Julkkikset

Uutisankkuri Marjukka Havumäki on Rosa-tyttären, 27, sekä kehitysvammaisen Kallen, 31, äiti: ”Lasteni suhde ei saa muuttua hoitosuhteeksi”

Marjukka Havumäki on aina pitänyt huolta siitä, että on voinut viettää riittävästi aikaa tyttärensä Rosan kanssa. Se on ollut tärkeää perheessä, jossa on myös erityislapsi.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Liisa Valonen, Haastateltavien Kotialbumi

Marjukka Havumäellä on tiivis perhe.

Marjukka Havumäki on aina pitänyt huolta siitä, että on voinut viettää riittävästi aikaa tyttärensä Rosan kanssa. Se on ollut tärkeää perheessä, jossa on myös erityislapsi.

Punaisen puutalon portailla palaa kynttilälyhty, ja jo ovelle tuoksuvat tuoreet sämpylät. Vastassa on televisiosta tuttu Marjukka Havumäki – mutta paljon hymyilevämpänä ja rennompana kuin uutistenlukijana koskaan.

On helppo uskoa todeksi, kun Marjukka kohta sanoo, että hyvin harvoin kukaan tuijottaa tai pysäyttää häntä missään. Hän saa liikkua rauhassa lähes kaikkialla. Tätä eloisaa naista ei heti tunnisteta television hillityksi uutispersoonaksi.

Marjukka, 61, aloitti työt Ylen uutisissa jo vuonna 1986 ja on tällä hetkellä talossa pisimpään työskennellyt uutisankkuri.

– Aika hämmentävää, hän sanoo itsekin ja luettelee legendaarisia kollegoitaan, joiden kanssa ehti tehdä töitä pitkään.

Eva Polttila, Arvi Lind, Kari Toivonen

Työ uutistoiminnan hektisessä ytimessä ei todellakaan ole ollut tylsää. Eihän Marjukka muuten olisi ollut samassa talossa ja samassa toimituksessa jo 37 vuotta.

Kallesta tuli heti Rosalle lämmin ja rakastava isoveli. Kuvassa sisarukset ensimmäisenä yhteisenä vuonna.
Kallesta tuli heti Rosalle lämmin ja rakastava isoveli. Kuvassa sisarukset ensimmäisenä yhteisenä vuonna.

Marjukka Havumäki: ”Toiseen raskauteen ei liittynyt ylimääräisiä pelkoja”

Siviilissä Marjukka on kahden aikuisen lapsen äiti. Esikoinen Kalle on 31-vuotias, tytär Rosa 27. Kumpikin on asunut jo vuosia omillaan. Aamuna, jolloin tapaamme, Rosa on tullut lapsuudenkotiinsa käymään kertoakseen Marjukan kanssa heidän äiti-tytär-suhteestaan sekä elämästään Kallen pikkusisarena.

Kalle on Marjukan rinnalla perheen toinen julkkis, räppäri MC KOO, joka kiertää maata esiintymässä. Viime kesänä hän esiintyi muun muassa Ruisrockissa.

Kallella on Williamsin oireyhtymä. Se on harvinainen geneettinen häiriö, joka aiheuttaa kehitysvammaisuutta. Kallen synnyttyä kukaan ei heti huomannut mitään tavallisuudesta poikkeavaa, mutta aika pian Marjukka alkoi epäillä, että kaikki ei ollut aivan niin kuin oletettiin. Vauvalla oli paljon erilaisia vaivoja ja ongelmia.

Williamsin oireyhtymä tunnistettiin, kun Kalle oli hieman toisella vuodella. Silloin Marjukka tunsi jo helpotusta, että pienokaisen ongelmiin löytyi yhteinen nimittäjä ja selitys.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X