttämään arkensa asioilla, joita hän rakastaa ja joista hän saa voimaa.

– Liikunta on ollut minulle aina tosi tärkeä asia, vaikka viime aikoina se onkin jäänyt vähemmälle.

Liikunnan lisäksi Lena kertoo saavansa voimia koirista ja lapsenlapsistaan.

– Minulla on jo yksi lapsenlapsenlapsikin, joka on nyt 6-vuotias. Perhepiirimme on pieni, mutta tiivis. Lomailen kesällä pari kuukautta, jolloin vietämme varmasti paljon aikaa yhdessä mökillä, Lena suunnittelee.

X